Седмицата на съвременното изкуство откриват в Пловдив на 7 септември

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:29 / 01.09.2012
3204
На 7 септември, петък от 19 часа е откриването на 18-тото издание на Седмицата на съвременно изкуство, в която се представят творби на известни артисти от международната художествена сцена в уникалното пространство на Баня Старинна в Пловдив. Традиционната инициатива на Сдружение «Изкуство днес» тази година е поканила за куратори Галина Димитрова-Димова и Десислава Димова, които посвещават събитието на темата за бъдещето и ролята на художниците в изграждане на визията за него. Изложбата със заглавие «След 15 минути всички ще сме в бъдещето» черпи вдъхновение от изкуството на операта и се опитва да комбинира нейната сериозност с експресивната й театралност.

«Как изкуството формулира идеи за бъдещето днес?» и «Как изкуството да говори на своята публика в този специфичен исторически момент, в който самата публика демонстрира политическо и социално съзнание, доскоро привилегия на изкуството?» са въпросите, на които отговарят избраните произведения в изложбата. 13 артисти и колективи от различни държави дават разнообразни отговори на тези актуални въпроси и изграждат интересна панорама на съвременното изкуство.

Сред тях може да видите един от основоположниците на концептуално изкуство в Щатите Лорънс Вийнър, който участва в изложбата със саунд трак, създаден съвместно с групата The Persuasions. Добилите широка известност с радикалните си филми и политическа критика руска група Что делать са представени с филма The Tower: A Songspiel. Видео на тандема Анета Мона Киша и Луция Ткачова, участвали в последното Венецианското биенале също може да бъде видяно в Банята.

Инсталацията на френската художничка Лили Рено-Дюар представя вариация на известната й творба Анти театър. Торил Йоханесен (Норвегия) е поканена да участва със серия графики, представящи интересни статистики от най-новата политическа и икономическа история. Наталия Дю (Казахстан) и Емре Хюнер (Турция) участват с видео творби, първата интерпретира морални постаменти, превърнали се в клишета в съвременното общество, а втората, дава поразяваща визия за постапокалиптичния човек.

Джеси Джоунс от Ирландия е представена с прочутото си видео Махагони, в което описва утопичната идея за «Райския град» от Брехтовска пиеса. Боряна Венциславова, българска художничка, живееща във Виена, показва серията си Миграционни стандарти, в които коментира визиите на емигранти за по-добър живот. Египетският художник, живеещ в Брюксел, Басим Магди участва с обект-табела, отправяща послание за мемориум на бъдещето. Мишел Найсмит от Великобритания представя видео, показващо екстравагантен метод за справяне с безработицата в Холандия.

Заглавието на изложбата е заето от произведението на Пиер Бисмут и Аарън Шустер, «Famous». Във видеото, модификация на известната фраза на Анди Уорхол «В бъдещето всеки ще бъде известен за 15 минути» се появява на екрана в различни цветове, напомняйки за неотложността да мислим бъдещия момент.

В деня на откриването Венелин Шурелов ще представи своята кибер лекция-пърформанс Man ex Machina, която представя хибрид, роден от взаимовръзката между технологиите и човека.

На следващия ден събота, от 11ч. в Баня Старинна ще се проведе теоретичен панел по темата "Ролята на изкуството за формулиране на социални и политически визии" с участието на кураторите на изложбата и художниците Торил Йоханесен, Боряна Венциславова и Венелин Шурелов.

18-тото издание на Седмица на съвременно изкуство се организира от Сдружение Изкуство днес с подкрепата на Община Пловдив, Гьоте институт София, Офис за съвременно изкуство -Норвегия, Австрийско посолство в София и в партньорство с Фондация Кредо Бонум и Фондация Изкуство, дела и документи.

Събитието е част от инициативата «Пловдив - кандидат за европейска столица на културата 2019»


Виж коментарите (0)

Още по темата (956):
14.03.2024 "Пловдив 2019" ще разполага с 2,6 милиона лева
07.02.2024 Кирил Велчев за "Пловдив 2019": Комисията ще оценява важни проекти за
Пловдив
01.02.2024 В Пловдив обявиха отворена покана за 1 000 000 лева
12.01.2024 Помните ли грандиозното събитие, посетено на тази дата в Пловдив от 50000 зрители?
24.01.2023 Фондация "Пловдив 2019" инвестира 1 000 000 лв. в ключови събития за града
12.01.2023 Датата 12 януари остава завинаги в историята на Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...
Абитуриенти от Пловдив "подариха" рози на покойната си любима учи...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).