ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Решиха го: Без коли по част от "Христо Г. Данов", става пешеходна зона
Автор: Диана Бикова 11:40 / 25.04.2024Коментари (12)6389
Предложението за превръщане на улица "Христо Г. Данов" в пешеходна в участъка от кръстовището с ул. "Бетовен" до бул. "Руски" от сериозна тема се превърна в опит за омаловажаване на казуса и претупване на дискусията. Стигна се дори до там съветници да си разменят многозначителни реплики, някои от които граничат с обида. В крайна сметка мнозинството прие предложението с 31 гласа "за", 9 "против" и 10 "въздържал се", предава Plovdiv24.bg.

Както е известно, на днешната сесия на пловдивския общински съвет се обсъжда предложението на кмета на район "Централен" Георги Стаменов за ограничаване на автомобилния поток във въпросната отсечка. Точката беше включена като последна в дневния ред, но поради важността на темата и заради присъствието на живущи в района, беше изтеглена напред. Гражданите изказват опасения от поставянето на каруцата пред коня. 

"РК на САБ и КАБ са солидарни с притесненията на гражданите. В ОУП не се предвижда "Хр. Г. Данов" да е пешеходна, ще се засегне движението и по съседните улици "д-р Генадиев" и "Ал. Екзарх", както и достъпът до Младоженския дом. Предложението не е плод на задълбочено проучване, а моментно хрумване на администрацията. Пловдив не е музей на открито, а жив град и това налага комплексно решаване на проблемите. Обявяваме се за споделено ползване на улицата с приоритетно пешеходно движение. Кметът да предприеме необходимите действия, включително съгласуване с НИНКН, на проекта" - каза арх. Костадин Палазов от групата на "БСП за България". Припомни, че ОУП не предвижда тази част на улицата да бъде пешеходна.

Веселина Александрова подчерта, че категоричната политика на групата на ПП-ДБ е да се обособяват повече пешеходни зони в центъра, но обърна внимание, че не е в компетенциите на ОбС да взима решение коя улица да е пешеходно. В конкретния случай има смесване на изпълнителната и законодателната власт.

"Тестваме общественото мнение чрез ОбС, а това уронва престижа на ОбС. Управлението на пътищата е работа на изпълнителната власт. Дори да приемем, че искате да тествате общественото мнение, трябва да имаме проект пред себе си. Не може изпълнителната власт да ползва законодателната като изтривалка" - заяви Александрова.

От ПП-ДБ предлагат да се възложи на кмета на р-н "Централен" първо да се изготви проект за пешеходна зона в участъка и да предприеме законовите процедури за осигуряване на достъп за автомобили, съгласно наредбите. 

Йордан Илиев от ГЕРБ заяви, че е втрещен от позицията на "зелените" съветници, които винаги са се обявявали за повече зелени площи в Пловдив и разширяване на пешеходните зони. Обяви, че предложението на кмета на "Централен" е с цел "тестване мнението на гражданите". Думите отприщиха поредица от реплики и дуплики, с откровен уклон към изместване на темата. 

"Нашата група сме твърдо "за" пешеходни зони, казахме го и на кмета. Но това е ваша работа и ваша отговорност (б.а. - на администрацията). Ако вие ще трябва да издадете тази заповед, ще дойдем лично да ви държим ръката да я подпишете, но ние сме за спазване на правилата - първо проект, после обсъждане в Общинския съвет" - реагира Веселина Александрова. Йордан Илиев се опита елегантно да излезе от ситуацията с думите: "Винаги е приятно, когато красива жена ти държи ръката".

Вместо да се успокои, в резултат ситуацията ескалира в словесна война, която беше прекратена от изказване на кмета Костадин Димитров. Той смята, че ясно трябва да се заяви позицията за увеличаване на пешеходните зони и посочи като пример практиката, че колкото повече се разширяват пътищата, толкова повече автомобили се появяват. 

Цялата дискусия може да гледате в прикаченото видео!



Още по темата: общо новини по темата: 88
25.04.2024 »
23.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
20.04.2024 »
19.04.2024 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чудесно решениев полза на града.Преди няколко години искаха да направят ул.Иван Вазов пешеходна,като продължат Главната,но живеещите там бяха против.Резултата,нито магазините са конкурентни на тези на главната,нито има заведения,нито има пътникопоток,нито цените на имотите скочиха повече отколкото в останалата част на града.
-1
 
 
Правилно решение. Живущите там, ако не ги устройва, спокойно могат да си продадът имота (на много високи цени!!!) и да си закупят друго жилище с гараж или паркомясто.
+2
 
 
Сега сериозно: Хубаво е градовете да стават все по-пешеходни. Особено в централната си част. Само че от тази пешеходна отсечка в случая няма абсолютно никакъв смисъл. Би имало смисъл, ако е свързана с пешеходната зона на Главната, Капана и т.н... Сега какво предлагаме на пешеходците: една двеста-метрова отсечка, по която да си правят тигелчета... А ако се наложи да докарате група деца (например) от друг град, до Природонаучния музей - как точно го правите? Ако сте трудноподвижен и искате да посетите същия музей - как стигате до него? И не на последно място - ако ще вдигате сватба - как стигате (вие, младоженците и всички гости) до Дома на младоженците?
+3
 
 
Мдаааамммм. А сега обяснете на всички булки как, аджеба, лимузината - за която свекърът е платил цяло състояние - ще ги откарва до Младоженския дом!?...
-1
 
 
Прекрасно! Аман от тулупи с коли навсякъде.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: