ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Сигнал от елитна гимназия в Пловдив за абсурдни традиции при изпращането на абитуриентите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:36 / 17.05.2023Коментари (7)39077
"Езикова гимназия “Пловдив" е едно от най-елитните училища не само в нашия град, но и в цялата страна. Разбира се, това се дължи на нивото, което възпитаниците поддържат, както и на професионализма на преподавателите." Така започва разказът за Plovdiv24.bg пловдивчанка.

Тя обръща внимание на абсурдна, по нейните думи, традиция, свързана с изпращането на зрелостниците всяка година: 

Бих искала да ви представя някои от традициите на училището, които всяка година се повтарят при изпращането на завършващите дванадесетокласници.

Една от тях е свързана с любимите на всички ни балони. Във випуск сме 270 човека, като всеки абитуриент получава балон, което както се досещате, означава, че всяка година на този празник нашето училище избира да пусне 270 балона във въздуха. Всеки, от които ще се озове в околната среда, създавайки отпадък, който ще се разгражда с години… ако въобще се разгради, разбира се. Тази година балоните, които ръководството избра, бяха фолиеви, наричани още миларови.

В повечето случаи те са изградени от найлонови листове с метално покритие, откъде и получават блясъка си. Това ги прави не само красиви и ефектни, но и напълно неразградими в природата. Освен че се причинява целият този отпадък, попаднали веднъж в околната среда, те създават опасност за нейните обитатели. Животните могат да ги погълнат или да се оплетат във връзките им.

И така тази традиция, запазена и утвърдена през годините, продължава да се повтаря при всеки следващ випуск, причинявайки нови и нови отпадъци.

А кое е най-абсурдното ли? Според мен дори изключително иронично. Дадено е начало и на друга традиция, при която в деня на изпращането, випускът засажда едно дръвче в двора на гимназията. Изхвърляме близо 300 балона в природата, но пък нали сме засадили дърво…

Но не спираме дотук. Друго нещо, на което ставаме свидетели всяка година, е така известният ритуал с пускане на бели гълъби. По една абитуриентка от всеки клас излиза пред входа на училището, хваща един гълъб и когато директорът полее с менче вода, пожелавайки успех на завършилите ученици, момичетата пускат гълъбите и те политат, символизирайки с полета си новото начало, което стои пред всеки един от нас. Предполагам звучи много вълнуващо, но е важно да обърнем внимание и на другата страна на този обичай. Момичетата, които излизат да представят своя клас, дори и с добрите си намерения, не са компетентни, а и повечето се притесняват от самите птици. Съответно не знаят как точно да подходят към животните, хващат ги неправилно, стискат ги, причинявайки им некомфорт, в някои случаи дори болка, травми и тн. Оставям и кратко видео, на което сами може да видите колко стресирано изглежда животното.

И сега идва моментът да се замислим… Нужно ли е наистина това? Трябва ли да отпразнуваме изпращането на абитуриентите по този начин? Няма ли алтернативи, които да сложат начало на нови по-екосъобразни традиции? Абсурдно е една от най-добрите гимназии в страната да толерира това и да дава такъв пример на учениците, които тепърва се изграждат като личности. Искрено се надявам ръководството на гимназията, начело с нашия уважаем директор г-н Николай Радев, да се замисли върху написаното и догодина на изпращането на следващия випуск да станем свидетели на промяна", завършва своята гледна точка пловдивчанката.


Още по темата: общо новини по темата: 317
27.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
21.03.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/53 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Помагайте бързичко.Момичето явно е съвсем незадоволено и се дразни от всичко балони гълъби сигурно и няколко гъсеници има стъпкани.Момчета помогнете на момичето и сутринта всичко ще си е на мястото и всички ще са спокойни и усмихнати.
+2
 
 
От вчера при нас живее един от стресираните гълъби. Пробвахме с всякакви дози Ксанакс, не се оправя! Иска да сложи край на живота си, защото подла абитуриентка го е стискала за едното краче! Има брутални хематоми и посттравматично разстройство за цял живот! Съсипахте гълъба, мислите само за собствения си кеф и традиции! Дано ви стискат вас гълъби като завършват! ИЗРОДИ!
0
 
 
Какво значи традиции? Едно време традиция е било да горят вещиците на кладата... Не можаха ли да посадят 270 дървета, а да пуснат един балон...
+3
 
 
Като традициите на училището са толкова абсурдни за съответната активистка, мога ли да попитам защо не предприе действие преди да се проведе изпращането? Щом е толкова загрижена и за замърсяването, и за гълъбите, да се беше обърнала към ръководството. Също така ще добавя, че гълъбите са питомни, а след като абитуриентките ги пуснат, те се връщат при човека, който ги гледа. Момичетата, които държат гълъбчетата за точно една минута са предварително инструктирани и тренирани как да процедират, за да не наранят животинките. Изглежда, че на съответната възпитаничка на ЕГ ,,Пловдив” ? липсва смелост след като не е предприела никакви мерки, за да промени традицията и дори няма куража да излезе изпод маската на анонимността! Би било хубаво да се спре с безсмисленото оплакване и когато някой има проблем с дадено нещо, да предприеме действие, когато му е времето. Всеки може да се оплаква!
0
 
 
Който е писал тази идиотщина може да се самоубие. Лека вечер.
0
 
 
Народа го е казал- свинята където и да отиде ще намери кал да се отъркаля!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: