ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
УМБАЛ ”Св. Георги” подобрява финансовото си състояние
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:14 / 16.02.2008Коментари (0)1928
© Plovdiv24.com
Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги" в Пловдив е стабилно търговско дружество, което подобрява финансовите си резултати в силно конкурентна среда. Тази оценка даде министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски в отговор на въпрос от народните представители Димитър Йорданов и Петър Попов относно финансовото състояние на УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив, по време на парламентарния контрол днес, 15 февруари.

УМБАЛ "Свети Георги", Пловдив е най-голямото лечебно заведение. То е стратегическо за България, в него са застъпени всички клинични пътеки и се извършват уникални терапевтични процедури. Болницата обслужва повече от 60 000 пациенти годишно. Това са и някои от причините освен най-много приходи болницата да има и големи задължения, обясни министър Гайдарски.

В края на 2005 г., когато сегашното ръководство пое управлението на лечебното заведение, общите задължения към доставчици, които то завари, бяха големи, но болницата непрекъснато подобрява своето финансово състояние, съобщи министър Гайдарски. Той посочи, че във въпроса от народните представители са цитирани междинни резултати на лечебното заведение, които не са окончателни за годината.
Практиката и нормативната уредба изискват отчетите да се изготвят и анализират едва след края на финансовата година. Предварителният финансов отчет за 2007 г. показва, че болницата завършва годината с 1 млн. лв. положителен финансов резултат.

Министър Гайдарски обърна внимание и че във въпроса на народните представители са посочени общите задължения на дружеството, които към 31 октомври 2007 г. са в размер на 25 млн. лв и включват и останалите задължения по баланса, в които влизат задълженията към персонала, към фондовете на ДОО, НЗОК и данъчните задължения. Те се изплащат текущо през следващия месец и поради тази причина не би следвало да са предмет на анализа. 

УМБАЛ "Свети Георги" е стабилно търговско дружество, нито един от кредиторите на лечебното заведение не е предявил предсрочно изискуеми претенции, обобщи министър Гайдарски. Болницата подобрява финансовия си резултат и в две поредни години -  2006 и 2007 г., отчита положителен резултат, съответно 5 млн. лв. и 1 млн. лв. Направени са значителни инвестиции от собствени средства  - 4 млн. лв., през 2007 г., наред с капиталовите разходи, осигурени със средства от бюджета на МЗ.
През 2007 г. МЗ е осигурило общо 138 млн. лв. за реиновиране и закупуване на апаратура и оборудване за болничните заведения в страната.

Министър Гайдарски заяви, че неговата лична принципна позиция винаги е била допълнително отпусканите средства за лечебните заведения с държавно участие да бъдат пропорционални на общия процент задължения в отделните дружества, а също така те да бъдат съобразени с обема на дейностите и нивото на отговорностите на всяко дружество.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: