Скандал! Богомил Грозев забранил достъпа на археолози до Голямата базилика, той отрича!

Автор: Диана Бикова
Коментари (3)
16:41 / 15.03.2021
11807
Нов скандал се заформя покрай директора на ОИ "Старинен Пловдив" Богомил Грозев. Оказва се, че инженерът е забранил достъпа на археолозите от Регионалния археологически музей до Епископската базилика, научи Plovdiv24.bg.

Преди десетина дни екипът специалисти отишъл на обекта, за да види какво се случва с него и в какво състояние са ценните експонати. Оказало се, че Грозев издал заповед на Общинска охрана да не пуска никой вътре. Последвала сериозна разправия и в края на краищата археолозите влезли. Експертите се шокирали от гледката - античните мозайки целите били зеленясали. 

"Няма такава заповед, но това не е обществен парк и в базиликата може да влизат само хора, които имат работа там - по техническата поддръжка или на мозайките. Не е вярно, че мозайките са зеленясали. Поддържат се изрядно" - коментира за медията ни Богомил Грозев. Той смята, че информацията е част от кампания срещу него, за да бъде дискредитиран и обявен за лош директор.

Припомняме, че с решение от 24 февруари т.г. Правителството даде на община Пловдив Голямата базилика за управление за 10 години. В последствие се оказа, че всъщност правата са делегирани на Регионалния археологически музей - Пловдив. "С предоставянето на имота ще е възможно експонирането и популяризирането на културната ценност и стимулиране на културния и исторически туризъм. Дейностите, свързани с опазване на културната ценност и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Регионалния археологически музей - Пловдив" - пише в мотивите за прехвърляне управлението на обекта. 

Административният срок за предаването на Голямата базилика от Министерство на културата към община Пловдив е 1 месец. По неизвестни причини към момента процедурата все още не е задвижена.

Виж коментарите (3)

Още по темата (220):
06.04.2024 Огромен срам! Родители, озаптете си отрочетата!
22.02.2024 Висока оценка: Епископската базилика на Филипопол става част от стоте национални туристически обекта
11.02.2024 Десетки служители на НСО завардиха Епископската базилика, вижте защо
27.07.2023 BBC заснеха филм за Епископската базилика на Филипопол
26.07.2023 Епископската базилика отваря врати за архитектурна работилница за деца тази неделя
05.07.2023 По 250 души на ден посещават Епископската базилика на Филипопол
Още новини от Новини от Пловдив:
"Бий чорбата по главата" ехтя по Главната на Пловдив
Почерня от полиция край булевард "Източен" в Пловдив
Дама: Тези двамата май си мериха инструментите - на кого е по-мал...
Последна информация за разпространението на коклюш в Пловдив и ре...
БСП Пловдив: Социализмът означава безплатно образование и здравео...
Шофьор: Отнемане на книжките на всички, които смятат, че синият е...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).