ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Психиатър от Пловдив: Затваряне в себе си и влошаване на успеха са тревожните сигнали у детето, за които родителите трябва да потърсят помощ
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:15 / 08.05.2023Коментари (1)7988
©
"Случилото се в Сърбия е в резултат на подмяна на ценностите, силно катализирана с участието на социалните медии, и в пречупване на ценностите в режим на неолиберално и твърде плуралистично разбиране на свободата". 

Това каза пред БНР проф. д-р Дроздстой Стоянов, психиатър, бивш национален консултант по психиатрия и преподавател от МУ-Пловдив.

И допълни, че мерките, които се предприемат в Сърбия, са по-скоро пожарогасене и са предприети ад хок в аварийна ситуация. 

"Здравият подход към ограничаване на всяка форма на рисково поведение в тази възраст е превенцията. В нашата страна подход за скриниране на рискови поведения и форми на опасни поведения сред подрастващите официално няма. Има редица препоръки. Мерките, които могат и трябва да бъдат взети, не могат да се осъществят в спешен порядък. Стратегически решения и политики не се осъществяват по спешност, а след дълбоко преосмисляне. Такива решения трябва да бъдат прокарвани внимателно, да бъдат подкрепени от широка експертна група и да бъдат налагани чрез междусекторни политики". 

В предаването "12+3" проф. Стоянов посочи, че националната стратегия за психично здраве и планът за нейното приложение са били програмен документ, видял бял свят преди повече от две години и половина и приведен в действие преди около девет месеца. 

"Стратегията има и твърди, и меки мерки. Инвестиране в наличната инфраструктура не може да реши проблем като този, тай като е насочено към битов комфорт. Превенцията на форми на обществено опасно поведение е свързана с меки мерки - законодателни инициативи. Те изискват много внимателно съгласуване на междусекторните политики. Политиците се изкушават постоянно да демонстрират волята си със строително-ремонтни дейност, с увеличаване на заплатите, което обаче се случва избирателно. Акцентът върху този клас мерки е несъразмерен".  

По думите му системата на образованието в сътрудничество със системата на здравеопазването трябва да поеме отговорност за психичното здраве на децата. 

"Сериозният проблем, за който трябва да се безпокоят родителите и да търсят специализирана помощ, е затваряне в себе си, влошаване на академичния успех, загуба на съществували интереси, възникване на натрапливи идеи, хипохондрични прояви. Това са индикатори, че в бъдеще може да се развие голяма психична болест, която да доведе до деградация на личността".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз казвам малко по-спокойно с наште ,,психиатри от Пловдив" които предлагат медийне експертизи. Вчера един експерт се опита да ми вмени параноя след като самоволно отидох да поискам помощ защото не мога да се справя с тревожността си. Мен като се случи нещо такова ме интересува нашта народопсихология и как ние бихме реагирали като държава. Но не бих им предложила наште експерти и тяхната експертност. Знаем какво е нивото тука.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: