ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Статия на български медицински специалисти публикувана в престижно издание
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 07:00 / 08.02.2023Коментари (1)3607
©
Д-р Десислава Димитрова
Статия на български специалисти, сред които напусналият ни преди година гастроентеролог д-р Радислав Наков, посветена на гастроезофагеалната рефлуксна болест, е публикувана в списание на престижното издателство Karger, съобщава medicalnews.bg.

Автори на статията са имунологът д-р Цветелина Василева и гастроентеролозите д-р Радислав Наков, д-р Десислава Димитрова, д-р Виолета Снегарова, Николас Наков и доц. д-р Венцислав Наков. В нея специалистите описват честотата и рисковите фактори, свързани с гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) в България по данни на интернет-базирано проучване, което е публикувано в престижното научно списание Digestive Diseases (Q2-Q3, impact factor 3.421) в края на миналата година.

Какво обхваща изследването и каква е била мотивацията за разработването на проекта като цяло разговаряме с д-р Десислава Димитрова, гастроентеролог в УМБАЛ и ДКЦ "Пълмед“, част от екипа, реализирал проучването.

- Д-р Димитрова, колко време ви отне проучването в екип и какво точно обхващаше то?

- Както всяко ново начинание, проучването отне немалко време и усилия. Статистиката показва, че честотата на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)  в глобален мащаб е значителна - приблизително 14%. Тя варира в различните държави. Мотивирани от факта, че в Източна Европа няма достатъчно данни решихме да направим проучване, което да определи честотата на ГЕРБ в България, както и да оцени рисковите фактори за нея. По идея на нашия непрежалим колега д-р Радислав Наков се сформира работна група от млади лекари от различни градове в страната. Цялостната организация, провеждане и обработка на данните отнеха месеци усилен труд.

В унисон със съвременните тенденции, проучването се изразяваше в онлайн базирана анкета. В нея бяха прецизно подбрани въпроси, свързани със здравето като цяло, както и касаещи това на стомашно-чревния тракт в частност. Използвани бяха международно признати критерии за оценка. Общо 1896 човека попълниха анкетата, което е значително постижение. Средната възраст на отговорилите - 35,5г. с преобладаване на женския пол. Изненадващо или не, честотата на ГЕРБ сред проучваната популация е 27,5%. Като рискови фактори се откроиха възраст, телесна маса (BМI), семейно положение, професия. Оказа се, че синдромът на раздразненото черво, който все по-често се среща при хора в активна възраст, също повишава риска за изява на ГЕРБ.

- Публикуването на проучването в такова реномирано издание е оценка освен за вашия труд и на колегите ви, но и за д-р Наков, който вече не е сред нас. Как се чувствате?

- Статията е публикувана в края на миналата година в списание Digestive Diseases, което е престижно издание с висок импакт фактор. Заслугата за това е главно на д-р Наков, който е инициаторът на нашата съвместна работа в екип. Благодарна съм както на него, така и на колегите, с които работихме – д-р Цветелина Великова, Д-р Виолета Снегарова, Николас Наков и не на последно място - доц.д-р Венцислав Наков. Гордея се, че имах възможността да познавам и работя с д-р Радислав Наков. Човек с главно "Ч", признат на международно ниво в своята област, който с лекота обединяваше колегите си, успяваше да мотивира и вдъхновява, да създава и развива нови идеи. Д-р Наков ще бъде винаги в сърцата на всички нас!

- С какво ще помогне проучването на българските пациенти и на ва
©
шите колеги от специалността?


- Проучването е ценно за страната ни, защото е първото по рода си. Подобни данни не са представяни до този момент. Освен това то насочва вниманието към най-често срещаните състояния при пациенти, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт. Както ГЕРБ, така и синдромът на раздразненото черво и функционалната диспепсия не са рядкост сред българското население. Важно е хората да са информирани правилно, да имат достъп до научно обосновани данни, да знаят към кого да се обърнат в случай на подобрен проблем. За нас лекарите, независимо от избраната специалност, е съществено да сме "в крак" с новостите, да се обогатяваме теоретично, да се развиваме и практически. Само така може да се чувстваме конкурентоспособни, да сме адекватни и максимално полезни на нашите пациенти.

През 2014г. д-р Десислава Димитрова завършва медицина в Медицински университет гр.Пловдив. През същата година се присъединява към екипа на отделение по гастроенетерология на УМБАЛ "Пълмед". През 2020 г. придобива специалност по Гастроентерология. През 2021г. д-р Димитрова е селектирана сред над 200 кандидати от цяла Европа за извършване на обмен с професионална насоченост в една от университетските болници в Милано, Италия (Fondazione IRCCS Ca Granda – Ospedale Maggiore Policlinico).

Участва активно в редица национални и международни конференции и обучения, в някои от които е лектор. Била е част е от УС на Асоциация на младите хепатогастроентеролозии. Към момента е в УС на Българско дружество по неврогастроентерология и мотилитет, член на Европейското дружество по неврогастроентврология и мотилитет, на Българско дружество по гастроентерология. Сертифициран ехографист и ендоскопист.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Добре-докторката е хубава.Ясно защо нея са сложили на снимка,но важна е статията-дайте линк към нея ,защо само първа страница и защо сама на английски.Колкото повече хора прочетат толкова по-добре.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: