Студенти от Пловдив организират протест срещу въвеждането на зелен сертификат в университетите

Автор: Гено Петров
Коментари (7)
13:01 / 14.02.2022
4776
Студенти от ПУ "Паисий Хилендарски" организират протест срещу мерките, в частност тази за въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградите. Протестът е на 16 февруари от 11:00, пред Ректората. Ето и цялата позиция на студентите:

Ние, студентите на България, или поне тази част от тях, която желае да живее свободно и нормално, организираме протест против въвеждането на противозаконните мерки, изискващи всеки студент и преподавател да разполага с т.нар. "зелен сертификат", за да има достъп до сградите на университетите.



Преди около месец ние изготвихме петиция, адресирана до редица български политически лица, в която изказваме своите възражения с гореспоменатата мярка. Вчера нашата подписка бе изпратена и към момента тя вече е входирана в МЗ и МОН.

След многократни опити от наша страна да осъществим диалог с ръководните звена на няколко университета в страната във връзка с нашето несъгласие да се въведе "зелен сертификат"; след грозно медийно изкривяване на нашата кауза и позорно и срамно мълчание от редица институции и лица, ние решихме да организираме този протест, за да изразим своето категорично несъгласие с отнемането на нашите права и свободи.

На протеста е добре дошъл всеки - студент, преподавател, родител и тн., но е важно да се подчертае, че акцентът на протеста ще бъде въвеждането на мярката във висшите учебни заведения; това е протест НА, ОТ и ЗА студентите, но всяка подкрепа, разбира се, е добре дошла. Протестът ще се проведе пред сградата на ПУ и е организиран предимно от студенти от същия университет, но той не е насочен САМО към него - ние се обявяваме против мерките във ВСЕКИ ЕДИН УНИВЕРСИТЕТ В СТРАНАТА и ще сме там, за да защитим не само своите права, но и правата на всеки един български студент. Така че - без значение къде учите или преподавате - всички сте добре дошли!

Без политически лозунги, без платени скандирания, без агресия - нашият протест цели само и единствено връщане към нормалния живот.

Ние, студентите, желаем да се върнем присъствено в университетите, без за това да бъдем принуждавани да спазваме ултиматуми и заповеди, които са в противовес с нашите желания, права и свободи (а и със здравия разум). Това е нашето основно искане.

Призовавам всички свои колеги и преподаватели - отзовете се на нашия призив! Не стойте безучастно, когато отнемат свободата ви! Не бъдете безгласно стадо, с което се подиграват всеки ден! Докажете, че ние, българите, сме свободен народ; че няма да търпим тиранията, сред която живеем вече две години (!) и че гордо можем да се наречем наследници на всички онези от недалечното ни минало, дали живота си за нашата свобода! Борете се за своите права и за правата на децата си! 

Виж коментарите (7)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Новини от Пловдив:
Трети ден част от Гребната база в Пловдив е недостъпна заради авт...
Емблематична фигура за Пловдив стана почетен гражданин на града
Хиляди рози разцъфтяха по булевардите в Пловдив, кошници и саксии...
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).