ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Предизборният пъзел е подреден, пловдивчани са на ход
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:55 / 02.08.2015Коментари (33)24055
© Plovdiv24.bg
През последните няколко седмици предизборният пъзел в Пловдив се подреди. На пръв поглед има много кандидати, но реално лагерите са три и от Plovdiv24.bg ще се опитаме да ви ориентираме в тях.

Основният претендент на наближаващите местни избори е настоящият кмет Иван Тотев. Благодарение на работата си, той се ползва със солидна обществена подкрепа. Последната анкета на Plovdiv24.bg сред нашите читатели сочи подкрепа от 40%. Независимото проучване на Маркет линкс, което публикувахме преди време, също му вещае подобна подкрепа. Според проучването Тотев акумулира 33.5% вот сред пловдивчани, който достига до 44.5%, сред тези, които със сигурност ще гласуват.

Другият лагер се оформя около бизнесмена и лидер на социалистите в града Георги Гергов.

БСП ще има един официален кандидат, като най-вероятно това ще е Николай Радев. В нашата анкета Радев събира малка подкрепа, но тя в действителност е доста по-висока, като имаме в предвид електората на столетницата. Към момента според проучванията Радев е фаворит за балотаж, с подкрепа над 10%, а според нашето допитване, за балотаж с Тотев ще се борят още Славчо Атанасов, Здравко Димитров и Дани Каназирева.

Славчо Атанасов и Здравко Димитров вече почти неприкрито "играят" заедно. Те се надява общо да постигнат по-добър резултат от Тотев. Затова тях неофициално можем да ги числим към отбор Анти-Тотев, който се оформя около Гергов и на този етап разполага с поне трима кандидат-кметове.

Още от предния мандат е ясно, че Гергов и Славчо Атанасов играят в един отбор. На предишните местни избори целият електорат на БСП бе впрегнат в подкрепа на Атанасов, предполага се, че нещо подобно ще се случи и този път. По всичко личи, че идеологията на отбор Анти-Тотев (Гергов) е някой от тримата - Зико, Славчо Атанасов или Николай Радев да стигне до балотаж, където с общи усилия да свалят Тотев от власт и да върнат старото управление на Пловдив от периода 2007-2011-та година, когато Атанасов и ко. управляваха заедно с БСП в Пловдив. Към момента отбора Анти-Тотев (Гергов) акумулира малко над 30% общо от тримата си кандидати.

Ако някой може да развали плановете им и да успее стигне до балотаж, то това е Дани Каназирева. Според нашата анкета тя събира подкрепа от около 11%, проучванията й дават малко по-малко.

Каназирева поне на този етап не можем да я числим към нито един от двата основни лагера. Тя води самостоятелна кампания, впуска се в битка за десния вот, но има и леви идеи, което ни позволява да обобщим, че тя се позиционира в центъра и дебне грешка на "левите" играчи, за да успее да стигне до балотаж с Тотев.

Преди няколко месеца, в началото на предизборното говорене, Каназирева бе един от фаворитите за за балотаж. Това показа и анкета сред 6000 наши читатели.

Впускането в битката на Здравко Димитров бе много добре обмислен ход от страна на Анти-Тотев(Гергов) отбора. Реално Зико дръпна по малко от всички фаворити за балотажа - Каназирева, Атанасов и Титюков, но по този начин наля допълнителни проценти в своя отбор, взимайки най-вече от Каназирева и Титюков, които се позиционират в центъра.

Самият Титюков по всяка вероятност няма да се впусне в битката за кмет на Пловдив, а ще заложи на район Централен. На този етап анкетите сочат, че неговият вот ще се преразпредели по равно между всички десни. Важно ще е на кой ще даде подкрепата си Титюков, тъй като може да успее да прехвърли голяма част от гласовете си към него. Предварителните прогнози са, че Кауза Пловдив ще застанат зад кмета Иван Тотев.

В общи линии това са лагерите които се оформят в момента - Тотев, Анти-Тотев(Гергов), в който влизат Зико, Атанасов и Радев и независимите в центъра, в лицето на Каназирева и Титюков.

Това са кандидатите, които обхващат почти целия вот към момента.

Не бива да пренебрегваме и останалите участници на изборите, затова Ви предоставяме данни и от актуалната ни анкета:

Ако изборите бяха днес, коя от тези личности бихте подкрепили за кмет на Пловдив?

Иван Тотев (ГЕРБ) (1922) 40%

Николай Радев (БСП) (132) 3%

Славчо Атанасов (ПФ) (739) 16%

Здравко Димитров (Независим) (448) 9%

Дани Каназирева (Съюз за Пловдив) (529) 11%

Георги Титюков (Кауза Пловдив) (433) 9%

Димитър Шишков (РБ) (91) 2%

Павел Шопов (Атака) (90) 2%

Венцислав Каймаканов (ДПС) (41) 1%

Валентин Петров (АБВ) (20) 0%

Друг кандидат (142) 3%

Не съм решил/а (175) 4%

Много интересна ще е ролята на Реформаторите. Славчо Атанасов се надяваше, че ще получи тяхната подкрепа и по този начин ще увеличи шансовете си за балотаж. В десния РБ обаче имаше сериозно брожение срещу тази подкрепа, защото логично нямаше как да се обяснат на тъмно-сините избиратели, че трябва да гласуват за ляв кмет. Сега Гергов постави на кукичката си Здравко Димитров и по всичко личи, че този път ще успее да да привлече подкрепата на РБ. Пред партиите от блока предстои тежката задача в понеделник да решат дали да подкрепят Зико или да заложат на свой кандидат. Подкрепа в момента към Зико изглежда като не много голямо предателство към десния вот, но с течение на кампанията маските постепенно ще паднат и на реформаторите ще им бъде трудно да обяснят подкрепата си за една кандидатура, която преоблечена в синьо играе в отбора на червените. Разбира се остава варианта за издигането на собствен кандидат, което ще им осигури присъствие в общинския съвет. Като фаворит на този етап се очертава Пепа Деведжиева, лидерът на ДСБ в града, тъй като другият главен заподозрян Димитър Шишков се отказа, изтъквайки причините пред Plovdiv24.bg.

ДПС не е харесвана партия в града, но всички знаем как те работят по време на избори. По всичко личи, че и този път ще си "наберат" 2-3 съветника в ОбС, но за кой от кандидат-кметовете те ще дадат гласа си? Тук фаворит се очертава Славчо Атанасов. Той работи добре в ромските гета. Именно той спечели на предните избори вота в сърцето на Столипиново. Припомнете си тук!

Това в общи линии е предизборния пъзел в Пловдив. Чрез този анализ се опитваме да сведем избора на пловдивчани до три варианта в иначе богатия на екземпляри и объркан предизборен компот.



Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Г-н Титюков има гласовете на цялата ми фамилия. На колкото хора е помогнал, всички кандидати взети заедно не са помогнали.
-1
 
 
Тотев вдигна града на крака. нека пак не потънем в забрава.дано той си продължи имаме нужда от него.
+1
 
 
Още ли има наивници,които мислят ,че избират някой.
0
 
 
Точно и според мен е Дани тя ще им развали рахата
-1
 
 
Може ли да сте толкова неблогодарни.Колко неща направи сегашня ни кмет за града.Вече разхождаики се по главната чуваш толкова чужда реч от години насам не имало толкова много туристи в града ни.
0
 
 
ТОВА СА ДЕФОРМАТОРИ А НЕ РЕФОРМАТОРИ
-1
 
 
Славчо май със Здравка Каназирева са недостижими в политическите пируети. То бяха партии то бяха коалиции, еша си нямат, ама пусти мазен кокал. ВЯРВАЙТЕ БАЛЪЦИ
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: