ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Професор от МУ-Пловдив обяснява за ползите и вредите от антибиотиците
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:42 / 17.11.2015Коментари (1)2895
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицински университет - Пловдив ще отбележи Европейския ден на антибиотиците 18 ноември. По инициатива на Световната здравна организация за първи път в света се организира кампания за осведомеността на хората за отговорно прилагане на антибиотиците. Тя се провежда в седмицата между 16 и 20 ноември и е насочена към пациенти, медици и правителства за повишаване вниманието и мерките при разумното използване на тези лечебни средства. В първата световна седмица за информираността относно правилно прилагане на антибиотиците за пореден път се чества и Европейският ден на антибиотиците - 18 ноември, организиран от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. За ползите и вредите от антибиотиците и за събитията, с които Пловдив ще отбележи деня - говори проф. Мариана Мурджева, ръководител на Катедра Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и Началник на Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив.

-Проф. Мурджева, по какъв начин трябва да употребяваме антибиотиците?

-Употребата на антибиотиците е въпрос на предизвикателство и медицинско изкуство. Антибиотиците трябва да се назначават от лекар - при строги показания за прилагане, в конкретна доза, път на приемане, продължителност на лечение. Не на последно място е съотношението цена/ефективност. Самолечението с тях е изключено, защото може да доведе до нежелани странични реакции и повишаване на резистентността на бактериите. Важно е да се знае, че най-честите инфекции в зимния период са вирусните, а те не се лекуват с антибиотици, тъй като антибиотиците повлияват бактериалните заболявания. Самоинициативата, която някои пациенти предприемат, за лечение с антибиотик, непредписан от лекар, компрометира възможността да се лекуват правилно инфекциозните болести и може да доведе до нарастващи размери на резистентността. Трябва и да помним, че спирането на приема на антибиотика преди предписаното време е предпоставка за повторното размножаване на бактериите и задълбочаване на симптомите.

- Имат ли странични реакции?

-Да, антибиотиците могат да имат странични реакции - някои са по-чести, други по-редки. Някои например може да доведат до алергия (обриви, отоци, повръщане, диария), други са токсични за малки деца, трети могат да увредят бъбреците, ушите и черния дроб. Нежелано действие на антибиотиците е и разрушаването на нормалната микробна флора в червата, устната кухина или влагалището, което налага профилактично прием на пробиотици при по-дълга употреба на антибиотици. Ето защо до антибиотично лечение трябва да прибягваме само в случаите, когато употребата им наистина е наложителна.

- Повече вредят или повече помагат при лечението на заболяванията?

-Когато са използвани правилно, т.е. разумно, въпреки вероятните им странични действия върху организма, антибиотиците остават мощно оръжие за борба с бактериалните инфекции. Те са незаменими при животозастрашаващи инфекции като сепсиси, пневмонии, менингити.

Рационалната антибиотична политика налага изписване на антибиотици само когато са показани и предложени в необходимата доза, по необходимия път и за съответния период от време. Пример за разумна употреба на антибиотици е периоперативната профилактика. Чрез нея в хирургията се цели да се ограничат микроорганизмите, инфектиращи хирургичната рана. Използват се антибиотични средства с възможно най-тесен антимикробен спектър при коремни, гръдни, ставни операции. Антибиотиците се вливат при повечето случаи еднократно в рамките на 60 минути преди началото на операцията. Това води до предотвратяване на инфекции на раната и не е достатъчно, за да се развие резистентност у бактериите.

- С какви събития отбелязвате Европейския ден на антибиотиците в МУ-Пловдив?

-Катедрата по Микробиология и имунология при МУ-Пловдив и Микробиологичната лаборатория при УМБАЛ "Св. Георги"-Пловдив всяка година на този ден инициират информационна кампания, свързана с Европейския ден на антибиотиците. И тази година изпращаме информационни бюлетини до всички клиники на болницата, информираме студентите на лекции и упражнения за необходимостта от правилно използване на този ценен ресурс, с който разполагаме - антибиотиците. За съжаление все повече нараства резистентността към тях.
Ние контролираме резистентността към антибиотици чрез нейното проследяване и даване на периодична информация на заинтересуваните клиницисти, изписващи антибиотици, за причинителите на инфекциите и нивата на тяхната резистентност към антибиотични средства.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Абитуриентски балове 2012
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: