ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пропуквания на две тепета застрашават къщи
Автор: Диана Бикова 09:36 / 17.05.2022Коментари (0)11276
© Plovdiv24.bg
Пропуквания в скалите на две тепета в Пловдив застрашават жилищни сгради. Напукванията са констатирани в склона на Таксим тепе над къщите на ул. "Съединена България" 5-7 и на Бунарджика на ул. "Никола Петков" №45. Становището на експертната работна група, която е направила инженерно-геоложка оценка, е, че е нужно укрепване на скалната маса и защита на населението, научи Plovdiv24.bg.

На Таксим тепе има две опасни скали, които трябва да се укрепят, а на северния скат на Хълма на освободителите голям камък трябва да бъде демонтиран - уточни за медията ни кметът на "Централен" Георги Стаменов. От районната администрация са поискали оферти от специализирани фирми за проблема на Таксим тепе, намерена и фирма, която да извърши обрушване и частично укрепване на скалата на Бунарджика. И двете предложения са изпратени по компетенция в голяма община. 

Силно компрометирана е и северната подпорна стена, част римската крепостна стена от II век, която огражда Трихълмието, и има опасност да се срути. Становището на експертите от НИНКН е да се извърши спешен ремонт на обекта. Особеното в този случай е, че крепостната стена е държавна собственост, а самосрутването ще доведе до разрушаване на паметник на културата и опасност за частни сгради. 

В бюджета на Пловдив за 2022 г. са предвидени средства за обществена поръчка по ЗОП за проектиране на ремонтните дейности по трите проблемни участъка на тепетата, коментира пред Plovdiv24.bg зам.-кметът по строителство и инвестиции Пламен Райчев. След изготвянето на проекта той ще се депозира за одобрение от  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), като едновременно с това ще се направи остойностяване на строително-монтажните работи. Чак после ще се търсят нужните средства. Най-вероятно ще се кандидатства за държавно финансиране или от Министерство на културата, или от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към МС, известна като Комисията по бедствия и аварии. 

Всъщност, тепетата, които са гордостта на Пловдив, се нуждаят от цялостно обследване. Последната щателна инспекция на скалните масиви е правена преди 15 години, припомни Георги Стаменов. И тъй като технологиите вече са изключително развити, проучването сега може да се направи с дрон с 3D заснемане и дълбокопроникващи лъчи. Реално само така ще се получи пълна яснота за състоянието на хълмовете. 

Най-неприятното в случая е, че административните процедури в НИНКН и по ЗОП може да се проточат дори две години. Дотогава може само да се молим да не се случи нещастие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: