Тези са новите критерии за прием на първолаци в Пловдив!

Автор: Мариана Панчева
Коментари (5)
10:13 / 09.01.2018
23844
Община Пловдив отменя приложението с критериите за прием на деца в 1 клас и въвежда ново такова със съответните точки, носещи предимство за кандидат-първолаците, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Променят се и правилата, с които се прави приемът на ученици в първи клас при наличие на повече кандидатстващи деца, отколкото са свободните места за дадено училище. Изменението на Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на Пловдив трябва да бъде гласувано от Общински съвет. 

А ето и новите изисквания: 

На първо място в списъка с критериите се нарежда адресната регистрация, която може да е постоянен или настоящ адрес (за всяко от желанията се ползва само един от следните критерии, който е по-благоприятен за детето). 

- 80 точки дава адресна регистрация в прилежащия район на училището, като постоянният или настоящият адрес не е променян в последните над 3 години преди подаване на заявлението за кандидатстване.

- 60 точки получава дете с адресна регистрация в прилежащия район на училището повече от 1 година, но адресът е променен в периода през последните от 1 до 3 години преди подаване на заявлението за кандидатстване.

- 40 точки се дават в прилежащия район на училището, но адресът е бил променен през последната една година преди подаване на заявлението за кандидатстване.

- 20 точки носи адресна регистрация в Община Пловдив, но извън прилежащия район на училището. 0 точки са за деца с адресна регистрация извън Община Пловдив.

- 2 точки се прибавят за дете с трайни увреждания над 50 %. Нужните документи са експертно решение на ТЕЛК, ДЕЛК или НЕЛК за детето (копие), валидно към датата на записване. 4 точки се прибавят за дете с двама починали родители, а 2 точки за дете с един починал родител.

Наличие на други деца от семейството, обучаващи се в училището носи 2 точки за кандидат-първолака. Деца, завършващи подготвителна група в избраното училище, които са записани преди 1 декември на предходната календарна година пък събират още 2 точки. 

Деца с постоянен или настоящ адрес в района на училище, който граничи с района на училището, за което кандидатстват, независимо от датата на адресна регистрация получават 2 точки. 

Всяко дете получава допълнителни точки по реда на посочените от родителя или настойника училища, за които кандидатства: 7 точки за училище по първо желание; 5 точки за училище по второ желание; 3 точки за училище по трето желание; 1 точка за училище по четвърто желание и 0 за училище по пето желание. 

Важна е и промяната в наредбата, касаеща случаите, когато за едно и също училище броят на кандидатстващите деца с равен брой точки е по-голям от броя на свободните места. Тогава децата се подреждат както следва:

По годината на адресната регистрация на ползвания по-благоприятен за детето за съответното желание постоянен или настоящ адрес на територията на град Пловдив, като първо се класират децата с по-ранна адресна регистрация. При една и съща година на адресна регистрация по т.1 се класират децата с по-големи случайни числа след прилагане на процедура по генериране и присъждане на случайни числа от електронната система за прием.

В разработването на новите критерии са участвали представители на родителите, директорите от всички видове училища (начални, основни и средни), на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, на Сдружението на директорите в средното образование, на отдел "Образование" на Община Пловдив и на РУО-Пловдив, посочват от Общината.

Виж коментарите (5)

Още по темата (675):
20.03.2024 Важно за всички родители на първокласници в Пловдив
20.09.2023 Първокласници участваха в открит урок за мобилността в града и пътната безопасност
16.09.2023 На 20 години: Най-младата учителка у нас
16.09.2023 Бизнесдама: Евтиното излиза скъпо
15.09.2023 Икономистите с 12 мерки за по-добро училищно образование, сред тях – скъсяване на ваканциите
15.09.2023 По колко джобни да даваме на ученика?
Още новини от Новини от Пловдив:
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...
Предлагат 1600 лева заплата за юрисконсулт в община Пловдив с три...
Пловдивчани извиха огромни опашки за върбови клонки
Хиляди остават без вода в Пловдив и региона


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).