ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предлагат за почетни граждани пазители на българщината сред българо-мохамеданите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:07 / 31.03.2011Коментари (3)1894
© Plovdiv24.bg
Граждани и историци са внесли писмо до председателя на ОбС Илко Илиев за подкрепа на предложението на сдружение Дружба "Родина" за удостояване със званието "Почетен гражданин на Пловдив", посмъртно, на Камен Боляров, Петър Маринов и Светослав Духовников. Тримата са български патриоти, отдали живота си за българската идея и заради нея незаслужено преминали през ада на тоталитаризма, се казва в мотивировката за удостояване с отличието. Те са живели в Пловдив и активно са работили за това българо-мохамеданите да осъзнаят и отстояват българския си корен. 


Председателят на ОбС Илко Илиев подкрепи инициативата на Дружба "Родина" за удостояването на тримата български патриоти с високото отличие и внесе предложението за разглеждане в постоянните комисии на Общински съвет.
Днес пловдивчанинът Димитър Костов, председателят на Сдружение Дружба "Родина" акад. Георги Марков и секретарят Димитър Димитров дадоха пресконференция и заявиха увереността си, че местният парламент на Пловдив ще оцени делото на тези трима големи българи. Заедно с тях пресконференция в ОбС дадоха наследниците на двама от предложените за отличие - дъщерята на Камен Боляров - Венета Болярова и синът на Петър Маринов - Александър Маринов. И Венета Болярова и Александър Маринов живеят днес в Пловдив.

Камен Боляров, Петър Маринов и Светослав Духовников са учредители и активни дейци в една изключителна по своята същност организация, каквато е българо-мохамеданската културно-просветна и благотворителна Дружба "Родина". Организацията работи особено активно във времето от 1934 до 1944 г. за възраждането на родолюбивите българи, тогава се хвърлят фереджетата и шалварите, близо 80 хиляди души приемат хубави имена, жените за първи път излизат от домовете и влизат в читалищата, разказа част от историята на Дружба "Родина" акад. Георги Марков. Организацията е ликвидирана след 1944 г. и е възстановена на 2 ноември 2009г.

Камен Боляров, Петър Маринов и Светослав Духовников са изселени от тоталитарната власт от родните си места в Родопите в Пловдив и активния си живот свързват с града ни.


Предлагат нови почетни граждани на Пловдив







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
За съжаление от 20 години насам българо-мохамеданите (по-точно - ислямизираните българи), които не знаят нито турски, нито арабски, а пеят стародавни български родопски песни, обличат красиви български носии, говорят архаичен български диалект, все повече се отродяват от корена си, турчеят се и подкрепят антиконституционната етно-религиозна партия ДПС... Българи от тази прослойка като Боляров, Маринов и Духовников, а в наше време и като отец Саръев, са на изчезване за сметка на стотиците имами, образовали се в Саудитска Арабия и Турция, внушаващи на родопчани, че не са българи...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Поскъпване на хранителните продукти
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Пролетни бури удариха страната
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: