ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Световният шампион по шахмат за девойки се изправя срещу любители шахматисти в приятелска игра
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:37 / 09.08.2019Коментари (0)4040
Мислили ли сте си някога да се изправите на двубой със световен шампион? Тръпки ви побиват, нали? Всеки си е мечтал да изпита това чувство и от опит да разбере - какво ли е усещането? Какво ли е да застанеш срещу световен и европейски шампион, пред когото дори предстоят още успехи? Е, сега ще имате шанса да "опитате" такова преживяване и то не срещу кого да е, а срещу едно умно и интелигентно 18-годишно момиче от Пловдив на име Виктория Радева. Вики, както я знаят всички, кани 10 смелчаци на любителски сеанс, който ще се състои на 30-ти август, в Парк и СПА Хотел Марково. За нея, десетте поредни републикански титли за девойки до 18 години са вече минало, но тя е щастлива, че още ненавършила 18 години, успя да стане и два пъти шампионка на България за жени.

Единственото, което се изисква, е да заявите своето участие предварително. Събитието е организирано от Парк и СПА Хотел Марково и допринася за развитието на българския спорт на професионално и аматьорско ниво. Шахматната игра формира ценни качества, които подпомагат цялостното изграждане и развитие на личността. Осъзнаващ всички тези ползи, комплексът, намиращ се само на 2 км от град Пловдив, безпристрастно подкрепя инициативата за организирането на това събитие.

Състезанието ще се проведе в Парк и СПА Хотел Марково, в зала "Piccolino" от 20:00 часа, а водещ на събитието ще бъде именно бащата на Виктория – Славей Радев. Той ще разкаже интересни факти от историята на шахмата и ще задава мини-куиз въпроси на публиката, която може да спечели много награди и изненади!

Ако и Вие желаете да подкрепите развитието на тази млада и амбициозна пловдивчанка, тогава запишете се за участие на e-mail: pr@hotelmarkovo.bg  или на тел: +359 899 996 617 и тествайте уменията си, докато се забавлявате.

Месец по-рано се срещнахме с Виктория Радева, за да си поговорим за професионалния спорт, неговото ниво на местна почва и бъдещите мечти.

- Как и кога за пръв път се запознахте с шахмата?

Бях на три години, когато през зимата се разболях от пневмония. За да има с какво да се занимавам през дългите дни, баща ми за първи път разтвори шахматната дъска и ми показа как се играе шахмат. В началото приемах фигурките като поредните играчки към куклите ми, но постепенно започнах да играя все по-дълго и да напредвам. За първи път се явих на състезание, когато бях седемгодишна. Не знаех, че има Републикански първенства, дори не знаех, че трябва да си записвам ходовете, да натискам и часовник. Помня, че за да си изградя навика да го правя, баща ми поставяше празна консервена кутия и казваше: "Представи си, че това е часовникът - играеш, записваш си хода, натискаш го. И така на първото си състезание, което бе Републиканско първенство, заех второ място. Бях много горда от себе си и реших, че ще продължа сериозно. И успехите не закъсняха.

- Кои са уроците, които научихте по пътя към успеха?

Научих се на дисциплина и самодисциплина. Виждам, че това качество доста липсва при младите хора.  Научих се да се боря, да не се отказвам. Естествено, имаше и горчиви уроци. Например, че не всеки, който ти се усмихва го прави искрено. Напротив срещнах доста лицемерие по пътя. Въпреки това смятам, че ползите са много повече от негативите.

- Разбрахме, че баща Ви Ви е поставил задача до пълнолетие винаги да побеждавате. Тази заръка мотивира ли Ви да сте по-успешен състезател?

Да, след първото ми състезание баща ми каза, че иска, докато навърша 18 години, всяка година да ставам Републикански шампион. Е , за сега бащината заръка е изпълнена. До сега, в България, не е имало млад шахматист, който е ставал Републикански шампион десет поредни пъти. Вече съм и двукратен шампион за жени, а още не съм навършила пълнолетие. Участвам и в доста силни турнири за мъже. Там не винаги побеждавам, но са една добра школа. Все пак в света не съществува шахматист, който никога да не губи.

- Какво е нивото на българската школа като развитие и конкурентоспособност и какво може да направи един млад спортист, за да допринесе за по-светлото ѝ бъдеще?

България има силни традиции в шахмата. Тя е една от трите държави в света, която има световни шампиони за мъже и за жени, а това е уникално постижение за едва седем милионното ни население. Според статистиката шахматът е вторият спорт, след футбола, с най-много картотекирани спортисти. Има държави, където той отдавна се изучава като предмет в училище. Много страни са разбрали, че той може само да помогне на подрастващите и те инвестират усилено в тази прекрасна игра. За съжаление, у нас най-големият проблем е финансирането за участие в състезания и ако имаме поне малко повече подкрепа, българската школа ще е на върха! Доказано е, че в шахмата не може да ползваш допинг, както при много други спортове. Доказано е и че няма възрастни шахматисти, заболели от болестта на Алцхаймер. Шахматът може само да сплоти хората. Навсякъде по света има обособени места, където се събират и играят шах, независимо от пол, възраст, раса, етнос, религия.

- Как се приемат постиженията Ви от останалите младежи на вашата възраст в училище и в обкръжението Ви?

Аз уча в Търговската гимназия в Пловдив и ще бъда XII-ти клас. Много се радвам, че попаднах на страхотен клас и с много от съучениците ми сме добри приятели. Винаги ми помагат да наваксам с уроците, радват се на успехите ми, по всяко време са готови да ме подкрепят. Случвало се е да пишем домашни до 1-2 през нощта с някои от тях. Надявам се тези приятелства да не се загубят през годините. Те са много ценни за мен, приемам ги като дар от Бог – едни добри и верни приятели.

- Какви са целите, които си поставяте за бъдещето?

Целите са различни - да подобрявам играта си, да се развивам, да надграждам знания. Мисля, че една от целите ми - да съм в националния женски отбор и да играя редом до Антоанета Стефанова, тази година ще се изпълни. Време е да гоня и норми за гросмайстор. Но най-голямата ми цел е спечелването на Световната титла тази година в Индия.

- Какво място намира спортът в Пловдив - Европейската столица на културата?

Спортът, не само в Пловдив, но и навсякъде по света, е едно много важно мероприятие. Милиони хора се занимават със спорт и още повече го гледат, посещават стадиони и спортни зали. Нашият прекрасен град винаги е бил една "люпилня“ за спорта. Имаме толкова велики спортисти - Стефка Костадинова, Николай Бухалов, Стоян Делчев, Асен Златев, Христо Стоичков и още много други. Станах свидетел как в Бразилия, където хората не знаеха нищо за страната ни, не знаеха дори къде се намира на картата, веднага промениха отношението си, като чуха името на Стоичков. Всички реагираха: "Ааа, Стоичков, Ромарио, Барселона“. Виждате ли, спортът само може да помогне на хората.

Ние имаме страхотна спортна база - нова спортна зала, гребен канал, домакини сме на толкова световни и европейски първенства и винаги сме се справяли страхотно като организатори. Най-добрата организация на европейско първенство по шахмат за девойки бе преди години в Албена. Освен това имаме и отлични хотели като Парк и СПА Хотел Марково,  например. Била съм в много хотели в различни държави… мога да ви кажа, че обслужването при нас не само не отстъпва, но и е на доста по-високо ниво!  Няма защо да се подценяваме - организираме изключително добре спортни събития от световен мащаб. А в съчетание и с това, че Пловдив е един от най-древните градове в света, комбинацията може да доведе само до успех!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: