Трябва ли Общински съвет да одобри новото споразумение с ПФК "Ботев" АД?

Автор: Георги Кирилов
Коментари (2)
11:35 / 24.07.2023
4942
В дневния ред на предстоящата сесия на Общинския съвет на Пловдив е включена под № 5 точка - Сключване на анекс към Споразумение № 23 ДГ - 427/21.04.2023 г. за ползване на недвижим имот – публична общинска собственост, находящ се в гр. Пловдив, р-н "Източен", бул. "Източен" 10, представляващ стадион "Христо Ботев", с вносител: Пламен Райчев - заместник-кмет на община Пловдив.

Най-общо казано с представеното предложение се целят най-малко 3 действия: промяна на срока за ползване на имота, признаване на извършени подобрения и квалифицирането на извършените подобрения като инвестиции по бъдещи договори.

Защо Общински съвет не трябва да одобрява такова споразумение или поне не в този му вид?

Първо: Към настоящия момент ПФК "Ботев“ АД ползва стадион "Христо Ботев“ на основание Решение № 85 от 06.04.2023 г., като срокът за ползване е до провеждане на съответната процедура по Закона за концесиите или друга избрана от Общината процедура за отдаване на стадиона.

В посоченото решение ПФК "Ботев“ АД няма задължение за направа на инвестиции, които съответно да бъдат признавани и да им се начисляват амортизации. Задаването на срок на споразумението на 3 години и вписване в споразумението на текст с автоматичното му продължаване на 10 години е заобиляне на законовите процедури, определени в ЗК, ЗФВС и ЗОС.

Второ: Добавя се нов чл. 13 към споразумението, определящ, че всички действително извършени и трайно прикрепени към имота подобрения са за сметка на клуба.

Тук възникват въпросите, на какво основание клубът извършва трайно прикрепени към обекта подобрения, по какъв проект и кой е собственикът на направените подобрения?

От Решение № 85 от 06.04.2023 г., на база на което клубът ползва стадиона е видимо, че такива основания за намеси, инвестиции и подобрения няма.

Трето: Още по-интересно е, че от клуба предлагат, направените и трайно прикрепени към стадиона подобрения да бъдат приети като инвестиции след сключване на бъдещ договор за ползването на стадиона.

Това, разбира се, е абсурдно предложение най-малко поради факта, че една бъдеща процедура по концесиониране на стадиона сама по себе си е със състезателен характер.

Обявяването на победител и признаването на направени от него инвестиции, преди изобщо процедурата да е стартирала, може да е жанр в художествената фантастика, но не и начинът, по който Община Пловдив би трябвало да работи. Същото се отнася и за процедурите по ЗФВС и ЗОС.

Гражданите на Пловдив инвестират над 60 мил. лв. в стадион "Христо Ботев“. Всеки пловдивчанин, платил и един лев местни данъци, без значение на кой отбор е привърженик, е собственик на стадион "Христо Ботев“.

Община Пловдив и Общинският съвет на града трябва да се държат отговорно, да пазят и уважават собствеността ни!

Виж коментарите (2)

Още по темата (804):
08.05.2024 Среднощен екшън на стадион "Христо Ботев"! Спряха незаконни строителни дейности, разказ от първо лице за сцените
08.05.2024 Работата по стадион "Христо Ботев" продължава, финалът на етап 1 е все
по-близо
08.05.2024 Сдружението: Настояваме за преработка на проекта за стадион "Христо Ботев"!
26.04.2024 Ботев отвори нова ложа на "Колежа"! Билетите - по 120 лева
25.04.2024 Красиви кадри от "Колежа"! "Жълто-черният" дом вече е покрит, краят на етап 1 е много близо
16.04.2024 Строителите на стадион "Христо Ботев": Все по-близо до финала!
Още новини от Новини от Пловдив:
Известна рожденичка имаме и днес
Ако видите този мъж, веднага се обадете на полицията в Пловдив
Гладиаторска среща на емблематично място в Пловдив
Заместник-министър в Пловдив: 33 млрд. лева европейски пари е опо...
В Пловдив прекъснаха преводача на Митрофанова, речта звуча само н...
Вижте как посрещнаха Митрофанова под Альоша в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).