ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Старата управа на летището е игнорирала Закона за обществените поръчки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:07 / 30.01.2012Коментари (4)2548
© Plovdiv24.bg
Ако съществуваше "сив списък" на институциите и държавните дружества, които нарушават Закона за обществените поръчки, то със сигурност летище Пловдив, щеше да попадне в него. Това заключение може да си направим от доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за построяване на новия терминал на аеропорта.

Управата на държавното летище е игнорирала Закона за обществените поръчки в края на декември 2008 г., като е сключила договор за 3,5 млн. лв. за производство, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на интегрирана система за обработка на багажи със софийската фирма "Данлекс", става ясно от ревизионния акт на АДФИ. Обществена поръчка не е обявявана. Заради нарушението на бившия директор на летището Андрея Андреев е съставен акт.

Финансовата инспекция е установила нарушения и в процедурата за проектиране на новия терминал на летище Пловдив отново в края на 2008 г. Тогава при неизяснени обстоятелства според доклада на АДФИ е сключен договор с пловдивската компания "Арконт - А". Цената на договора е 350 хил. лв. без ДДС и той е възложен чрез договаряне с покана.

В избора на процедурата няма съмнение, но няма и доказателства, че тя е била спазена, пишат финансовите инспектори. При тази процедура се канят избрани по определени критерии фирми да предложат цени за дадена поръчка.

Първоначално обаче летището е обявило конкурс за проект на терминала, като вправилата му е записано, че първите три класирани компании ще бъдат поканени след това за проектанти. Сред тях е "Арконт - А", но не се знае дали са изпратени покани до останалите участници.

Проверката на АДФИ е установила, че при сключването на договора с избраната компания тя не е предоставила задължителната по закон банкова гаранция за изпълнение (до 5% от стойността на договора), нито е доказала, че не е длъжник на държавата. За това нарушение отново са съставени актове на Андрея Андреев.

Същите нарушения продължават и при избора на консултант за проекта. Сключен е договор с обединение "Микс - Т7 Консулт/Армстройинвест" за 177 хил. лв. без ДДС.

Незаконно е и възлагането на поръчката за строителството на нов терминал.

Още при обявяването на процедурата в края на 2008 г. в документацията е предвидено, че избраната компания трябва да представи гаранция за изпълнение от 10% от стойността на договора. Според закона за обществените поръчки максималната граница е 5 на сто.

Оферти до 2 февруари 2009 г. са подали осем фирми. За изпълнител на поръчката е избрана пловдивската компания "Коев", като това е станало в деня на класирането на участниците, което е нарушение, тъй като по закон изпълнителният директор на летището е трябвало да изчака да изтече срокът за обжалване на избора, преди да възложи поръчката. Общата стойност на договора е 11,3 млн. лв. без ДДС и срок на изпълнение 90 дни.

През май 2009 г. изп. директор на аерогарата е възложил допълнителна поръчка на същата фирма "Коев" без конкурс с мотив "непредвидени обстоятелства". Стойността на допълнителния договор е 2,4 млн. лв. Нарушение има и при този контракт, тъй като компанията "Коев" не е представила доказателства, че няма задължения към държавата.

Резултатът е нов терминал, който протече и се пропука миналата година. От АДФИ пък дадоха ревизията на прокурор.

Източник: в "Труд"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
ъм той ЗОП си е за игнориране - а и по принцип в него има доста вратички, които позволяват законни манипулации :) защо някой недоволен мръсник да ти обжалва 5 години доде изтече давност, ако можеш да го избегнеш?
0
 
 
Без съд и присъда този направо в затвора на момента да му се конфискува имуществото и за собствена сметка да ремонтира всичко .Сега ми е интересно дали ще го уволнят от работа или пак ще си извъртат нещата и ще го изкарат света вода ненапита.В крайна сметка да видим кой ще поеме вината .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: