ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Първи балкански симпозум за овощарство в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:11 / 14.11.2007Коментари (0)1300
Първи балкански симпозиум по овощарство се открива утре в Дома на науката и техниката в Пловдив. Форумът се провежда под егидата на Международното дружество по градинарски науки (ISHS) и в него ще участват 77 учени от 19 държави, съобщи директорът на Института по овощарство старши научен сътрудник д-р Аргир Живондов, организатор на проявата. Според него целта на симпозиума е да се даде гласност на достиженията в областта на овощарството. Освен авторските си презентации, гостуващите учени ще дискутират опазването и използването на генетични ресурси в овощарството, мястото на биотехнологиите в селекцията и производството на посадъчен материал, въвеждането на технологии, които да опазват природата и човешкото здраве.

Форумът е тридневен - от 15 до 17 ноември, и съвпада с 55-годишнината на Института по овощарство в Пловдив. Ще бъде открит от заместник-министъра на земеделието и продоволствието Светла Бъчварова.

Научните дискусии в Първия балкански симпозиум по овощарство са разделени в 3 работни сесии, съобщиха организаторите. Теми като - „Генетични ресурси, селекция и биотехнологии", „Устойчиво и екологосъобразно плодово производство" и „Физиология на съхранението на плодовете" генерират интерес едновременно сред научните работници, потребителите и производителите, които научават как да бъдат конкурентоспособни на пазара.

На симпозиума ще присъстват и ще представят свои научни постижения двама представители на Международното дружество по градинарски науки (ISHS) - проф. Дамяно Аванцато (Италия) и проф. Бен Ами Бравдо (Израел). Сред поканените лектори са изтъкнатите изследователи в областта на овощарството проф. Силверио Сансавини (Италия), проф. Кароли Хротко (Унгария), ст.н.с.І ст. д-р Василий Джувинов (България). Пленарен доклад, обобщаващ проблемите и достиженията на биотехнологиите и генното инженерство при селскостопанските култури, ще изнесе акад. Атанас Атанасов (България).

Балканският симпозиум се организира със съдействието на Международното дружество по градинарски науки (ISHS), със седалище в Брюксел. Създадено през 1959 г., днес в него членуват над 7 000 представители от 150 държави. Целта на организацията е да подпомага научния и изследователския обмен в областта на градинарството, като презентира дейността на международни организации, студенти и институти. През 2001 ISHS възложи на Институт по овощарство да организира VІІ Международен симпозиум по генетика, селекция и помология на сливовата култура. На форума присъстваха учени от 19 държави.

Институтът по овощарство в Пловдив е водещо научно звено в Националния център за аграрни науки към Министерството на земеделието и продоволствието. В него работят 21 учени в областта на селекцията, генетичните ресурси, биотехнологиите и технологиите за отглеждане на овощните култури.

Институтът разполага с производствено-експериментални полета на територията си в Пловдив, Асеновград и село Цалапица, както и с ин-витро лаборатория за производство на овощен и ягодов посадъчен материал. Поддържа и изучава генофонд от 1 741 овощни видове от местен и чуждестранен произход. Освен това произвежда и предлага свежи плодове, като череши, вишни, сливи, праскови, круши, ябълки, орехи и лешници за пазара.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Абитуриентски балове 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: