Пълен абсурд: Пловдивчани плащат 18 000 лева за ремонт на общински тротоар?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:25 / 17.11.2022
5660
18 хиляди лева ще струва ремонтът на тротоарните плочки, разбити от тежките строителни машини по време на ремонта и изграждането на ул. "Богомил" от номер 99 до 101, разбра Plovdiv24.bg. Оказва се, че средствата, необходими за възстановяването им, са извън рамките на проекта по оперативна програма "Региони в растеж". Ето защо фирмата строител отказва да поправи разрушенотоТротоарът пред гаражите на живущите обаче е също общински, тъй като попада в рамките на имот - частна общинска собственост.

Впечатление прави, че "Пътинженеринг" са поставили нови тротоарни плочки точно до границите на имота на улицата. Именно Община Пловдив - като собственик на съседния имот, трябва да отпусне средствата и да възложи ремонтирането на нарушената му настилка.

За 2022 година след проведена обществена поръчка на същата фирма ("Пътинженеринг") е възложен текущият ремонт в рамките на 3 милиона лева за районите "Източен", "Тракия" и "Северен". Т.е. трябва само някой (заместник-кмета  по Строителство Пламен Райчев) да възложи на фирмата. Този "някой" обаче не го прави.

Това става ясно от разговори между гражданите с ръководителя на проекта инж. Атанас Чилингиров, при които той е поел ангажимент да ремонтира, стига Общината да му възложи. Общината в лицето на заместник-кмета Пламен Райчев обаче мълчи. Поради това хората решават да попитат строителната фирма за цената на ремонта и поставянето на нови плочки, които, повтаряме, тя е разбила вследствие на работата на тежките строителни машини. 

Офертата от "Пътинженеринг" ЕООД е почти 18 хиляди лева с ДДС. В тази цена се включва премахването на старата настилка, оформяне на изкоп за основа, доставка и монтаж на 200 кв. м. бетонови павета. Другият вариант е полагане на плътен асфалтобетон, отново за 200 кв. метра, при което цената е с близо 2400 лева по-ниска. Интересното в случая е, че хората са събрали парите и са готови да ги дадат за ремонта. Юридически обаче това е незаконно. От човешка гледна точка е и неморално. Няма как гражданите да платят за ремонта на чужда собственост, при това общинска и откога Община Пловдив получава "дарения" от подобен род?

Plovdvi24.bg отправи питане към Община Пловдив относно казуса. В следващ материал очаквайте отговорите на администрацията.

Виж коментарите (1)

Още по темата (101):
11.02.2024 Най-накрая: Осветиха една от най-опасните пешеходни пътеки в Пловдив
16.01.2024 Модернизират забравена от Бога зона в Пловдив, изграждат нова улица
19.10.2023 Дооправиха новоремонтирана улица в Пловдив, МРРБ не хареса изпълнението
12.10.2023 БСП: "Гладно поле" е олицетворение на управлението на Пловдив в последните 12 години
22.01.2023 Сигнал за изключително опасен проблем след ремонт на улица в Пловдив
06.01.2023 Пореден акт на вандализъм в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
Локомотив блъсна камион на малко познат прелез в Пловдив
Три автомобила са замесени в опасната каскада в Кючука
Кола се обърна в Кючука, пожарникари вадят жена и дете
Пловдивчанка напъха 20 000 лева в найлонова торба и ги пусна през...
Патрулка не спря на "Стоп", пострадаха полицайка и шофьорка
Отбелязаха 50 години от създаването на отделението по диализно ле...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).