ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Презентираха проекта на Закона за детето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:39 / 17.11.2011Коментари (1)1070
©
Реформата в областта на политиката за детето и семейството е един от основните приоритети на българското правителството и за мен е чест, че Пловдив и първият град извън столицата, в който се направи презентация на Проекта на Закон за детето. Това каза в приветствието си заместник-областният управител на Пловдив Георги Игнатов. Надявам се, че след обсъжданията в цялата страна приемането на новия закон ще осигури пълна защита на правата на децата в България и ще допринесе за подобряване на тяхното благосъстояние, подчерта Игнатов. 

Той изрази увереност, че всички, които сега участват в обсъждането му ще работят заедно за неговото стриктно прилагане. Това е закон, който е ориентиран към детето, а не за детето, каза Валентина Симеонова. По думите й това правна рамка, основана на подхода за правата на детето и в нея са въведени европейски иновативни практики. Според Симеонова те ще третират детето не като личност подлежаща на закрила, а като носител и на права. Законът ще бъде инструмент, който ще промени животът на децата към по-добро детство, като освен права им се вменят и отговорности.
 
В новия закон са заложени санкции само за безотговорни родители, а те са такива, които не се интересуват от това дали децата посещават детска градина, училище, дали им са направени ваксини, уточни Валентина Симеонова. В тази връзка допълни, че семейни помощи ще получават родители, които са отговорни. Основната цел на закона е да възпитава в децата култура на непоносимост към агресия и насилие. В тази връзка ще се налагат санкции и на деца, срещу които има упражнявано насилие, но са го прикривали. Детето трябва да знае своите права и да оцени кога над него се осъществява системен тормоз, каза още Симеонова. 

Според Надя Шабани новост в закона, че порасналите децата, след навършване на 14 години, ще имат право да заведат дело срещу човека, който е нарушил правата им или е осъществил насилието. 16-годишните пък ще могат да отказват здравни манипулации и хоспитализиране, след като получи цялата информация за последиците от евентуален отказ, допълни Шабани.

На презентацията присъстваха представители на НПО, работещи в областта на правата на детето, на учителската общност, на регионалните дирекции за социално подпомагане, от сферата на здравеопазването, медии и деца.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.11.2011 г.
+1
 
 
Приемането на този отвратителен американски закон, не е довело до щастие никого, ЕДИНСТВЕНОТО КОЕТО МОГА ДА КАЖА Е -БОЙКО БОРИСОВ - Всички нормални хора които гласувахме за тебе досега - си ни ЗАГУБИЛ ТОВА ЩЕ БЪДЕ КРАЯТ НА ПОЛИТИЧЕСКАТА ТИ ДЕЙНОСТ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
Променят визията на Центъра - правят го още по-хубав
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: