ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Прокуратурата повдигна обвинение на шофьор за смърт на пешеходка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:08 / 15.10.2015Коментари (13)3075
© Plovdiv24.bg
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт срещу шофьор за смъртта на пешеходка. Обвинителният акт е срещу Христо П., на 35 г. от гр. Пловдив, за причиняване по непредпазливост на смърт при нарушаване на правилата за движение по пътищата при управление на моторно превозно средство - престъпление по чл. 343 ал. 1 буква В връзка с чл. 342 ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 18 декември 2014 г. в гр.Пловдив Христо П., правоспособен водач на моторно-превозно средство от 1997 г., управлявал служебен лекотоварен автомобил, марка "Рено Мастер". Пътувал сам, валяло дъжд. Приближавайки към кръстовището на бъл."Пещерско шосе" с бул. "Копривщица" се движел в лявата лента. По това време на тротоара на бул. "Пещерско шосе" се намирала 83-годишна пешеходка, която предприела пресичане на платното за движение. Христо П. не преценил в достатъчна степен пътната обстановка и не забелязал пешеходката. Видял я, когато тя била фронтално пред автомобила му, задействал спирачната система, но въпреки това настъпил сблъсък. Пешеходката паднала на платното за движение. Христо П. спрял, приближил се към нея и се обадил на тел. 112.

Според обвинителния акт Христо П. е шофирал с 45 км/ч, но не е реагирал своевременно, за да избегне произшествието. Пострадалата починала от остра кръвозагуба в резултат на травми по тялото. В обвинителния акт е цитирано, че шофьорът е нарушил няколко правила от Закона за движение по пътищата като един от тях е член 5 ал. 2 т. 1, който гласи: "водачът на пътното превозно средство е длъжен да бъде внимателен и предпазлив към уязвимите участници в движението, каквито са пешеходците и водачите на двуколесни превозни средства".

По делото са разпитани шестима свидетели, извършена е автотехническа експертиза. Предстои да бъде насрочено заседание в Окръжен съд-Пловдив.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Радвам се че най накрая е повдигнато обвинението по този случай!!!Аз бях свидетел на катастрофата. Видях Реното преди удара, както и самия удар. Не мога да кажа точно каква е била скоростта му преди да задейства спирачките, защото не съм "радар" но съм готов да се закълна че беше над допустимата за населени места! Още нещо, тогава валеше ситен дъжд и асфалта беше мокър, което означава че и 50кмч. са вече несъобразена с обстановката скорост! Да не изпадам в подробност и за това че седейки в този бус, се пада по високо от колкото в лека кола и определено е забелязъл пешеходката по отрано, а и тя е била възрастна, не е заек че да изкочи внезапно. Аз щях да свидетелствам срещу него, но се отказах поради 2 пречини: Първо, това е работен товарен автомобил и със сигурност шефовете им държат сметка и ги карат да бързат, едва ли е шпорил камиона от любов към високите скоросри. И Второ заради това че това момче не беше някой изверг който да скача, да заплашва и да се отваря след катастрофата. Определено го понесе много тежко, направо беше изпаднал в шок.
+2
 
 
Дъжд, паваж, а ако е било и тъмно не виждам какво е нарушил шофьора и каква отговорност може да му се търси в случая. Нека не забравяме, че като пешеходци също сме длъжни да спазваме ЗДВП - от чл.110 нататък, ако не се лъжа.
+3
 
 
Там всички пешеходци пресичат неправилно, защото няма пешеходна пътека, не е и кръстовище (по закон продължението на тротоара се води пешеходна пътека). Пешеходката е трябвало да пресече на 30 м., където има пешеходенa светофар. Ако това е в чужбина, шофьорът може да съди роднините за нанесени психически щети, но тук е България и законите са др.
+6
 
 
В България и върху пешеходен подлез да удариш пешеходец, пак водачът е виновен, а пешеходецът не.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: