ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Търговци от борсата в Първенец: Има поевтиняване, но то е моментно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:09 / 05.03.2024Коментари (2)5921
© Plovdiv24.bg
Архив
За първи път от месец насам - спад в цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната. Това отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Понижението е регистрирано през цялата изминала седмица. 

Според търговци от борсата в Първенец има поевтиняване само на някои от продуктите и това е моментно. "С наближаването на пролетта излиза повече оранжерийна продукция, но няма трайна тенденция на спад на цените", обясни пред NOVA изпълнителният директор на борсата Илия Гатев.

"Марулите вече са под 1 лев - около 70-80 стотинки. Краставиците са от 3,20 до 4 лева, като миналата година по това време. Имаме и внос от Гърция, който подбива цените и ги сваля надолу. Доматите са малко по-скъпи, розовите са над 4,50 лева. Там също има внос, който е между 50 стотинки и лев по-евтин. Цената на картофите е реална, защото няма пресни", каза още той.

"При цитрусите няма сериозна промяна, само лимоните са с по-ниска стойност - около 1,50 лева. Това се дължи на голямото производство в Турция. Има обаче недостиг на стар картоф, защото произведеното количество вече е изкупено", посочи Гатев. 

Според икономиста Преслав Райков се наблюдава стопиране на нарастването на цените, каквото се наблюдаваше през последната година. "За траен спад може да се говори след два до три месеца. Около края на май, ако тази тенденция продължи, може да се каже, че се вижда устойчиво понижение на цените в някои от хранителните продукти", поясни той в студиото на "Твоя ден".

"Трите основни суровини, които диктуват пазарите на храни на всички продукти, спадат много. Това са пшеница, царевица и соя. Спадовете са много драстични, което повлича и голям обем и от други съпътстващи продукти. Спадът в растителните мазнини на определени пазари също е осезаем, логистиката също се нормализира", уточни Райков. По думите спадът ще продължи осезаемо през следващите месеци.

Стоян Панчев подчерта, че световните пазари влияят на много от цените. Той добави, че според данните на НСИ не се вижда намаляване на цените, което е видимо на борсите. "Ако изчакаме няколко месеца, ще можем да проследим дали намалението ще стигне до крайните потребители. Единственото голямо намаление, което виждаме при хранителните стоки, е при олиото. То се дължи на базов ефект. Положителните тенденции приличат на забавяне на инфлацията, не на намаление на цените", добави Панчев.

Панчев поясни, че страната ни засега не изпълнява инфлационния критерий. "Това зависи от натрупаната инфлация през последните месеци. Когато дойде моментът да бъде публикуван конвергентният доклад, който показва дали изпълняваме Маастрихтските критерии, дори ако в този месец България изпълнява нужния критерий, това не е достатъчно. Гледа се назад и се търси устойчивост на инфлацията, за да може да се каже, че сме спазили разписаните правила. Дупката по последни изчисления е около 3.8%", каза още той. 

По думите му има спекулации, че е приета неофициална кампания от страна на МФ да се говори с определени сектори в страната, за да бъдат помолени временно да намалят определени цени, за да се спазят определени критерии.

Семейството на Мария Нанева е петчленно. Има три деца. Като повечето домакини всеки ден влиза в магазина за основни хранителни продукти. "Зеленчуци по-често, отколкото плодове, месо, сирене, млечни продукти, хляб задължително, нещо за закуска за децата колбас. Не по-малко от 50 лева заминават на касата", казва Мария Нанева.

Не купува готова храна и рядко посещават ресторанти. Месечният доход, с който се издържа фамилията е около 3 700 лева. "Около 60 % от месечния бюджет отиват за храна и не се усеща да има намаление на цените", посочи тя.

Макар и плавно, намаление с няколко стотинки при определени стоки, от седмица отчитат търговците. "При захарта има намаление с около 10-15%. Олиото е драстично намаляло, спрямо миналата година по това време, ако сме го продавали за 6 лева литъра, сега вече е 3 лв. Варивата са също леко намалели. Но пък за сметка на това има леко повишение при пилешкото месо, свинското, сирене, кашкавал", съобщи управител на хранителен магазин Спасимира Тодорова.


Още по темата: общо новини по темата: 390
26.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
18.04.2024 »
16.04.2024 »
14.04.2024 »
предишна страница [ 1/65 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Жалко, че не съм си платил винетка, че да мога да стигна до там.
Aнонимен
на 05.03.2024 г.
+1
 
 
И нека след толкова време се научим, че това се нарича ТЪРЖИЩЕ, а не борса…
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
България в еврозоната
Олиото стигна цената на зехтина
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: