ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
"Съюз за Пловдив“ е категоричен: Намаление с 40 % на такса смет е напълно възможно.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 13.09.2015Коментари (5)3489
©
Не знаем точно за какво плащаме, но знаем колко и на кого. Плащаме много повече от необходимото на политически приятели, категорична е адв. Дани Каназирева.
От пловдивчани се събира изключително висока такса смет. Това не е новина и всички страдаме от този проблем от години, напомня тя. За сравнение, фирмите във Варна плащат точно 40% по-ниска такса смет, отколкото в Пловдив
Във Варна - 3,7 промила,
в Пловдив - 5,3 промила.
Дали в действителност извършваната услуга е толкова скъпа, ние не знаем, защото темата е табу в Общинския съвет, коментира кндидатът за кмет. Каназирева напомня, че от години липсва информация, какви са реалните разходи, колко са съдовете за смет и каква е тяхната вместимост, колко често се почистват, какъв е графикът на машинното и ръчно миене и метене в шестте района на града, какви са маршрутите и разстоянията в километри, колко струва издръжката на депото край Цалапица и на завода край Шишманци. Въпреки многократно отправените официални питания от Дани Каназирева и "Съюз за Пловдив" отговори няма, защото най-големите икономически интереси са концентрирани в почистващите фирми. Това винаги е било разменна монета за политическа подкрепа и коалиционни договорки в Общинския съвет.

За два мандата парите за боклука нарастнаха двойно - от 15 на 30 милиона лева.

Резултатът обаче не отговаря на тази огромна сума. Улиците не се мият качествено, а се пръскат. Така и калта, и прахът са вечни по тротоарите и уличните платна. Кварталните градинки и междублокови пространства са силно замърсени. Около контейнерите се трупат нечистотии. В гетата "Столипиново" и "Шекер махала" липсва всякакъв контрол върху безразборното изхвърляне на отпадъци. Заразите могат да се пренесат в другите квартали. Никой не използва подлезите, защото са ужасно мръсни. Това е резултатът от "златния" бюджет за чистота. Милионите си изтичат, политическата подкрепа в Общинския съвет е факт, градът не се чисти качествено, а пловдивчани трябва само да плащаме, обобщава Каназирева.

Как се определя такса смет?

Точно както не трябва - вместо първо да се изчислят конкретните разходи, които общо ще образуват крайната сума, общината първо си определя голямия бюджет за почистващата фирма и едва след това се опитва да я разпредели върху всички пловдивчани. Освен това, навсякъде в Европа действа принципът "Замърсителят плаща". Само в България плащаме такса смет на база данъчна оценка - т.е. колко квадрата е имотът ти независимо колко души живеят в него.

Таксата смет е превърната във втори данък. Това е абсурдно и незаконно.

Още по-несправедливо е за малкия и среден бизнес - най-дребният търговец в един магазин плаща 35 пъти по-висока такса смет от гражданите, а няма как да произвежда 35 пъти повече отпадъци.

"Съюз за Пловдив" е категоричен: Намаление с 40 % на такса смет е напълно
възможно.

Дани Каназрирева и "Съюз за Пловдив" пет поредни години внасят предложение за намаляване на такса битови отпадъци за граждани и фирми. Управляващото мнозинство в Общинския съвет винаги отхвърля предложението, а миналата есен дори не го допусна за разглеждане. Пловдивчани вече си дават сметка, че което и да е управление, формирано по модела на сегашното в Общински съвет, никога няма да намали таксата, както и данъците, защото чрез тях си купува властови комфорт и удобни политически приятели.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
40% намаление :) първи път 40 % втори път ...... чух ли някой да казва 50 % ......... пълен популизъм е това с намаляване на данъците :) адвокат и икономика стой та гледай :) все едно колата да ти гори десет на сто км а утре да и сложиш 6 литра и да искаш пак да мине сто км :) въпроса е като закъса в пущинака какво ще правим :) айде на шофьорката ще и бием шута ама в тази кола е целия град :)
СВЕЩЕНОТО ЧЕРНО-БЯЛО РАЙЕ СЕ НАДЯВА НЕ НА ТЯЛОТО, А НА ДУШАТА! И ТО НЕ СЕ ПРОДАВА И НЕ СЕ ПОДАРЯВА: ЗА НЕГО СЕ ВОЮВА, ЗА ДА ГО ЗАСЛУЖИШ ПРЕД ТЕЗИ ФЕНОВЕ, КОИТО НАЙ-ДОБРЕ ЗНАЯТ ЦЕНАТА МУ!
на 13.09.2015 г.
+7
 
 
Ако се намалят данъците и таксите няма да могат да се преасфалтират толкова улици колкото сега. Няма да има прати за детски и фитнес площадки. Няма да има пари за парковете, зоокъта, стария град, главната и т.н.
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: