ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Римския стадион измества паметника на Филип Македонски
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:06 / 27.10.2010Коментари (25)7839
Върху наклонен зелен площад откъм ул. "Райко Даскалов" пловдивчани и гостите на града ще могат да поседнат в периферията на Римския стадион, за да наблюдават от север величието на крепостната му стена. Зеленина ще има както на юг, така и в цялата западна зона, за да се осъществи световният принцип за експониране на археологията, съобщи водещият проектант на работния проект за ревитализацията на Античния стадион арх. Румяна Пройкова.

Областният управител Иван Тотев подписа приемно-предавателния протокол за готовия вече технически проект, за който бяха спечелени близо 900 хил. евро от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Следва съгласуване с управляващия орган, НИПК и общината. Още през първата половина на ноември ще бъдат обявени процедурите за изпълнител, а през януари работата може да започне с разбиването на сега опасващите едно от най-големите, но недооценени в момента културни богатства на Пловдив бетонни парапети и плоча.

"Ще разкрием притиснатия под бетона сложен и много интересен паметник", обясни арх. Пройкова същността на работния проект, който изцяло следва идейния замисъл на проф. арх. Тодор Кръстев - за последно актуализиран през юни. Под внимание са взети и резултатите от последните археологически проучвания на античната улица, при които около крепостната стена бяха открити дори предримски находки.

Стадионът ще бъде максимално открит за очите на посетителите, бетонът ще отстъпи място на стъклото, под което наследеното през вековете ще стане видимо за всички.

На археологическото ниво ще бъде изграден презентационен център, до който със специален асансьор ще имат достъп и хора с увреждания. Създаден ще бъде и мултимедиен спектакъл със светлина и звук. Самият център ще обхваща сложно и много внушително и пластично интериорно пространство, развиващо се, както в дълбочина, така и във височина. От север и изток то ще е изцяло остъклено, на запад ще се промъкват частични витрини, а от юг ще бъде подкрепяно от седалките на стадиона. По малки модулни метални решетъчни стълбички всеки ще може да стига до най-дребния детайл на градежа. Автентичността ще остане почти непокътната, съвсем малки намеси ще има само там, където се налага, за да се предотвратят корозии.

Интернет клубът, който сега се намира на Римския, ще бъде премахнат, а паметникът на Филип Македонски ще бъде демонтиран и преместен в съседната градинка.

"Дали отново ще се върне сред Античния стадион ще решават после специалистите, като преценят добре ли биха  съжителствали  двата типа култури", отбеляза Тотев.

Макар че поради многото документални препъникамъни Тотев поиска удължаване на срока на проекта с една година - до 30 април 2012 г., той смята, че щом веднъж бюрократичните спънки са преодолени и започне видимата работа, Римския стадион може да придобие истинския си блясък още до лятото на следващата година.


Реставрацията на Римския стадион


Още по темата: общо новини по темата: 161
11.04.2023 »
17.02.2023 »
29.01.2023 »
23.01.2023 »
18.01.2023 »
16.01.2023 »
предишна страница [ 1/27 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
След множество препънки и забавяния, най-после г-н Тотев е успял да се пребори и да се пусне проекта в действие. Дано скоро да видим резултати.
-5
 
 
Тази тревичка дето мислят да я слагат е голяма глупост, първо нищо няма да остане от нея а само пръст, и второ въобще не се вписва на главната няква тревичка.....по добре да оформят един кът с цветарници и растителност отколкото някакъв райграс. А пък за паметника- това пак е безумие.....слагаш паметник- после го махаш. Гърците ще се разпискат със сигурност и няма да го махнат.
+5
 
 
Бях на тази презентация. Наистина, засега няма възможност да се копае отдолу под сградите на главната, че да се разшири видимата част на стадиона. Но представеният проект според мен като замисъл е много перспективен, оставя отворени всички възможности за по-нататъшното развитие по този уникален паметник на древната ни история. Идеята е да стане привлекателно място за нас и гостите на града ни. И ще бъде чудесно този кичов паметник на Филип Втори Аминта да го махнат въобще оттам и го преместят някъде около гръцкото консулство да му се радват гърчулята.
+2
 
 
Стадионът ще придобие истинският си блясък,когато бъде разкопан целия,а той стига до избените помещения на Калигула,това означава,че ще трябва да бъдат съборени всички сгради от двете страни межу джамията и стълбите на каменица,всички знаем,че това няма да се случи в блиските 50 години,защото и в момента има сгради които ги обновяват
-8
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (1)
+6
 
 
"...а паметникът на Филип Македонски ще бъде демонтиран и преместен в съседната градинка...." А детската пъразлка с котешката тоалетна, пардон - с пясъчника, къде ще отидат?
+4
 
 
Кога най-накрая ще го видим в пълният си блясък ??? Нали уж беше на финала всичко. Или стана като сагата със Стадион Пловдив???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Футбол - други
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: