ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Трима водопроводчици поддържат над 60 чешми и шадравани в целия град
Автор: Диана Бикова 08:59 / 01.09.2021Коментари (3)2927
©
Обществените чешми са дълбоко вплетени в народопсихологията на българина и от дълбока древност са изграждани на места, където минават много хора. Днес чешмите са благодат за горещия Пловдив и едва ли има местен жител, който не се е разхлаждал в жегата със свободно течащата вода.

Фонтанки, както ги наричат гальовно заради поскачащите струйки живителна течност, има в целия град. На практика на всяко площадче и в почти всеки парк има чешмички. Репортер на Plovdiv24.bg провери какво е състоянието им по райони.

В "Източен" има по една чешмичка в парк "Каменица" и на "Богомил" и три в кв. "Гладно поле" и всички работят. Единствената, която не функционира, е в парк "Изгрев" зад бензиностанция "Хаджията Груев". Тя всъщност никога не е работила, защото още при изграждането й "Градини и паркове" не са я свързали към водопроводната система, разказа районният кмет Иван Стоянов

Десетина са фонтанките в "Южен", каза кметът Костадин Язов. За съжаление последните две, които кметството направи наскоро на ул. "Стефан Стамболов", са били разбити и не функционират. Скоро предстои да се направи ремонт и на неработещата пред МБАЛ "Св. Пантелеймон". 

"Още преди години разбрахме, че водата е възможност да се остави спомен. Шест от осемте чешмички в района са изградени по мое време и повечето са направени с дарения" - коментира кметът на "Тракия" Костадин Димитров. Смята, че има нужда от чешмичка и пред пощата.

"Ако апелирам, ще се намерят дарители. Но имаме високо ниво на вандализъм", отбелязва той. Припомня си, че когато станал кмет, започвал опративките с въпроса "Тази чешма работи ли, онази работи ли?". Димитров откроява два проблема при обществените фонтанки - течащата вода и оттичането. Смята, че трябва да се измисли някакъв масивен механизъм за пускане с крак, за да не се разхищава водата. Най-честата причина за разваляне е, че децата пълнят с пясък тръбата за обратната вода и така запушват и оттичането се блокира. Догодина евентуално ще бъде напълно отремонтиран фонтанът пред поликлиниката. "Не е въпросът само да го направим. Проблемът е в поддръжката след това" - обяснява Димитров. 

Десетина са чешмичките в район "Западен", три от които - в градина "Еталонна", в парка на кв. "Прослав" и в "Акациева горичка", не работят, изброи кметът Димитър Колев. От миналата година е пресъхнал новият красив фонтан с преплетени пеликани в парка на "Пещерско шосе". Още тогава от ОП "Градини и паркове" констатираха, че е изгоряла помпата и обещаха веднага да отстранят повредата. Което не е направено до ден-днешен.

В парк "Ружа" нарочно не е направена чешмичка, защото проблемите са повече, отколкото ползите. "Или ще счупят канелките, или децата ги пълнят с кал и запушват обратната вода. Ако има авария, трябва ние да отидем, да проверим на място и да подадем сигнал в "Градини и паркове" - разказа Колев. 

Шест фонтанки в район "Северен" работят - в парк "Рибница", пред "Луксор", парка между улиците "Иван Рилски", "Бързия" и "Панагюрище", на пл. "Чехов", в парк "Надежда" и на ул. "Борба" 5. На пл. "Чехов" има и работещ шадраван. От дълго време обаче не функционират чешмичките в парк "Моливчета" до Пешеходния мост, в парк "Сърнена гора" и на бул. "Дунав" 200. 

Най-много обществени чешмички има в район "Централен" - над 20, като половината от тях са в супер центъра и прилежащите територии. Отделно тук са изградени и девет шадравана. Чешмата на пл. "Кочо Честименски" така е била запушена, че и специализираната машина Woma не може да я оправи, обясни кметът Георги Стаменов. Сега трябва да се копае, а заедно с това ще се смени канализацията и ще се изгради линеен отводнител, за да оттича водата през настилките. Малката чешмичка до детската площадка в Градската градина наскоро е била така запушена, че когато разкопали, извадили пясък, балони и какво ли още не. Стаменов апелира към родителите да наблюдават какво правят децата им и да ги възпитават.  

"Редовно имаме проблеми, непрекъснато получаваме сигнали от граждани за неработещи чешми и ги препращаме към "Градини и паркове". В някои случаи реагират бързо, в други се налага да напомняме за сигнала" - каза Стаменов. 

Оказва се, че с поддържането на всички над 60 чешми, както и за шадраваните и напоителните системи с капково напояване в целия Пловдив са ангажирани трима водопроводчици. Преди години в ОП-то са работили над десет човека, но хората са напуснали и затова натоварването е огромно. Кметът на "Централен" смята, че предстои дебат дали да не се даде на външен подизпълнител поддържането на съоръженията. Така възникналите проблеми ще бъдат отстранявани своевременно и оплакванията от граждани ще се сведат до минимум.


Още по темата: общо новини по темата: 675
01.10.2021 »
30.09.2021 »
29.09.2021 »
26.09.2021 »
25.09.2021 »
22.09.2021 »
предишна страница [ 1/113 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Въпросът е как са избрани, каква заплата взимат за тази крайно непостоянна работа и какви удобства са им предоставени (слубни автомобил, телефон, облекло и т.н.)
0
 
 
Броят водопроводчици за 60 чешми е повече от достатъчен. Едва ли всичките се развалят ежедневно. Моето мнение е, че чешмите могат да са повече.
+2
 
 
3 водопроводчика са повече от достатъчни за 60 чешми. 20 чешми на човек? Според вас колко време отнема поддръжката на тези чешми... Дори да се отделя по 1 ден на чешма, което е абсурдно, то един месец е повече от достатъчен да се обходят 20-те чешми.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: