ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Разцепен ли е Пловдив на две за Альоша?
Автор: Цвети Тончева 17:42 / 03.03.2023Коментари (16)4768
© Plovdiv24.bg
Всяка година група признателни на руските освободители пловдивчани организирано се качват на Бунарджика с шествие, наречено "Поход на свободата“, предава репортер на "Фокус".

Паметникът на Альоша в Пловдив е един от най-известните в България паметници. Височината му е около 15 метра, а самата фигура, изработена от гранит е 10,5 м. Монументът е построен през 1957 година. Той е разположен в непосредствена близост до Паметника на освобождението на Пловдив от османско владичество.

За прототип на Альоша е послужил Алексей Иванович Скурлатов, който приживе видя паметника си през 2007 година. Руснакът почина през  2013 година. Той е бил свързочник по време на Втората световна война. През 1944 г. докато Скурлатов работил в България по възстановяване на телефонната линия София – Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно от скулпторите за изработка на фигурата на Альоша.

Тя се извисява покровителствено над града вече 66 години. Но след демократичните промени у нас паметникът на Альоша стана гореща тема за спорове и дискусии. Неколкократно са предприемани опити за премахване на пловдивския "Альоша“, но те и до днес остават безуспешни. Подобен опит е правен през 90-те години.

Тогава общинският съвет на Пловдив имал решение за премахването на паметника на Альоша, но след това то е било отменено от съда с мотив, че монументът е държавна собственост и местната власт няма право по закон да се разпорежда с него. 

Предложението за демонтаж на паметника е било внесено в Общинския съвет от тогавашния кмет на Пловдив Спас Гърневски /1995 - 1999 г./  с аргумент, че не е нормално над Пловдив да се извисява фигурата на войник на съветската армия - окупатор.  

И днес Пловдив сякаш е разцепен на две от такива, които обичат "Альоша и руските "освободители“, и такива, които ги смятат за "окупатори“ и искат час по-скоро да сринат всички останали паметници в тяхна чест.  

Особено разгорещен беше спорът за пловдивския Альоша миналата година, когато Русия нахлу в Украйна и започна война за територията и. Тогава се чуха призиви за взривяването на Альоша на върха, за опаковането му като бутилка кола-кола, и какви ли не още екзотики.

Днес обаче това отшумя и в Пловдив никой не показва открито желание за премахването на Альоша. Последният опит за това беше през септември 2022 година, когато местната власт загаси художественото осветление за три нощи на паметника на съветския освободител на Бунарджика. Светлината беше изключена след призива на общественици, обединени от инициативата "Мрак за светлина“.

Тъмният Альоша трябваше да напомни  за съветската окупация през септември 1944 година и за светлия 22 септември 1908 г. – българската Независимост. Това беше и малък жест към онези българи и пловдивчани, които не са съгласни "руски ботуш да им виси над главите“.

Очаква се още нещо смело – да се разреши на френския художник Мич Брезунек, който от години живее в Пловдив, да опакова Альоша за една седмица. Проектът му "Призракът е тук“ беше представен в художествената галерия в Пловдив през 2022 година. Брезунек иска да превърне Альоша в призрак, като го обвие в златисто наметало и така да осмислим просъветското си минало, тъй като историята се повтаря и се връща като призрак.

Французинът твърди, че проектът му не е политически, а само артистичен, и търси съдействие от държавната власт. Той е избрал за това седмицата около 9 май 2023 година.

Дали ще се случи това, предстои да видим.


Още по темата: общо новини по темата: 114
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
21.02.2024 »
предишна страница [ 1/19 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
ЗАЩО ТРЯБВА РАЗНИ ИДИОТИ ДА СИ ДАВАТ МНЕНИЕТО - АЛьОША Е СИМВОЛ НА ГРАДА - ТОВА Е ИСТОРИЯ ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ПРЕНАПИСВА И ДА СЕ СЛУШАТ И ДРУГИ ИДИОТИ КОИТО ГОВОРЯТ ЗА ТУРСКО ПРИСЪСТВИЕ-ДА ИМ ИЗСЪХНАТ РЪЦЕТЕ НА ТЕЗИ КОИТО ПОСЕГНАТ НА ПАМЕТНИКА .
на 03.03.2023 г.
+1
 
 
Народ,която не пази историята, не е Народ.Запазете Альоша/не мога да го напиша на украински, защото езика им е странен,не мога да напиша на джендър,защото няма такъв.
0
 
 
Премахването на паметници е един ненужен никому акт. Трендът, както се вижда, бързо се променя. Трябва ли всичко да бутаме, за да сме угодни на силните на деня? Американска авиация е бомбардирала София пред ВСВ. Но има паметник в София на бомбардировачите. Брилянтна идея! Не виждам какво пречи този монумент. Той е част от историята - хубава или лоша. Нека стои и напомня. В момента антируската истерия е модерна и бързат всичко да пренапишат. Но и историята е колело. Завърти се и пак се повтори. Важното е да извлечем поука от всичко. Но главите не ни увират...
+1
 
 
Дрън дрън та пляс .Едни празнуват националния празник,други плъхове пък си гризкат топките от яд на тоя празник по форумите щот няма как да обосноват грантажииските си плювки.Честито на всички българи ,хранениците на Сорос да го.... Живи сме и сме тук като нация
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: