ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Разтърсващ репортаж от "Столипиново" на руски приключенец
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:40 / 21.06.2015Коментари (11)13306
©
Столипиново оглавява списъка на най-лошите места за пътуване, оставяйки след себе си дори бразилските фавели. Във всеки голям град в България има особен цигански район. Този е най-големият. Циганите не могат и не искат да се адаптират към друго общество. Те са различни, макар че живеят с нас в продължение на стотици години. Всички се опитаха да ме откажат от идеята. Твърдяха, че само идиот ще отиде при ромите със скъп фотоапарат. Но аз отидох, пише Александър Бельонкий в блога си macos.livejournal.com.1. Разбира се, беше страшно. В началото минах през района с кола, за да видя целия колорит.

В последния момент получих писмо от russ_yo, който каза, че чете блога ми, живее в Пловдив и иска да ме придружава в циганското гето. С него отидохме в ада, след като предварително оставихме колата си в края на района, оставяйки в нея всички документи, часовници, пари и телефони. Всичко - с изключение на фотоапарата.

Някога това е бил обикновен жилищен квартал във втория по големина град в България. Социалистическите домове като кутийки, в действителност са почти идентичен със съветските. Районът е кръстен в чест на генерал Столипин.

Голяма част от руските автомобили добавя прилика с родината.

Но само да свърнете в дворовете и вече няма прилика с Русия. Не можете да си го представите дори в най-големия кошмар.

Ние не останахме незабелязани. Контактът с циганите ни отне около секунда след като влязохме в двора. Всички разговори водеше Руслан, тъй като говореше български език. Той пое удара, докато аз тихо снимах ромите.

Очаквах подобна реакция към нас. Всъщност, има само две възможности: или хората ще ни се радват, или ще ни набият и изгонят. Почти всеки се радваше и позираше с усмивка ... например така реагират на чужденците с камери в азиатските страни като Шри Ланка.

Децата просто трябва да бъдат снимани, при това във всички възможни позиции.

Не знам колко цигани живеят заедно, но всичко е много компактно. Искаш - не искаш, ще общуваш със съседите си и ще взимаш участие в общите тържества. На циганска сватба се носят най-хубавите си дрехи и тогава приликите с идийците става най-силно. Казват, че ромите "са се откъснали" от Индия преди хиляди години и оттогава се скитат по света.

Всекидневните им дрехи също са много ярки и крещящи. Адски кич!

Кратка история на това как всичко това се е случило. Столипиново е бил обикновен район, докато българските власти не са взели решение за социален експеримент още в социалистическите години. Те дали свободни апартаменти в многоетажни блокове за ромите, заедно с българите. Първото нещо, което циганите направили след настаняването си било да напалят огън от паркета на новите квартири.

©

След падането на социалистическото правителство в България, ромите първи се приобщили към новите правила на пазарната икономика. Те изпочупили и изгорили всички прозорци на стълбищата и продали асансьорите и проводниците на пунктове за вторични суровини. Въобще - постъпили като нормални цигани.

В същото време, разхождайки се из района, видях един напълно нормален живот. Сред ромите има и трудолюбиви хора.

В България има много ромски квартали, но Столипиново е уникален. В пространствата между къщите, които ние използваме за училища, детски градини и магазини, там отдавна са построени частни къщи. Всички от тях са незаконни.

Къщата е знак за успех и просперитет. Затова трябва задължително да има висока ограда и порта.

И в блоковете благосъстоянието трябва да бъде показано. Ако имате кола, паркирате я пред входа. Ако имате пари в гараж, слагат се директно на прозореца.

Хората просто хвърлят боклука си през прозореца и не се притесняват от нищо. Удобно е.

Знаете ли как така ние можехме да ходим свободно из района и да снимаме хора? Всяка секунда идваше някой да ни попита кои сме и къде. Руслан им обясни, че сме дошли да снимаме в каква мръсотия живеят и как българското правителство не се грижи за тях. Беше удар в целта. В своя живот те обвиняват всички освен себе си. И дори се гордеят с това.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+11
 
 
"Строителя на съвременна България с пожарна каска" е крайно време да спре да се прави, че не вижда какво става в държавата, на която е премиер. Че те и бившата Югославия, и Македония бяха мирни до един момент и скандалите бяха само "На битова основа"... А след тоя момент знаем какво стана.
+15
 
 
Този "квартал" трябва да бъде взривен в най-скоро време
ВСЕ ОЩЕ МЕЧТАЯ!
+15
 
 
АБЕ РУСНАКО, ЗАЩО НЕ ДОКАРА МАЛКО СРЕДСТВА ЗА МАСОВО ИЗТРЕБЛЕНИЕ???ИМАТЕ, ИМАТЕЕЕ, ТОВА ГОЗНАЕМ ВСИЧКИ.
+2
 
 
Това е оригиналната статия със снимките на автора. http://macos.livejournal.com/1072438.html А това е репортажа за Коломбо, Шри Ланка. http://macos.livejournal.com/1028841.html
+34
 
 
Българското правителство не се грижи....." ...... ???????? Та те заслужават ли???? И какда не се грижи..... Ни ток плащат ни вода...взимат хиляди лева от помощи..... Циганин да си в България.....
0
 
 
Репортажът завършва така: "А знаете ли как успяхме безпроблемно да се разхождаме и снимаме? Една секунда нямаше някой циганин да не ни пита кои сме и от къде сме... Руслан (P.S.пловдивско момче, предложилo да съпровожда автора в Столипиново) им обясняваше, че дойдохме да снимаме в каква мръсотия живеят и как българското правителство никак не се грижи за вас... Това беше попадението точно в целта! Защото за начина на живота им циганитеобвиняват който и да е, освен тях самите. И даже се гордеят от това.
-1
 
 
...От репортажа за Столипиново: "...Ако имате пари в гараж, слагат се директно на прозореца." Точният превод е: "Ако имаш пари ЗА гараж, то постави го директно ПОД прозореца." - това е за манталитета на циганин... :)) Има и други неточности по превода.. А като цяло, публикацията (С БОГАТ СНИМКОВ МАТЕРИАЛ) е абсолютно добронамерена и в никакъв случай не може да се смята за информационна война между Русия и България :))) - просто е един репортаж на един пътешественик...
0
 
 
http://macos.livejournal.com/1072438.html - Столипиново. Самое грязное место в Европе; http://macos.livejournal.com/1065562.html - Болгария. Звездец; http://macos.livejournal.com/1069232.html - Деревня, где все жители умерли; http://macos.livejournal.com/1069634.html - Шестнадцатая республика. Похожа ли Болгария на Россию?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Моторни спортове
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: