ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Представител на СЗО посети УМБАЛ "Свети Георги"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 04.11.2015Коментари (0)1789
Д-р Сьорен Тибо от Дания, консултант на "Комитет Зелена светлина - Европа" (GLC - Green Light Committee) посети на 3 ноември Отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив.

Визитата бе част от поредната мониторинг - мисия на Световната здравна организация и "Комитет Зелена светлина - Европа" за оценка на контрола на мултирезистентната туберкулоза - М/XDR-ТВ в България. 

Основните цели на мисията са свързани с оценката на Националния план за отговор на заболяването и оценката на действащите проекти за контрол на М/XDR-TB, подкрепени от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. 

Очакванията към д-р Тибо са големи, тъй като Комитетът "Зелена светлина" осигурява лекарствата за мултирезистентната туберкулоза за Европа.

Д-р Тибо посети Отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ "Свети Георги", където беше посрещнат от д-р Веселин Давчев, началник на Отделението и доц. д-р Владимир Ходжев, дм, началник на Клиниката по Пневмология и Фтизиатрия. 

На срещата присъстваха и държавните експерти към Дирекцията на донорските програми на Министерството на здравеопазването доц. д-р Донка Стефанова и д-р Мария Замфирова. Д-р Давчев запозна гостите с епидемиологичните показатели и развитието на контрола на туберкулозата в Пловдив и областта и подчерта, че Отделението по Фтизиатрия към УМБАЛ "Свети Георги" е резултат на обединените усилия и и взаимодействието между местната и държавната власт в продължение на три години. 

Доц. д-р Владимир Ходжев обърна внимание на повишените диагностични и лечебни възможности на отделението в резултат на разпологането му в структурата на най-голямото университетско многопрофилно здравно заведение на балканите. Ситуирането на Отделението по Фтизиатрия в близост до Инфекциозния блок дава възможност за пълно обхващане на случаите с туберкулоза, СПИН и хепатити.

В Отделението се лекуват 40 болни от туберкулоза. В кабинетите за контрол на туберкулозата се провежда амбулаторното лечение на болните от туберкулоза след изписване от стационара и се извършва директно наблюдавано лечение на един пациент с мултирезистентна туберкулоза /MDR/ и един с особено опасна резистентна на повечето противотуберкулозни средства туберкулоза /XDR/. Д-р Тибо се срещна с болния, запозна се в детайли с неговото състояние и лечение и обеща съдействие за набавяне на два нови противотуберкулозни препарата.

Гостът отбеляза, че е силно впечатлен от новата структура, която функционира от месец март тази година. Той постави изключително висока оценка на създадените условия за лечение на пациентите и мерките за безопасност на персонала, като заяви, че това е едно от най-добрите отделения от този тип, които е виждал в Европа. 

Разгледа обстойно Отделението по Фтизиатрия, Кабинетите за контрол на туберкулозата, Референтната микробиологична лаборатория по туберкулоза и се убеди в готовността да се заработи с новия апарат за експресна диагностика на туберкулозата - GenеExpert. 

Д-р Тибо даде висока оценка за обхвата на дейността и постигнатите резултати, които по негово мнение кореспондират с най- добрите в Европа.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Природни стихии
Наводнения 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: