ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Специалност "Технология на виното и пивото" в УХТ-Пловдив на 75 години
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:20 / 06.04.2023Коментари (0)1405
Специалност "Технология на виното и пивото“ отпразнува днес в аула "Проф. Милен Бешков“ в Университета по хранителни технологии своя 75-годишен юбилей. Тържеството е част от честванията по повод 70 г. от създаването на Висшия институт по хранително-вкусова промишленост, сега УХТ.

Специалността е създадена през 1948 г. като катедра "Винарска технология“ в Агрономическия факултет към Пловдивския университет и практически е с по-дълга история от УХТ, каза сегашният ръководител и зам.-ректор доц. Христо Спасов. Той отбеляза, че "Технология на виното и пивото" е сред основателите на ВИХВП, а за 75 г. тук своето образование са получили повече от 3000 студенти.

В словото си увери сегашните студенти, че УХТ прави всичко възможно да ги преведе през промените и предизвикателствата на времето. "Бъдете оптимисти, знайте, че има реални възможности за реализацията ви, бизнесът търси кадри, които могат да ръководят, развиват и оптимизират технологичните процеси във винарската, пивоварната и безалкохолната промишленост“, заяви доц. Спасов

Гости на празника бяха доайени от катедрата, сред които проф. дтн Георги Бамбалов, проф. д-р Йовчо Кабзев, доц. д-р Георги Джатов, доц. д-р Георги Владимиров, доц. Стефчо Кемилев и др., представители на винарския и пивоварния бранш, както и производители на безалкохолни напитки, ръководството на висшето училище и преподаватели.

УХТ непрекъснато се отваря към нови партньорства, а сътрудничеството с Международната организация по лозата и виното (OIV) е ключово не само за университета, а за цялата страна, посочи в приветствието си ректорът проф. д-р Пламен Моллов. Новата магистърска програма "Технология на виното и напитките на винена основа“ под егидата на OIV е само първата стъпка. Следващата ще бъде утвърждаването на УХТ като водещ център за Източна Европа, Черноморския регион и Кавказ.

Ректорът припомни, че УХТ отскоро е официален партньор и на Европейската мрежа от винарски университети EMaVE – Vinifera, което дава възможност на студентите да учат на различни места в Европа по програма "Еразъм+“.

Той добави, че през годините висшето училище поддържа прекрасни отношения с бизнеса и браншовите организации - Съюза на енолозите, Съюза на пивоварите и Асоциация на производителите на безалкохолни напитки, както и с Националната и регионалната лозаро-винарска камара.

Проф. Моллов призова младите преподаватели и студентите да продължат започнатото от тях, за да може пътеката, която е прокарана да стане магистрала.

На тържеството бяха връчени бокали и почетни грамоти на преподаватели за значителен принос в развитието и утвърждаването на специалността, катедрата и университета.

От името на наградените благодари доц. Джатов, който се обърна към студентите: "Гордейте се, че сте възпитаници на катедра "Технология на виното и пивото“ в УХТ.“ Той ги увери, че в своята работа ще имат възможността да творят изкуство, защото винарството е изкуство, а пивоварството е най-интелектуалното производство в хранително-вкусовата промишленост.

Наградени бяха отлични студенти от трети и четвърти курс, които получиха почетни грамоти и книги.

Представители от "Домейн Бойар Интернешънъл“ ЕАД обявиха учредяването на еднократна годишна стипендия в размер на 4000 лв. на името на изтъкнатия български енолог Димитър Панов, учил в УХТ. Стипендията ще бъде присъдена на студент завършил 3 курс от специалността, успешно взел всичките си изпити със среден успех не по-нисък от много добър 4,50. Той ще проведе и преддипломния си стаж в "Домейн Бойар Интернешънъл“ ЕАД.

Приветствия отправиха Невен Маджаров от "ВП брандс интернешънъл“, Ивана Радомирова от Съюза на пивоварите, Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България, доц. Ангел Иванов, председател на Сдружение "Лоза и вино“, докторанти и бивши студенти с отлична реализация у нас и в чужбина. Със своя презентация се включи проф. Виктор Недович, водещ специалист по пивопроизводство и преподавател в катедра "Технология и биохимия на храните“ към Аграрния факултет на Белградския университет в Сърбия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: