ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Тържествената заря-проверка в Пловдив - кулминация на честванията на Трети март
Автор: Данислава Вълкова 19:17 / 03.03.2024Коментари (1)6786
С тържествена заря-проверка приключи честването в Пловдив по повод Трети март - подписването на Санстефанския мирен договор и Освобождение на България от Османско иго, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Заедно с десетките граждани, дошли да почетат паметта на хилядите знайни и незнайни воини и опълченци, загинали по време на руско-турската освободителна война, бяха и кметът Костадин Димитров, областният управител Илия Зюмбилев, Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай, заместник-кметът Савина Петкова, общински съветници.

Тържествено слово поизнесе генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции. Ето какво припомни той от славната история на България:

На днешния ден преди 146 години е подписан Санстефанския мирен договор Трети март 1878 година възвести на света, че България се ражда за нов живот и тръгва отново по пътя на самостоятелното си развитие. За руско-турската война от 1877 година е безспорно едно - тази повратна в историческо развитие точка на българите война е в резултат от десетилетните усилия на народа ни за отхвърляне на османското иго и за създаване на независима държава в духа на модерните държавно-устройствени модели на 19 век. Ярко доказателство за това е активното българско участие във войната, създаването на 12 опълченски дружини и включването на 10 000 българи в освободителната войска.

Именно този български национален дух е своеобразно продължение на десетилетното българско национално освободително движение и българско възраждане, започнало с първата българска писана история на Паисий Хилендарски и завършило с промени в цялостния обществено-политически културен и духовен живот на страната.

За руско-турската война от 1977 и 78 година е безспорно и нещо друго - въпреки че в навечерието на войната руските интереси обективно съвпадат с въжделенията на българския народ ние, българите, наричаме тази война освободителна, защото тя в най-голяма степен доведе до решаване на източния проблем и до сключване на окончателен мирен договор, с който великите държави постановиха установяването на политически независимо българско княжество. Наричаме тази война освободителна и в знак на уважение към самите себе си, в знак на искрена човешка благодарност към ония, дали живота си за свободата на България.

Затова на днешния ден вече 146 години ние поднасяме венци и цветя пред паметниците на руските войни и на тези на воините на Украйна, Грузия, Финландия, Румъния и други народи. Прекланяме се пред подвига и саможертвата на нашите деди, защото свободата преминава през хайдушките дружини, през четническото движение, през тайните революционни комитети с българската екзархия, през априлска епопея, защото тази свобода пътува към нас с мощта и силата народните букви, изписвани от скромните монаси.

3 март най-напред е на Ботев и Левски, на великите апостоли, на скромните монаси на родолюбивите духовници, на народните будители, отишли в отвъдното без да чуят победния звук на камбаните.

Трябва добре да съзнаваме, че Трети март, че Освобождението не е еднократен акт, а дълъг исторически процес, че свободата е преди всичко отговорност за всеки един от нас, към днешния и утрешния ден на България и нека всеки наш бъдещ ден бъди озарен с гордостта и отговорността, че България е една от най-древните държави в Европа, че нашият народ е малък, но смел и непреклонен, преминал през жестоки страдания, но постигнал и велики победи. Нека непрекъснато да гледаме и се взираме в историята си, за да извличаме поука и пример.



Още по темата: общо новини по темата: 50
18.03.2024 »
06.03.2024 »
05.03.2024 »
05.03.2024 »
04.03.2024 »
04.03.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 04.03.2024 г.
-1
 
 
Браво! Стоплиха ми сърцето, не можах да бъда там на живо. Всеки път обичам да гледам младежите от армията, стриктни, немърдат,оркестърът БРАВО!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: