ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Скоростен път ще свързва Пловдив с Гърция
Автор: Нели Гергьовска 16:37 / 12.02.2024Коментари (0)11319
©
Много добър диалог имаме народните представители и кметовете от област Смолян. Това каза за пресконференция в Смолян след среща с тях регионалния министър Андрей Цеков, на която присъства и председателят на АПИ инж. Явор Йорданов, и директорът на Областно пътно управление – Смолян, инж. Костадинка Миланова, предаде репортер на "Фокус“.

"Регионалните срещи са изключително полезни и за четвърта седмица правим такива срещи. Това е форума, в който може всички да си  сверят часовниците. Изпълнителната власт с местните проблем и приоритети изглеждат по различен начин на място. Това дава възможност на местната власт да получи увереност за направените инвестиции и перспективи и да постави тя своето виждане за приоритетите и да разкаже образно най-големите болки на региона и да има повече чуваемост“, поясни министъра.

Той уточни, че засегнати теми в срещата днес са от изключително значение за подобряване живота на хората в Смолянска област, защото това е функцията на всички титуляри на власт – местни или държавни. "Започнахме с голямата картина и болка за откъснатостта на Смолянска област от останалата част на страната и липсата на нормална транспортна свързаност, която е била предмет на много разговори през годините и малко действия. Абсолютно единомислие имаме и е заложено в инвестиционните програми на Министерството и на АПИ е фокус върху големите стратегически проекти, които ще установят свързаност на първо място с Пловдивска област и Централна България.

От години на хората от Смолян им е обещавана трета лента на пътя от Асеновград към Смолян. Това е стара идея и проект за около 13 км от трасето и това в момента вече е на етап начална реализация, има обществена поръчка и предстои избор на изпълнител на проектирането на третата лента. Това обаче не е устойчивото и дългосрочно решение. Обсъждали сме с народните представители от област Смолян, че устойчивото решение е изцяло ново скоростно трасе, което да свърже Пловдив – Асеновград – Смолян до ГКПП Рудозем – Ксанти с дължина около 100 км.

Поради тази причина в бюджета за 2024 г. сме заложили средства за проектиране от 7,2 млн. лв. за разширените на идейни проекти и избор на няколко варианта на трасе с геоложки проучвания за четирилентов скоростен път. Това е началото на един процес, който предвид законодателните изисквания за екологични процедури по ЗОВОС и следващи етапи на проектиране означава, че бихме могли да започнем строителство след 4-5 години. Все пак обаче това е началото на една артерия, която трябва да свърже област с Централна България и за нас това е най-големия приоритет. И паралелно с това да се работи и по изготвянето на техническия проект и строителството на третата лента на съществуващия път от Асеновград до Смолян“, поясни министър Цеков.

Той посочи, че са обсъдили необходимостта да се стартират дейности за изграждане на модерна пътна мрежа в посока от запад на изток, тъй като в Националната стратегия за пространствено развитие на България от отпреди 20 години са заложили идеята, че трябва да има нормална свързаност свързаност чрез скоростни пътища от област Благоевград, до област Хасково и чак до област Бургас – преминаваща покрай край южната граница на страната. Като приоритет за министерството е започването на предпроектни проучвания за разработването на т. нар. южна хоризонтала, която да даде възможност на Смолян да се свърже и със съседните си области - Благоевград, Кърджали и да има нормална свързаност със западните източните си съседи, уточни регионалният министър.  

Цеков допълни, че на срещата са дискутирали и проекти за ново строителство и основни ремонти, които предстоят през тази година. Като от проектите за ново строителство, най-значим е обходният път на Чепеларе, за който през тази година ние ще възложим обществената поръчка за инженеринг, проектиране и строителство. Става въпрос за около 4-километров обход, на стойност над 40 млн. лв. "Надявам се, че през следващата година ще се изготви проекти, ще си получи разрешение за строеж и ще можем да започнем да работим по него“, изрази надежда министър Цеков.  

Другият важен проект от гледна точка на пътна безопасност като допълнение към рехабилитацията на пътя от Средногорци до Рудозем, е изграждането нов тунел, който да позволи да се избегне т. нар. червен завой, който е с висока концентрация на ПТП.  

Предстои и през тази година да се завършен обходният път на Рудозем. Има избран изпълнител, предстои подписването на договора.

Предстои и сключването на договора за основен ремонт на пътя между Рудозем и Смолян. там също са приключили процедурите по обжалване. Това означава, че в рамките на годината би трябвало да получим разрешение за строеж и очакваме в края на есенния сезон да може да започнат подготвителни работи за строителство.  

Около 73 км пътна мрежа е предвидена за основни ремонти през периода 2024-2025 г в област Смолян по програмата на АПИ и около 30 км за текущи ремонти, отбеляза регионалният министър.

"Едни от големите ремонти в областта са свързани с дълго отлагани аварийни ремонти. Има най-малко пет участъка с пропадания на пътните платна. Проблемите датират отдавна, но едва в началото на 2023 година е възложено проектирането. Тук става въпрос за свлачища на пътя от Ардино към Бял Извор, Падина, Неделино, Мадан, Златоград. тук са и необходимостта от укрепителни дейности на път III-864, 866, 8683 – това са все аварийни ремонти, дълго отлагани, които на този етап са на фаза приети изготвени проекти, частично и при които ще започне издаване на разрешение за строеж и започване на строителни в края на март“, добави министър Цеков.

На срещата в Смолян е акцентирано и на общинските проекти, финансирани със средства от централния бюджет чрез договори с МРРБ. За Смолянска област са предвидени 69 проекта за общо 100 млн. лв. Съобразно проектната готовност започваме подписване на първите споразумения от утре.

"За да отчетем изпълнението на поетите ангажименти сме договорили следваща среща на 25 март в областната управа, която ще бъде предхождана от няколко междинни срещи на експертно ниво с АПИ, народни представители и кметове при областния управител управители няколко експертни срещи с екипи на АПИ в София“, каза още министър Цеков.


Още по темата: общо новини по темата: 8
13.01.2024 »
29.12.2023 »
13.10.2022 »
23.08.2021 »
31.07.2021 »
12.05.2021 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кауфланд
Евроизбори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: