ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Преизбраха Виктор Бойчев за директор на Кукления театър
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:51 / 10.11.2015Коментари (0)1242
©
Виктор Бойчев
Виктор Бойчев спечели конкурса за директор на Държавен куклен театър Пловдив. Той е назначен със заповед на министъра на културата да оглави културния институт с нов мандат до есента на 2018 г.

Програмата, с която новият-стар директор затвърди позицията си, е базирана на действителното състояние на театъра и плануваното му развитие. Бойчев залага 9 нови заглавия в репертоара на Кукления театър през следващите два творчески сезона с премиери на всеки два месеца.

Акцент в творческата концепция на Виктор Бойчев, който има мениджърски опит в Пловдив вече 18 г., е създаването на копродукции - международни, национални и местни. Негова е идеята за съвместен проект на трите държавни културни института - Драматичен театър - Пловдив, Пловдивска опера и Държавен куклен театър Пловдив. 

Стремежът към европейско сътрудничество и създаване на връзки и контакти няма да бъде за сметка на загубата на нишката на собствения културен облик, чрез който ясно и ярко сме разпознавани. Ще бъдем актуални и нови, атрактивни и ярки - със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали и древните основи на Европа.

Държавен куклен театър Пловдив поддържа високо художествено и професионално ниво на спектаклите, които представя на публиката. Цел на Бойчев е да не се загуби положителната енергия, натрупана в годините, на една от най-добрите и утвърдени куклени трупи в страната. 

Трупа, която извоюва и затвърди своето място и преследва неуморно най-неуловимото - духа на взаимното свързване в разделеното ни ежедневие, борбата за още и още и още по-добри спектакли, роли, режисьори, турнета, театрални предизвикателства, които да радват и провокират публиката.

Екипът влиза в новия мандатен период с една голяма болка и в същото време надежда. Към основната сграда, която е на 112 г. и е една от най-старите в страната, има прилежащата по-малка постройка, бивша камерна зала, която от години не се експлоатира. 

Идеята е това пространство да се обедини със сутеренната част на голямата сграда и да се създаде съвременен открит "Детски атракционен център". Направени са предпроектни проучвания и се подготвя цялостно проектиране с необходимите процедури за включване в европейски програми.

От есента на 2015 г. Виктор Бойчев е избран и за председател на АКТ-УНИМА Българския към Международния Съюз на Куклените Дейци - неправителствена организация, обединяваща хора от цял свят, които допринасят за развитието на кукленото изкуство, с цел да използват това изкуство в името на общочовешки ценности, като мир и взаимното разбирателство между хората, независимо от раса, политически, религиозни и културни различия в съответствие със зачитането на основните човешки права, посочени във Всеобщата декларация за човешките права на Организацията на Обединените Нации на 10 декември 1948 г. 

България е сред страните - учредителки на УНИМА, и взема участие в работата на Първия конгрес в Прага през 1929 г. в лицето на Елисавета Консулова-Вазова. 

Идеите и ценностите на УНИМА са живи и днес в българското куклено изкуство и се надяваме да ги предадем успешно и на следващите поколения, казва Виктор Бойчев.

Той се занимава и с друга обществена дейност като член на Националния съвет на БАРОК - Българска асоциация на работодателите от областта на културата.

"Карлсон под тепетата" не слиза от сцената и като актьор - може да бъде гледан и в спектаклите "Хамлет" и "Великденско вино", а в чекмеджето си държи още две пиеси, готови да се превърнат в театър.

Интересуват ме човешките съдби, обичам да търся човечността във всичките и проявления, дори когато на пръв поглед всичко е ясно, се оказва, че човекът е бездна и носи в себе си и ада и рая... Преодоляването на егото, и много други човешки прояви свързани пряко и непряко с духа - духа, който трябва да лекуваме днес.


Източник: ПОТВ







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: