Представят заданието за бъдещата сграда на Математическата

Автор: Васил Динев
Коментари (2)
08:53 / 25.02.2020
5982
Днес, 25 февруари, от 18.00 часа в кабинет 104 на Математическа гимназия Пловдив по време на Общото събрание на Училищното настоятелство ще бъде представено заданието за бъдещата сграда на училището. То ще бъде представено от г-жа Карапеева, директор на МГ "Пловдив" и в него са посочени колко учебни зали, лаборатории и компютърни зали са необходими. Предвижда се също така да има спортен салон, креативни стаи с неправилни форми и ателиета за творческо обучение.

След обсъждането заданието ще бъде внесено в Община Пловдив още на следващия ден, след което предстои стартиране на процедурата по проектиране.

Факт е, че в бюджета на Община Пловдив за 2020 г. са заложени и одобрени от Общински съвет с Решение №22 от 2020год. средства в размер на 300 хил. лв. за проектиране на сграда на училището.

На 10.02.2020 г. се проведе среща между главния архитект на Община Пловдив арх. Ахрянов, г-жа Карапеева и представители на Училищното настоятелство. По време на срещата бяха обсъдени въпроси за местоположението на сградата и функционалността й. Предвижда се това да бъде училище на бъдещето с подходящ микроклимат и зони за отдих, в което да има достатъчно учебни зали, така че учениците да минат на едносменен режим на обучение.

Към момента има два терена на територията на гр. Пловдив, които са подходящи за строежа. На фиг.1 се вижда парцелът, в който са застроени 2-те езикови гимназии - "Пловдив" и "Иван Вазов", като се правят разчети Математическата да бъде в незастроената част към река Марица. Преимуществото в случая е това, че има изградена транспортна инфраструктура, теренът не е застроен и дава възможност в бъдеще да се изграждат общи за 3-те училища сгради. На фиг. 2 се вижда парцел №20, който се намира зад хотел "SPS", предвиден е за училище и е с площ от 32 декара.

Проблемът тук се явява липсата на инфраструктура, респективно средствата за изграждането й не са предвидени в бюджета и съществува неяснота кога ще могат да бъдат предвидени и отделени. Въпросът за избора на терен ще бъде решаван едва когато стане ясно каква е необходимата площ за изграждане на училището в зависимост броя на учениците, които учат в него.

Арх. Ахрянов, като бивш възпитаник на Математическата гимназия, прие като своя лична кауза построяването на тази сграда и увери директорката, че ще направи всичко възможно, за да вземе под внимание нуждите на училището. Членовете на Училищното настоятелство се надяват през 2023 г. МГ "Акад. Кирил Попов" да посрещне своите учители и ученици в нова сграда.

Виж коментарите (2)

Още по темата (33):
19.03.2024 Отлични новини за новата сграда на Математическата гимназия в Пловдив
11.03.2024 Обявяват "къси" конкурси за новите сгради на три пловдивски училища
08.03.2024 Три училища в Пловдив ще имат нови сгради
27.01.2024 Кметът за новата Математическа гимназия: Няма да е стандартно училище
15.01.2024 Пловдив кандидатства за 22,5 млн. лв. за училища и ясли
22.12.2023 Добра новина за Математическата гимназия в Пловдив - получава още пари от държавата
Още новини от Новини от Пловдив:
Производители бесни: Нямат ли срам? Купуват марулята от борсата з...
Наглеци и некадърници
Сигнал: Това истина ли е?
Скандалът в БСП Пловдив-област се разраства, намекнаха за еднолич...
Румънци продадоха на двойка от Пловдив този пръстен! В заложна къ...
Спомени от чернобилския дъжд в Пловдив: Двама приятели починаха, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).