ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Изненада: Николай Радев от БСП е фаворит за балотаж срещу Тотев!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:54 / 23.07.2015Коментари (7)9885
© Plovdiv24.bg
Многократно вече коментирахме темата, че предизборно партиите се замерят с фалшиви социологически проучвания.

От Plovdiv24.bg обещахме различен подход с достоверни данни и пловдивчани ще го получат.

Вече анализирахме кои агенции през годините са давали най-достоверни предизборни проучвания, затова се обърнахме към тях да ни предоставят такива за Пловдив, ако са правили през последните два месеца.

Получихме резултатите от "Маркет Линкс", сред 600 анкетирани през месец юни. Оказва се, че когато изследването не е поръчано и публикувано от един или друг фаворит, то може да се окаже доста изненадващо.

Въпреки унизителното положение, в което се намира БСП-Пловдив, поставена там от неадекватната политика на местното ръководство, се оказва, че партията продължава да е фактор на местно ниво и при издигането на разпознаваем и харесван сред социалистите кандидат тя е способна да реализира доста добър резултат на предстоящите избори.

Именно силният вот, който получава тестваният като кандидат на БСП Николай Радев, "изяжда" от процентите на останалите, които се позиционират срещу настоящия кмет Иван Тотев.

Логично градоначалникът стои стабилно на първа позиция и е фаворит да повтори мандата си. На изследването, което е проведено през юни, той акумулира 33.5% от вота.

Втори е вече споменатата изненада Николай Радев. За никой политически анализатор обаче това не е изненада. Славчо Атанасов и сие, които опитват да се позиционират като алтернатива на Иван Тотев, до момента акумулират вота на левицата, но при появата на силен ляв кандидат се получава именно това, което виждате на графиката. 

Именно Славчо Атанасов към момента губи най-много от очакваната поява на Радев на предизборната сцена, тъй като бившият градоначалник води изцяло социално ориентирана предизборна политика.

Дани Каназирева също губи от анти-Тотев вота, но продължава да се задържа на трето място.

Като цяло това изследване потвърждава мнението на политическите анализатори.

На финалната права на изборите за кмет ще се оформят три основни елемента. Това ще са кметът Иван Тотев, левият вот плюс част от анти-Тотев вота, като за него основен фаворит ще е Николай Радев, чиято кандидатура се очаква да бъде потвърдена след месец. Третият поток от избиратели ще се насочи в център-дясно. Това са дясно мислещи хора, които поради някаква причина не харесват управлението на Тотев.

Фаворитите за този вот са няколко. Както се вижда от изследването, с най-голям шанс е Дани Каназирева. По време на изследването обаче на сцената все още не се бе появил Здравко Димитров. Той е способен откъсне 1-2% от вота за Тотев и да се опита да се позиционира в център-дясно, в пряка битка за тези гласове с Каназирева и Славчо Атанасов.

Димитър Шишков, като лидер на РБ,

© Plovdiv24.bg
също се позиционира доста стабилно, но се очаква реформаторите да застанат зад кандидатурата на Здравко Димитров. Тепърва при ново изследване през септември ще стане ясно дали това е правилен ход.

Друг добре излизащ в изследването кандидат Георги Титюков по всяка вероятност ще се впусне в битката за район "Централен", като този район и "Източен" са най-проблемни за ГЕРБ по време на изборите. Титюков има шансове да вземе "Централен", а в "Източен" циганския вот е фактор, а знаем добре, че там силно се позиционира ДПС.

Няма особени драми и при гласуването за партийни листи със съветници. ГЕРБ в Пловдив акумулира 33.3% от вота, БСП стои стабилно на второ място с 10.2%, РБ взима 4.9%, АБВ печели вота на 3% от анкетираните, Съюз за Пловдив 2.8%, Кауза Пловдив 1.2%, толкова взима и Атака, а останалите партии са под границата от един процент.

Както сами виждате, когато едно изследване е публикувано безпристрастно, то може да бъде доста интересно. Вярваме, че през юни реалностите бяха такива. 

До края на август трябва да станат ясни окончателно основните участници във вота. Тук много интересно ще е поведението на лидера на БСП Георги Гергов. Той трябва да реши дали партията ще участва в изборите с цел да постигне добър резултат, или ще издигне отново неизбираем кандидат като Търновалийски или самия Гергов, в опита да прелее гласове към друг кандидат.


Още по темата: общо новини по темата: 892
10.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
09.05.2023 »
15.10.2019 »
предишна страница [ 1/149 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Как 2-ри ... тях никога ги няма в челнит места , специално за Пловдив. Даже се вижда от по представителна анкета - тази която е в сайта , че тоя индивид получава едва 3 % подкрепа от 3000 души които са гласували горе долу.
+4
 
 
Всеки може лесно да прогнозира, че Тотев ще ги изпревари всичките И ТО С РАЗЛИКА.... че третата възраст продължава под строй да гласува за комунистите.... че избирателната активност няма да е голяма,КАКТО ВСЕКИ ПЪТ.
+4
 
 
Отбележете броя от анкетираното население за получаване на са тези процентни резултати.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: