ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Страхотно събитие предстои в "Тракия"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:07 / 17.05.2023Коментари (0)1392
©
Оперни арии и авторски поп песни в памет на ненадминатия бас Борис Христов ще представят изпълнителите Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео. С концерта на 18 май ще бъдат отбелязани 109 години от рождението на Борис Христов – признат за най-великия бас на планетата и роден на същата дата през 1914 г. в град Пловдив. 

Музикалното събитие ще се проведе на откритата сцена в "Парк 2019“ в жилищен район "Тракия“ от 18,00 часа. 

Проектът "Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов“ се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по Компонент "Гражданска активност“, част от Културния календар на града. Входът е свободен. 

Програмата на концерта включва 12 вокални произведения – 5 известни оперни арии, емблематичната за Борис Христов композиция "Многая лета“ и 6 български авторски песни, създадени специално за проекта. Те ще бъдат изпълнени от солиста на Старозагорската държавна опера – баритона от Пловдив Иван Кабамитов, и от поп и джаз певеца Илко Василев-Базѝлео. Двамата ще си партнират, като всеки от тях ще вплита своя маниер на пеене в стила на другия.

По време на събитието Иван Кабамитовще разкаже накратко за емоционални моменти и скъпи спомени от контактите си с Борис Христов, когато е бил негов ученик през 90-те години на ХХ век. Концертът е повод да се отдаде почит на оперния колос и за навършващите се на 28 юни т.г. 30 години от неговата кончина. 

"Нашият стремеж е да приковем вниманието на аудиторията върху нетолкова популярния факт, че Борис Христов – всепризнатият бас номер едно в света на оперното изкуство, е не само българин, но и пловдивчанин. И да се постави началото на традиция за почитане на този световнопризнат български творец“, казаха двамата певци. 

Мелодичност, неконвенционален творчески подход и артистичност при изпълненията са основните акценти и отправната точка в създаването и възприемането на проекта "Оперни арии и авторски поп песни в памет на великия бас Борис Христов“. Иван Кабамитов и Илко Василев-Базѝлео ще комбинират спецификите на различния си маниер на вокално изразяване – класическо и поп пеене.

Съчетаването на жанрово различните вокални инвенции на двамата изпълнители е дозирано с мяра и е естетически издържано според високите критерии на самия Борис Христов. Кулминацията на концерта е композицията "Многая лета“, която е най-известното изпълнение на великия бас. Общото времетраене на концерта е около 90 минути. 

Баритонът Иван Кабамитов завършва с отличие НМА "Проф. Панчо Владигеров“ през 1997 г. в класа на доц. Сабин Марков. Дебютира на професионална сцена година по-рано във Варна с операта "Така правят всички жени“ от Моцарт. През 1998 г. печели стипендия за обучение в Рим, лауреат е на Международен конкурс заоперни певци "Борис Христов“. Стипендиант е на университета в Питсбърг (САЩ). През 2005г. е специализант и стипендиант на Академия Киджана в Сиена (Италия) в класа на световно известния баритон Ренато Брузон.

Отличен е със сребърна купа от 25-ия международен фестивал на приятелството в Пхенян Северна Корея през 2007 г. Иван Кабамитов участва в концертни турнета в Италия, Германия, Франция, Великобритания, Швейцария, Норвегия, Холандия, САЩ с Пловдивската и Старозагорската опери и с европейски музикални компании. През март 2013 г. дебютира в най-големите концертни зали в Испания с операта на Карл Орф "Кармина Бурана“ и с“Меса-Реквием“ на Моцарт.

Участвал е във фестивалите " Нова българска музика“, "Аполония“, "Софийски музикални седмици“, "Софийско лято“, "Опероса“, "Сцена на вековете“, "Варненско лято“, "Мартенски музикални дни“ и др. Пял е като гост солист във всички оперни театри в България. От 2012 г. е щатен солист в Държавна опера Стара Загора. Член е на управителния съвет и съосновател на музикално сдружение "Борис Христов –Пловдив“. 

Илко Василев-Базѝлео е вокален изпълнител, изявяващ се в стиловете поп, аренби, рок и джаз. Притежава над 15-годишен опит като певец в пиано барове, на клубни сцени и по корпоративни партита. Има многобройни награди и участия в конкурси и фестивали в България. Илко Василев–Базѝлео изпълнява авторски песни на български и на английски език. Пише музика и текстове на песни и за други изпълнители.

Има участия в разнообразни проекти – поп-оперно вокално трио, вокално-клавирни и вокално-китарни дуети, рок група. Завършил е "Поп и джаз изпълнителско изкуство“ в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ и има образователно-научна степен "доктор“ по музика.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: