Районът около Централна гара неузнаваем заради пробива

Автор: Диана Бикова
Коментари (0)
13:20 / 20.02.2023
19812
Строителите на пробива под гарата в Пловдив от "Трейс груп холд" само за една седмица работа от северната страна на централна гара стигнаха до колектора, който минава по булевард "Христо Ботев". На обекта се работи и в почивните дни, видя репортер на Plovdiv24.bg.

Работи се в северното платно на булеварда, в периметъра на десния завой към кръговото кръстовище. Багерите и тежките машини са разчистили от отломките и земната маса участъка на "Христо Ботев" и са започнали да разбиват асфалта от източната страна на колелото. 

Предстои да се изгради отклонителна шахта към байпаса на колектора, после да се направи и самият байпас. Новото съоръжение ще върви по булевард "Васил Априлов", след това по улица "Тракия", улица "Кавала" и излиза пред новия хотел на гарата, обясни за Plovdiv24.bg ръководителят на проекта инж. Иван Бакалски от НКЖИ. Байпасът ще се изгражда поетапно, за да може да се пуснат обратните води. Изпълнението е съгласувано с ВиК и общината.

След като се направи отклонителната шахта към байпаса, ще започне работата по така наречения Блок 4, над самия бул. "Христо Ботев". Първо ще се разкрие работната площадка, ще се укрепи и изгради тази част от подземното съоръжение и накрая булевардът ще се възстанови в първоначалния вид. 

Съществува и вариант Б, при който Блок 4 да се изгради около самия колектор. Това би ускорило работата във времето, и, въпреки че е свързано с извършване на допълнителни дейности, движението в района ще бъде пуснато по-бързо, каза инж. Бакалски. 

До края на месеца трябва да стане ясно кой от двата варианта ще бъде избран. Работата в самото кръгово кръстовище ще е с продължителност не повече от 5 месеца, но може да е и по-кратко време, ако се предпочете вариант Б. 

Чак после ще се предприеме реконструкция на Бетонния мост. Там се предвижда събаряне на съществуващата конструкция и изграждане на нова. 

Работата от южната страна на пробива е напреднала сериозно. Приключен е Блок 10 и започва изграждане на самия подход, като тук предстои да се направи рампа и да се укрепи.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
16.04.2024 Труд кипи по новите коловози на Централна гара Пловдив
15.04.2024 Районът около гарата абсолютно неузнаваем заради пробива
15.04.2024 Първо в Plovdiv24.bg: До края на април издават строителното разрешение за демонтажа на Бетонния мост
15.04.2024 Ексклузивно: Кметът на Пловдив подписа споразумението за имотите на НКЖИ и
БДЖ
09.04.2024 Доц. д-р Костадин Кисьов: Няма основание да се смята, че около гарата в Пловдив има археология
09.04.2024 Депутат заговори за археология под Централна гара в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Опасен елемент притесни пловдивчанин
Честват 50 години от създаването на отделението по диализно лечен...
Положението в кв. "Капана" е изпуснато, ред е на Главната?
Хлапетии на колела с бясна скорост минават на червено, вбесиха шо...
Областният управител на Пловдив каза кога разширяват най-натоваре...
Архитектурният шедьовър на Родопите, в който може да видите лика ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).