Съдът окончателно отказа да съди Иван Тотев по несъстоятелни обвинения за зоокъта

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (17)
15:12 / 24.07.2018
10784
Делото срещу кмета на Пловдив Иван Тотев за изграждането на зоокъта окончателно е върнато на прокуратурата. Той бе подсъдим заедно със заместника си Димитър Кацарски и кмета на район "Западен" Димитър Колев. С определение Апелативният специализиран наказателен съд е отхвърлил всички възражения в протеста на прокуратурата срещу прекратяване на процеса, което бе постановено от долната съдебна инстанция в средата на юни.

Още през октомври 2017 г. окръжният съд в Пловдив прекрати делото и го върна на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения. След това държавното обвинение вкара делото в спецсъда. Аргументите на спецсъда за прекратяване бяха, че липсва конкретика в обвинителния акт, което затруднява защитата на подсъдимите.

Апелативният спецсъд се е съгласил със становището на долната съдебна инстанция за липса на конкретика за действията на обвиняемите. "Посочването на нарушения на Закона за обществените поръчки (ЗОП) или неизпълнение на задължения не е достатъчно в случая да обоснове съставомерност на деянието. Правилно в атакуваното определение е застъпено становището, че не е посочено с твърдените нарушения на ЗОП по какъв начин са осъществили престъпленията Тотев, Кацарски и Колев. Не става ясно от обвинителния акт в какво се изразяват помагаческите действия на обвиняемите Кацарски и Колев по отношение на Тотев", пише в определението на апелативния спецсъд.

Според втората съдебна инстанция наистина липсват конкретни доказателства, които да показват, че обвиняемите съзнателно са нарушили служебните си задължения, и не се разбира логическата връзка между посочените от прокуратурата нарушения и настъпилите вреди. Съдиите отбелязват още, че не са посочени доказателства, от които да се установи колко са вредите.

За да прекрати делото, спецсъдът прие, че в обвинението не е посочено и кой е пострадалият от престъплението по служба. Прокуратурата изтъква в протеста си, че няма лице, което да отговаря на определението за пострадал, а има ощетено юридическо лице, което е община Пловдив. И Апелативният спецсъд обаче ясно посочва, че в обвинителния акт трябва изрично да бъде посочено пострадало лице.

Виж коментарите (17)

Още по темата (247):
27.01.2024 Правят зоологическата градина в Пловдив така, че животните да не страдат зад заграждения
20.12.2023 Пловдив кандидатства за техническа помощ за зоопарка
29.08.2023 Кметът: Зоологическата трябва да е на друго място заради новото жилищно строителство в района!
29.06.2023 Пловдив кандидатства за средства за зоологическата градина
14.02.2023 Пловдив остава без зоологическа градина
30.01.2023 Обсъдиха отпускането на много пари за два важни пловдивски проекта
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).