ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Софийски ежедневник атакува завода за отпадъци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:21 / 13.04.2006Коментари (1)2510
©
Дискусията в ОбС – Пловдив около това да се приеме ли или не част от сметта на София изненадващо стана повод за поредна злонамерена атака срещу хората, благодарение на които Пловдив изпревари всички градове в България и вече изгражда свой завод за преработка на битови отпадъци. Едно жизнено важно начинание за втория град на страна и за всички околни общини беше оплюто и оклеветено като нещо съмнително и опасно. И това става на фона на драмата, която се разиграва в столицата с най-големия екологичен проблем на новото столетие – битовите отпадъци.

Нямаме намерение да отговаряме на злонамерените и обидни внушения, които изненадващо се появиха във вестник “Труд”, защото всяко от тях е било опровергавано и в пловдивските, и в националните медии. Злонамерените лъжи бяха отхвърлени и чрез проверките на прокуратурата, предизвикани от “сигнали” на заинтересовани лица. Инсинуациите относно собствеността върху “Екологичен завод” пък още преди 2 години бяха разобличени с два публични акта. С нотариално заверена декларация, адресирана до ОбС – Пловдив, бизнесмени, сочени като претендиращи за собствеността върху терена на завода заявиха, че нямат претенции и желаят успех на проекта. Веднага след това законните собственици на терена, върху който се изгражда завода, дариха земята и сградите на община Пловдив и по този начин Пловдив стана 100% собственик на “Екологичен завод” АД.

В днешната публикация на “Труд”срещу пловдивския “Екологичен завод” се натрапва и подчертаната неконструктивност. Авторът, който се оказва пловдивчанин, не предлага никакво решение на гигантския проблем на софиянци. И същевременно злостно атакува самата възможност проблемът на столицата да бъде решен по начина, по който вече се решава в Пловдив – от 5 до 10 пъти по евтино от предлаганите на София оферти.

Ние разбираме притеснението на някои журналисти, че им се налага да посочат Пловдив като положителен пример в държавата. Това, че Пловдив единствен върви неотклонно към решаването на проблема с битовите си отпадъци е безкрайно неудобно и за някои политици, които градят кариерата си върху отрицанието на всички и на всичко.
Не можем да пропуснем и обстоятелството, че реализиращия се от Пловдив проект се оказа сериозна пречка за апетитите на наши конкуренти, чиито оферти за екологични заводи са със значително по-висока цена. Факт е, че три години след като избрахме технологията на “Екологичен завод” за компостиране на битовите отпадъци и отделянето на суровините, във връзка с протокола от Киото България пое ангажимент да построи общо 6 завода за компостиране. Това доказва, че Пловдив наистина е избрал най-добрата възможна технология, основана на световния опит.

Ние нямаме основание да се срамуваме или по някакъв начин да се притесняваме, че още преди 3 години започнахме изграждането на “Екологичен завод” в Шишманци. Точно обратното. Горди сме, че пловдивските общински съветници се оказаха далновидни и стартираха проекта доста преди пловдивското сметище да бъде затворено. Фактът, че пловдивският вариант на завода е и най-евтин, и най-съобразен с европейските екологични изисквания, е въпрос на управленска прозорливост, на истинска загриженост за бъдещето на пловдивската община и на отговорност за ефективното инвестиране на публични финанси.

Ние многократно заявихме, че не желаем да бъдем замесвани в отношенията между двете най-големи общини на България, нито дори да коментираме възможността на Пловдив да помогне на София. Отказваме да коментираме по две причини.

Първата причина е, че след направените от членове на консорциума дарение на земята в полза на община Пловдив, “Екологичен завод” АД има практически само един собственик и това е община Пловдив. Само Общинският съвет на Пловдив има права и компетенции да решава какво да прави със своя завод.

Втората причина да не желаем да бъдем замесвани е защото ясно съзнаваме, че в случая става дума за национални приоритети, които изискват конструктивност, добронамереност и професионализъм при вземането на решения.

Ние, членовете на консорциума изграждащ завода, искаме да бъдем оставени да работим така, че заедно с официалното ни приемане в ЕС да осъществим пуска на първия на Балканите “Екологичен завод”. Опитът, който натрупахме при избора на технология, при проектирането и изграждането на завода, може да бъде полезен за всички български общини, които неизбежно ще се сблъскат с проблема за преработката на битовите си отпадъци.


Още по темата: общо новини по темата: 189
28.03.2024 »
25.03.2024 »
15.11.2023 »
20.10.2023 »
12.09.2023 »
24.08.2019 »
предишна страница [ 1/32 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 13.04.2006 г.
0
 
 
Кво се занимавате с тези ченгета от Труд (в-к Бор). Да го духат и това е, а Тошо Тошев-Бора да почне той да събира сметта на София.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: