ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Стартира първото дело срещу мобилен оператор в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:11 / 18.01.2013Коментари (29)26543
© Plovdiv24.bg
За 12 февруари е насрочено делото на 136 собственици от жилищен район "Тракия" срещу мобилния оператор МТел. Крайната цел е чрез съда да бъде свалена антена от покрива на блок 202. Припомняме, че сагата започна още през лятото на 2009 г., но тогава Пловдивският съд забави първото заседание, защото трябваше да призове хора, които не живеят от години в страната.

Хората от въпросния блок настояват базовата станция, която е разположена на покрива на жилищната сграда, да бъде свалена, а договорът да бъде обявен за нищожен. Според юристи, за да бъде монтирана антената, трябва да се вземе съгласие на общо събрание и на четирите входа. Живущи в блока твърдят, че такова никога не е имало. 

Проблемите на хората от блок 202 започват преди близо 6 години. Блокът, върху който са поставени излъчвателите, има четири входа. Исковата молба бе депозирана в Районния съд през 2009 г. от името на представителите на три входа. Основното искане е съдът да обяви за нищожен договора, сключен между живеещите само в един от входовете и мобилната компания.

На покрива на бл. 202 в жк. "Тракия", над вход Б, са монтирани няколко съоръжения на мобилната компания. Договорът е сключен само с обитателите на този вход. Блокът обаче е построен на принципа на жилищностроителните кооперации и идеалните части са общи. Така че трябва да се вземе съгласие на общо събрание и от четирите входа.

"Настояваме да бъде обявен за нищожен договорът за разполагане на базова станция на покрива на жилищната сграда, обясни Вили Йорданова - една от собственичките, през 2009 г. Тогава тя разказа, че преди няколко години представител на въпросния оператор отишъл в техния вход и поискал да сключи договор за монтиране на антена.

"Изгонихме го най-позорно и той се отби в съседния вход. За един наем от 120 евро на месец те се съгласиха да ги облъчват и подписаха", каза Йорданова.

АНКЕТА:
Трябва ли да бъдат премахнати антените на мобилните оператори от покривите на жилищни сгради?

Да, защото са вредни
Не, по никакъв начин не ми пречат

Тя обясни, че сградата представлява ЖСК с 4 входа и за монтирането на станцията е нужно съгласието на всички собственици. Точно с този аргумент те настояват съдът да отмени сключения договор. Това ще е първото дело от този род в града, а може би и в страната.

"Не искам да ви говоря, че съм на 13-я последен етаж и облъчването е право срещу моя апартамент. Преди време дойде специалист и измери, че на места в жилището ми електромагнитното поле многократно надвишава нормите.При това съм онкологично оперирана и това са ми противопоказни облъчвания", каза Йорданова.

От друга страна пък, инженери и самите телекомуникационни компании упорито защитават тезата, че излъчванията са минимални и не биха могли да имат каквото и да е въздействие върху хората. Някои специалисти твърдят, че един GSM е много по-вреден от поставените по покривите антени. Те излъчвали под ъгъл и ако имало някаква вреда, то тя не е за хората, които се намират отдолу.


Още по темата: общо новини по темата: 59
01.06.2023 »
12.04.2022 »
21.03.2022 »
17.03.2022 »
12.03.2020 »
31.07.2019 »
предишна страница [ 1/10 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
БРАВО! И ние смятаме да заведем такова дело срещу VIVACOM.
+2
 
 
ако трябва да се ремонтира покрива на въпросния вход ДАЛИ от другите входове ще дадат пари ????
+1
 
 
Тъжно и забавно е, когато хора се опитват взаимно да се убеждават и да си вярват как нещо е така, както им се иска. По този начин пушачите взаимно се успокояват, че пушенето е полезно, а алкохолиците, че от пиене вреда няма. Било завист от съседите, били бучащи лелки.....дано някой ден не ви се наложи да преосмислите хумора си по тъжния начин, защото в живота има и по-горчиви уроци от уроци по физика за 9-ти клас. Имам само един въпрос: ЗАщО ТЕЛЕКОМИТЕ ПЛАщАТ НАЕМ ЗА АНТЕНИТЕ? Нека всеки интелигентен човек се замисли защо ВиК, ЕВН, кабелните оператори и всякакви други доставчици не ни плащат, след като трасетата им са част от общите части на сградите.
+1
 
 
цялата работа е ,че другите три входа ще се пукнат откъм г...за ,затова че съседите им си имат пари за ремонти ,асансьор и стълбищно осветление ...завист,родна ганьовска завист е в основата на всичките препирни!Ей, не е важно аз да съм добре,важно е Вуте да е зле!Съда ако остави антената,живеещите във въпросния вход да врътнат едно чеверме,или по добре теленце пред входа:)))))
+5
 
 
Колкото е по-добро покритието с базови станции, толкова те ,както и нашите GSM-и когато се свързват с тях, работят с по-малка мощност. За повече разяснения - "Радиотехническа елекртродинамика". Микровълновите печки и те работят на подобна честота , но със значително по-голяма мощност, а никой не роптае с/у тях . Явно проблема е - > "Защо комшиите взеха парите , а не ние."
+8
 
 
Винаги когато се подеме накаква кампания,не трябва само да се слушат медиите и да се "поема на готово" информацията а да се помисли.Защото никога няма нищо случайно.Искам да уточня,че не работя в мобилен оператор и нямам близки,работещи там.Даже ужасно мразя да говоря по телефона.На всички имащи номера ми съм казал,че се звъни за "пожар и бърза помощ" иначе затварям.И така,казват че излъчванията на антените са вредни.Но нали това е сигнала на самия GSM.Ако той е вреден когато антената ти е на 20-30-50 м от апартамента,какво остава,когато си си заврял телефона в ухото,на 0 см.? Вече всички трябваше да сме с опашки или с рак на мозъка? Казват,че антените трябва да са на 300 м от всяка жилищна сграда.Как ще стане това в София,Пловдив и др.градове.Аз не се сещам в града да има точка около която на 300 м,да е празно/освен някои паркове/.Акцента беше и за разтояние от детски градини,училища и болници.Аз живея в центъра,поне тук училищата,градините и яслите са доста на гъсто.Значи в града,не трябва да има нито една антена.И да няма GSM.Така че,въпро сите в анкетата трябва да са два.Освен посочения и "съгласни ли сте да няма GSM обхват в града" Аз бих отговорил с "да" :). Не заставам на ничия страна,просто се стремя да помисля над въпроса,което не означава че съм прав,и че всички трябва да са съгласни.
+6
 
 
Само не мога да разбера, откъде на всички ви е "от ясно по-ясно", че са супер безвредни тези антени ? Супер безвредно е да те облъчват постоянно.
+2
 
 
Че няма вреда е от ясно по-ясно, но ако евентуално има - дали като е на съседният блок антената няма да има въздействие. Каква е разликата ако антената е на 50м встрани от теб - абслолютно никаква. Единственото, което виждам тук, е че хората са се прекарали с по-нисък наем, а собствениците на единият вход, най-вероятно ги е яд, че не получават никаква сума. Замислете се и върху факта, че ако ги няма антените няма да имаме и мобилни комуникации!
+2
 
 
Дано стане масово да се махнат тези вредни антени. Не стига че и със стрес и безпаричие, ами допълнително ни изтребват с верни излъчвания. Ниткъде в Испания, в Холандия, или пък в Италия видях върху жилищните сгради такива антени.
+2
 
 
Че няма вреда за хората това е пределно ясно. Не знам какво реват всички от това с вредните излъчвания. По цял свят има антени по жилищните сгради, но на запад никой не дига врява, още повече, че тамошните излъчвания са с много по голяма мощност, в България нормите са много по строги. Ако площта над този вход на който е разположена базовата станция се води като общи площи и на 4-те входа, то хората са прави. Обикновенно покривната площ над даден вход е обща част само за този вход.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: