ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Търси приемни родители за изоставени деца в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:53 / 04.04.2011Коментари (0)1217
На прес конференция фондация "За Нашите Деца" обяви началото на национална кампания за набиране на приемни родители за деца в нужда, която ще продължи до септември 2011 г. Център за обществена подкрепа на фондацията в Пловдив ще приема кандидати за приемни родители на територията на общината.

С посланието "Изоставените деца няма нужда от съжаление, а от семейство" фондацията призовава обществото към реални действия. Кампанията има за цел да намери приемни родители за изоставени деца и в същото време да ангажира общественото внимание към важността на семейната грижа за всяко българско дете.

"Изминаха повече от 11 години от както приемната грижа е регламентирана като алтернатива на социалните домове. За това време имаме малко над 600 приемни родители и близо 7000 деца в домовете, което е показателно за нуждата от допълнителни усилия на всеки един от нас, за да осигурим семейства на изоставените деца на България." - каза Елка Налбантова, която ръководи проектите за приемна грижа на фондация "За Нашите Деца". Тя подчерта, че кампанията търси приемни родители, но също така иска и да призове държавните институциите, медиите, корпоративния сектор и всеки един гражданин да дадат своя принос за развитието на приемната грижа. "Институциите могат да променят нормативната уредба, медиите могат да работят за по-високата информираност на обществото и за промяна на негативните нагласи към приемната грижа, бизнесът може да дарява средства за намиране и подкрепа на приемни родители, а не за домовете." - добави още Елка Налбантова.
Популярната телевизионна водеща и лице на кампанията Мира Добрева изрази своята готовност да допринесе чрез своя професионален опит за популяризирането на приемната грижа. "Няма нищо по-благородно от това да се грижиш за чуждо дете в своя дом, да му даряваш своята обич и да му отдаваш цялото си внимание, за да расте то здраво, сигурно и щастливо. Затова всички ние трябва да подкрепяме приемните родители и да отчитаме значимия им принос." - призова Мира Добрева.

На срещата с медиите бе представена и позицията на организацията и приемни родители за нужните промени в нормативната уредба, за да се осигури наистина качествена приемна грижа за повече деца. Необходимостта от цялостно управление на процеса на приемна грижа също бе сред предложенията на организацията. В момента, ако някой иска да стане приемен родител трябва да отиде в отделите за закрила на детето по местоживеене, които го пренасочват в определен етап към организации-доставчици на социалната услуга. Това затруднява процеса, а и ограничава правата на доставчиците, които не могат да подкрепят и обучават приемните семейства без съгласуване със социалните служби.

 

Увеличаване на издръжката на приемните деца също бе една от дискутираните теми. "Държавата дава над 7 000 лева на година за издръжка на дете в дом, а за детето в приемно семейство на година се дават максимум 3000 лева. Това прави по около 250 лева на месец, с които е много трудно да се осигури на приемното дете облекло, здравословна храна, а и да се инвестират средства в неговото обучение и развитие." - заяви Мария Благоева, която е професионален приемен родител на тийнейджър. Преди две години, когато става приемен родител е принудена да напусне високоплатената си работа като инженер, тъй като социалните служби изискват от професионалните приемни родители да са на основен трудов договор при тях. Сега Мария разполага със заплатата си от 240 лева на месец.

Кампанията е финансирана от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: