ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Съветниците искат малки проекти с приходи за общината
Автор: Диана Бикова 15:48 / 29.04.2020Коментари (0)3829
©
Съветници от пловдивския Общински съвет поискаха община Пловдив да реализира малки обекти като част от капиталовата си програма, за да има ползи за местния бизнес, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Темата бе повдигната по време на дискусията на консултативната среща на кмета Здравко Димитров с представители на групите от Общинския съвет

Общинското ръководство има идея да се реализират четири големи проекта: "Модър-Царевец", мостът на р. Марица, новата част на бул. "Северен" и плувен басейн "Младост". Всички те са на обща стойност 60 милиона лева. Предвижда се средствата да бъдат взети под формата на кредит от фонд ФЛАГ и от Европейската инвестиционна банка. 

"Съветниците бяхме на мнение, че трябва да се проведе обществено обсъждане с гражданите на Пловдив, а не в самия Общински съвет кой проект да се реализира, защото от предложените проекти не е ясно какви ползи ще има за общината. Смятаме, че трябва да се реализират малки обекти като Тютюневия град, Карловска, Иван Вазов и др., за да има ползи за местния бизнес. Те ще донесат и приходи на общината", обясни адв. Веселина Александрова, председател на групата на "Демократична България" в местния парламент.

Представените проекти за детелини и кръстовища на две нива няма да решат проблемите на града. "Говореше се, че има голям наплив на автомобили с хасковска и кърджалийска регистрация, които не плащали данъци тук. Ако се изгради предложената инфраструктура, няма да се облекчи движението, а трафикът ще се увеличи още повече", коментира юристката и уточни, че дребният бизнес има нужда от пешеходци, а на града му трябват добър градски транспорт и широки тротоари. 

По време на срещата зам.-кметът по финанси Илия Кирчев е съобщил предвижданията си за неизпълнение на бюджета. По негови изчисления, постъпленията ще са с 6 милиона по-малко, което предполага, че трябва да се намалят и разходите. Затова засега се замразява изпълнението на проекти, които се финансират от общинския бюджет и ще се работи само по такива, които се финансират от държавата или от еврофондове. 

Обединяването на общинските предприятия "Чистота", "Паркове и градини" и "Дезинфекционна станция" в комунален мегахолдинг на практика ще се извърши механично. Общината не е представила анализ дали със сливането ще се спестят средства. Йордан Иванов от "Демократична България" е предложил да се съкратят хора и да се заместят с машини, което да стане поетапно в следващите 4-6 години. На това кметът Здравко Димитров е отговорил: "Това е верният път. Тъкмо когато се механизират, хората (б.а. - служителите в комуналния холдинг) ще влязат в малките улици. Очаква се през м. май да е готов проектът на правилник на въпросния мегахолдинг и евентуално да се гласува на сесия на 14.05.

Общината е провела разговори със Световната банка за идеята си да внедри екологичен транспорт в Пловдив и е предоставила цялата информация за състоянието на обществения транспорт в момента. Оттам са им казали, че ще предоставят безплатен доклад, който да се използва като основа за проект за еврофинансиране. Реално обаче градската администрация няма разработка и по тази тема. Единственото известно към момента е, че за обслужването на две линии ще са необходими 20 електрически автобуса. Като пример е посочено, че цената на едно такова превозно средство в София е 920 000 лева. Подготовката на този проект ще отнеме около 2 години, така че е възможно през това време на електрическите автобуси да падне малко.

Остър спор между зам.-кмета Илия Кирчев и адв. Веселина Александрова се заформил по темата за парите за култура. Кирчев казал, че (б.а. - като член на УС на фондация "Пловдив 2019") предлага да се прекрати отворената покана, защото няма яснота дали ще се проведат събитията, а и дори да дойдат туристи, не работят хотели и ресторанти.

"Отговорих, че допуска грешка, тъй като не сме на етап отворена покана, а имаме одобрени проекти по програма "Наследство". А наградата "Мелина Меркури" е за постигане на устойчивост на културните инициативи, не е за местния бизнес. Още от февруари има одобрени проекти, хората се подготвят отдавна, осигуряват си и друго финансиране. Предложих договорите да сключат с клауза - ако събитията не може да се проведат сега поради форсмажорни обстоятелства, да се проведат догодина" - каза Веселина Александрова. 

Кирчев отговорил, че ще се направи консултация с правния отдел на общината, въпреки че председателят на Пловдивската адвокатска колегия Иван Демерджиев предложил колегията да осигури правна помощ на общината.

"Ситуацията е следната: договарят се две юридически лица, тук няма община. Винаги може да се подпишат анекси. Скандално е, възмутена съм, защото никакви пари не се дават на културните институти. Фондацията може да бъде съдена, защото има преддоговорни отношения" - коментира адв. Александрова.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: