ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Психоложки представиха добри практики за психично здраве в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:11 / 11.12.2019Коментари (0)5342
©
Десетки пловдивчани се включиха в пилотното безплатно издание на форума за психично здраве "Психология за всеки", който се проведе в Дома на културата "Борис Христо"в. Лектори във форума бяха специалисти от областта на клиничната психология, фармацевтиката и арт терапията, които представиха иновативни методи за диагностика и подобряване на психичното здраве на хората. Участие взеха клиничният психолог Петя Стойчева-Кривицки, детският психолог Теодора Пампулова, психотерапевтът Лили Барутчиева, фармацевтът Мирослава Николова и арт терапевтът Мануела Петкова.

Повече от 1 на 7 човека през 2018 година в световен мащаб страдат от психични разстройства в някакъв момент от живота си. Психичните заболявания много често са резултат на комбинация от биологични фактори и фактори на околната среда. Научно е установено, че някои хора са по-предразположени към отключване на проблеми с психичното здраве, поради генетични фактори, които водят до дисбаланс в биохимията на мозъка.

Добрата новина е, че тези фактори могат да се установят и да се повлияе на дисбалансите с комплексни индивидуални препоръки. На форума бе представен тестът Майндфул ДНК, с помощта на който грижата за психичното здраве може да стане по-цялостна. Тестът изследва 32 гена и установява генетичния риск за пациента към отключване на проблематика в сферата на емоционалното и менталното здраве, давайки персонализирани препоръки за превенция.

“С напредването на науката, стана ясно че ДНК е отворена система, с която ние общуваме във всеки един момент - тоест ние бихме могли да влияем, да променяме и да подобряваме тази система. При много хора емоционалните и менталните проблеми са следствие на генетично заложен по-висок риск, свързан с нарушаване на биохимичния  баланс в мозъка. Например - ако не усвояват добре фолиевата киселина, организмът им не може да я превърне в л-метилфолат, който от своя страна е ключов за синтеза на серотонин и допамин, т.нар. хормони на щастието. Има научни данни, че дори само това е предпоставка за отключване на широк спектър от разстройства, вкл. шизофрения, аутизъм, тревожност и депресия. Ако се установи тази генетична характеристика, дефицитът на л-метилфолат може да бъде компенсиран лесно с прием на хранителна добавка", обяснява фармацевтът Мирослава Николова.

“Потребителската статистика към момента сочи, че хората масово страдат от проблеми със съня, както и че имат нужда от лесни техники за релаксация в ежедневието. Създавам нови упражнения регулярно и съдържанието на апликацията се подновява и обогатява периодично, за да може да е максимално полезно за всеки, който има нужда от помощ и спокойствие", пояснява авторът Петя Стойчева-Кривицки.

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Депресивните разстройства са най-честата причина за нетрудоспособност в световен мащаб и във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 г. да се губят всяка година, поради психични заболявания. Ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства, като жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: