ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Шофьорите в Пловдив: Пердах за всеки, седнал зад волана
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:23 / 17.05.2007Коментари (0)2351
Ще блокираме възлови кръстовища и ще парализираме движението в Пловдив, ако следващата седмица не ни платят дължимите осем заплати накуп. Това се заканиха протестиращите шофьори от фирма "Градски транспорт", които трети ден отказват да подкарат рейсовете и тролеите. "Превърнахме се в просяци от системното безпаричие, писна ни всички да ни лъжат", заяви Дамян Христозов от инициативния комитет на разбунтуваните рейсаджии. Още рано сутринта вчера внушителна група шофьори окупира входа на областната управа, за да чака решението на големците по проблема. В същото време губернаторът Тодор Петков беше събрал на разговор кмета Иван Чомаков, бъдещия купувач на "Градски транспорт" Ангел Батаклиев и представители на синдикатите. След срещата стана ясно, че градоначалникът се е съгласил общината да отпусне на дружеството безлихвен заем в размер на 450 000 лв. Парите стигат за изплащането на четири от забавените осем заплати. "Да си купят свещи с тези пари. Ние нямаме какво да губим. Или всичко, или нищо. Само искат да ни замажат очите. Ако ни платят и осемте заплати, ще работим, иначе - стачка до дупка", отсякоха шофьорите и отказаха да приемат предложението.

Около обяд бунтовниците се събраха в двора на предприятието, за да обсъдят следващите си действия. Изпълнителният директор Стоян Каменов им обеща, че няма да има дисциплинарни наказания заради избухналото гражданско неподчинение. Шофьорите пък един през друг отправяха гневни реплики и закани срещу общината, държавата или който им дойдеше на ума. "Ако утре някой от нас излезе на работа, ще яде бой. Ако ти се опиташ да накараш някого да работи, и ти ще ядеш бой", заканиха се стачниците на директора.

Според тях от години в предприятието не действат никакви синдикати, макар че по ведомост им се удържат пари за членски внос. "През последните години обявяваме през няколко месеца гражданско неподчинение, а синдикатите не си мърдат пръста. Шефовете на КНСБ и "Подкрепа" са се сдушили с властта, взимат си заплатите и не им пука за нас", оплакаха се шофьорите. Те се заканиха в скоро време да основат свой шофьорски синдикат, който реално да защитава интересите им пред работодателите.

Засега се отказваме от искането за увеличение на трудовите възнаграждения. Не искаме заплати като на софийските си колеги. Но как в столицата решиха проблема за един уикенд, а тук от десет години мрем от глад и никой не ни обръща внимание, гневяха се превозвачите.

Днес стачниците ще се съберат в панаира, където се провежда сесията на Общинския съвет. Те са категорични, че само ако съветниците намерят пари за всичките им неплатени заплати, може да се споразумеят и да възобновят превозите. Готова съм да предложа безлихвения заем, който ще отпуснем, да бъде в размер на 840 хиляди лева, за да се погасят всички задължения към персонала, коментира общинската съветничка от левицата Пенка Калинкова. Според нея така ОбС ще поеме своята част от вината за състоянието на "Градски транспорт", чиито дългове са близо 5 млн. лв.

Междувременно стана ясно, че ще бъдат форсирани преговорите с бъдещия купувач на "Градски транспорт", за да може приватизационната сделка да бъде подписана още следващата седмица. Фирмата, която спечели търга - "Транс сити", трябва да плати за общинското транспортно дружество 5,128 млн. лв. Шофьорите се надяват, че част от тези пари може да бъдат заделени за техните неполучени заплати. Информацията е на вестник "Стандарт".



Още по темата: общо новини по темата: 23
10.07.2008 »
25.06.2007 »
06.06.2007 »
06.06.2007 »
01.06.2007 »
19.05.2007 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Избор на нов български патриарх
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: