ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къща лъсна болезнената истина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:41 / 27.04.2024Коментари (12)30917
Крута организирана престъпна група за измами гастролира на територията на страната. Това твърди читател на Plovdiv24.bg, който се свърза с медията ни, за да ни изпрати снимки и да разкаже подробно:

"На 21 април в 08:10 часа, докато пътувахме по първокласен път I-5 от Републиканската пътна мрежа на България в участъка между град Бяла (област Русе) и град Русе, на около 20 километра преди Русе забелязахме два автомобила с румънски регистрационни номера, от които единият беше бяло BMW, спрели на една от отбивките с вдигнат капак на BMW-то, а трима мъже жестикулираха по начин, който подсказва, че са аварирали и им е необходима помощ.

Чистосърдечно и хуманно решихме да спрем до тях с цел да разберем какво се случва и каква помощ им е необходима. След като спряхме, до нашия автомобил дойдоха две лица; първото беше на около 40 години, а другото между 25-30-годишно. Първият започна да обяснява на развален английски език, че са две коли и им е свършило горивото на двата автомобила и дали може да ни продадат златен пръстен 18 карата за 200 евро, като той бил дал 200 паунда за този пръстен, който тежал 10 грама чисто 18-каратово злато.

След това най-демонстративно с цел да ни увери, че пръстенът е златен, ни даде да го видим и посочи, че на него е отпечатана щампа с номер и обозначение за каратите. В хода на този разговор другото лице на руски език се представи, че е от Беларус, като той на укоримо извади от джоба си банкоматна карта и най-демонстративно я размаха, че била блокирана и няма достъп до финансите си.

Тъй като в момента бързахме да стигнем до крайната си дестинация, но хуманизмът в нас не се поколеба от това и бяхме спрели със спътницата ми, за да помогнем. Набързо анализирахме ситуацията, като имахме обосновани съмнения, че може това да е ловък опит за измама, тъй като преди години сме чували за този стар трик.

В момента на размишление, първото лице отново започна да се моли и разчувства, заяви, че и децата му били с него и били гладни. След което другото лице отново на руски език заяви, че наистина бързат да стигнат до Шумен, защото майка му е там хоспитализирана в лечебно заведение и им трябват около 36 литра дизел за двете коли, за да стигнат до там. След последното възбудиха в нас още по-дълбоко съчувствие и съжаление и стремежът ни да им помогнем надделя над съмненията за евентуална измама.

В този момент съвместно решихме да им купим пръстена, но тъй като в нас нямаше сумата от 200 евро, а и нямаше в близост банкомат, им заявихме, че можем да го купим за 200 лева. Лицата се съгласиха, дадохме им сумата от 200 лева и закупихме "златния реквизит".

След като завършихме ангажиментите, които налагаха пътуването ни до град Русе, се върнахме обратно в Пловдив. Тъй като беше неделя и работиха малко бижутерии, отидохме до заложна къща на бул. "Руски". Заявихме на служителя, работещ там, че имаме пръстен, който желаем да проверим дали е златен, защото все още не бяха отшумели съмненията в нас за евентуална измама, въпреки че бяха съществено притъпени от представената житейска ситуация от измамниците, провокираща човешко съчувствие.

Но не влязохме в излишни подробности, след което дадохме пръстена. Служителят започна да го оглежда, като дори и той на пръв поглед не заподозря измамното "бижу". Наложи се дори да среже малко пръстената, за да проникне във вътрешността му и така след 2-3 различни тествания на "благородния" метал по различни методи, включително чрез втриване в естествена плочка за тестване на злато и киселинен разтвор за тестване на злато за установяване на признаци на разяждане, в този момент вече измамата лъсна. Следователно и ние установихме, че сме станали жертва на ловка измама с добре измислена и изиграна амплоа от страна на "авариралите" измамници.

За нетренираното око и обикновения човек представеният фалшив пръстен е неразличим от истинския, тъй като е изработен по начин, който показва същите характеристики на истинско злато и минава битовите тестове за злато. При първоначалния оглед от всички страни нямаше потъмнели или изтъркани места, което говореше за истинско злато, тъй като то е изключително устойчив метал, който не взаимодейства и не се окислява от въздух, вода или киселини. Също така златото е много тежък метал, и в този случай това условие отговаряше. Освен това, на пръстена имаше и отпечатан печат за чистотата на пробата.

В този случай ни беше предаден добър житейски урок по смисъла на максимата, че няма ненаказано добро, но в действителност не съжаляваме, защото имаше вероятност действително да са закъсали и особено в чужда държава е доста неприятно, тъй като лично съм го преживявал подобна житейска ситуация.

Може би и тази случка засенчи бдителността ми, защото се поставих на тяхно място. Моля да се даде гласност на случая, защото този стар, забравен подход за измама, явно отново набира популярност. В случая обосновано предполагам, че не сме първите жертви на престъплението, а и явно няма да бъдем и последните.

Трябва да се даде гласност на случая, на първо място хората да бъдат бдителни към подобни случаи, а и правоприлагащите органи да вземат мерки за предотвратяване и пресичане на подобни престъпни посегателства".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
И аз така купих един пръстен, само и само да дам урок на майка ми да не бъде лековерна. После я пратих нея до златарите да и го пробват колко е златен. Само че, го спазарих за 20лв. Сега съм и го закачил за ключодържател. Да и напомня
0
 
 
Това си е класическа схема на измама, позната още от комунизма! Интересното е, че е запазена марка на румънските копанари. Една година се опитаха да ми я приложат на магистралата в Унгария и интересното е, че бяха пак румънски ромляни, доста бели между другото. Тогава им предложих да се качи при нас човек до близката бензиностанция и там да се оправя, но те отказаха :)
+1
 
 
Румънските мангали го играят този номер от чаушесково време. Пробутват тенекиени пръстени за златни и разиграват сцени на закъсали и т.н.
0
 
 
Малко им е, ако искаш да помогнеш, няма да искаш да купиш пръстен , от който да спечелиш Смотаняци са и измамниците и тези алчни к....
0
 
 
Заслужили сте си измамата .На румъняги да повярваш.?
+1
 
 
Помислили,че са ударили кьоравото и веднага тичат до заложната за печалбата.А после бръщолевения за съчувствие и т.н.Като са искали да помогнат да бяха им занесли гориво,а не да се връзват на измама стара колкото света.
0
 
 
тая далавера върви от 10-на години с румънците,как не се свършиха балъците незнам
+1
 
 
Искали му 200 евро, но той имал само 200 лева. Мисля, че това е била същината на пазарлъка. Добри чувства, това-онова. Само господинът си знае болезнената истина :-)))
0
 
 
Много ме изненадва, колко наивно и глупаво е обществото ни. Измама, съществуваща от 92 година ......
+2
 
 
И двете коли едновременно свършили горивото. Ама това е възможно 1 на милион.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Аматьорски футбол
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: