ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Слагат видеокамери на нелегалните сметища, чистят Марица наесен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:09 / 23.07.2008Коментари (0)4483
© Plovdiv24.bg
Христо Минков, шеф на дирекция "Екология и опазване на околната среда" в община Пловдив:

-Г-н Минков, предстои Общинския съвет да обсъди проблема полиетиленовите опаковки. Какво точно предстои да бъде направено ?
-В дневния ред на утрешната общинска сесия има точка, която предвижда на кмета да бъде възложено да изработи програма за решаването на проблема през следващите 10 години. Проблемът с полиетиленовите опаковки е болен не само за Пловдив, но и за страната и за целия Европейски съюз. Полиетиленовите торбички, които сега се използват, се разграждат за над 100 години и са сериозен екологичен проблем. Нашата цел с вкарването на сесия на този проблем е да изработим реалистична и гъвкава програма, която да влезе в сила през януари 2009 година. В нея сме предвидили две основни цели. Едната цел е поетапна подмяна на полиетиленовине торбички с такива, които са биоразградими за кратки срокове. Заедно с това трябва да измислим как да защитим интересите на търговците, а от друга страна да стимулират самите търговци, а и гражданите на Пловдив да използват безвредни за природата торбички.

Търговците, които ще ползват биоразградими торбички ще плащат силно занижена такса смет, освен това нека не забравяме рекламния момент - тези торбички ще носят специален екощемпел. Предвиждаме широка разяснителна кампания сред населението, особено сред младите и подрастващите.

-Решава ли се и как проблемът с нерегламентираните сметища?
-Те са болен проблем за Пловдив. Една от мерките, които смятам, че в най-скоро време ще предприемем, е монтиране на видеонаблюдение на районите, които генерират отпадъци, най-вече строителни такива. Това е едната мярка - налагане на санкции за нарушения, които ще бъдат доказвани чрез видеонаблюдение. Ще се опитаме да ограничим превозването на строители отпадъци от малцинствата с каруци. Депото за строителни отпадъци е до Първенец, а никой не може да ми докаже, че една каруца ще бие път до там. Ще контролираме и малките генератори на строителни отпадъци. Това са главно малки фирми и домакинства, които за по-евтино наемат каруци да извозят отпадъците им.

Освен това ще разговаряме с кмета на община "Родопи" за намаляването на таксата на сметището в Първенец. Сега тя е 10 лева на кубик, което е нереално висока цена. Такава нереално висока такса способства за криминално изхвърляне на строителни отпадъци в рамките на града.

В рамките на града има около 12 нерегламентирани сметища. Разчистваме ги заедно с фирма "Чистота". Това са огромни средства, а като разчистим някое сметища, на другия ден то пак се запълва. Така ще бъде, докато въведем видеонаблюдението.

-Проверява ли се състоянието на сметището в Цалапица?
- Проверки се извършват всяка седмица. Последната проверка, която лично аз извърших беше в събота. Констатирах нарушения най-вече в пропускателния режим. Депото не се охранява както трябва и вече съм взел мерки по отношение на Общинска охрана. Имам известни забележки по технологията. Смущаващо е голямото количество инфилтрат- това е отпадната вода, която се кара в пречиствателната станция в Пловдив. Става въпрос за около 100 тона на ден. Виждате, че това е огромно количество. Това са не само големи транспортни разходи, но и такса за пречистване. Има два начина за решаване на въпроса. Или чрез локална станция за отпадни води на самото депо в Цалапица, или чрез връщане на инфилтрата в депото. Поръчал съм разработки и по двата варианта и ще решим кой ще бъде по-изгоден.

- Ще бъде ли разчистено скоро коритото на река Марица от растителността?
- В момента има прехвърляне на топката между община и областна управа. Независимо какво ще ни струва, трябва да решим въпроса с коритото на Марица до септември. След това ще се създаде реална опасност за населението на града. Даваме си сметка колко е сериозен проблема. За съжаление не са предвидени средства за проектиране, още по-малко са предвидени средства за самото почистване. Вчера се разбрахме с кмета Славчо Атанасов, че ще бъдат заделени около 30 хиляди лева за проектиране, което ще бъде възложено още другата седмица. Смятам, че до месец - два проектът ще бъде готов. Утре заминавам за Министерството на екологията и ще поставя въпроса на какви условия трябва да отговаря въпросния проект и с какви документи трябва да бъде придружен, за да може да получим сумата от около 2-5 милиона лева, която по наша преценка ще ни бъде нужна за изчистване на растителността и на наносите от дъното.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
Кауза Колежа
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: