Правят пърформанс и прожекция върху фасадата на кино "Космос"

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:59 / 23.08.2018
4356
Осмата поред среща с резидентните артисти, работещи в Пловдив през 2018 г. в рамките на програма ADATA AiR ще се състои пред кино "Космос", включвайки пърформанс и прожекция върху фасадата на сградата - на 24 август, петък, от 20:00 до 22:00 ч.

Автори на проекта са Берт Якобс и Ари-Пека Лейненън. Съчетавайки артистичния произход на скулптурата и звука, започват сътрудничество, което открито търси нови възможности за приложимост на съответните изкуства. В този процес те следват идеята на Херман Хесе, че "да бъдеш човек е експеримент, пътешествие. Истината може единствено да се преживее, а не да се научи.“ Якобс и Лейненън изследват успеха и неуспеха да разберат гъвкавостта, необходима им, за да останат олицетворение на живота в раздробената реалност.

ЕЛДОРАДО е мултидисциплинарен пърформанс, разказващ историята на двама герои, търсещи изгубеното злато на България. Публиката ще бъде потопена в експериментални кадри, които интересно се преплитат в нов жанр, определен от създателите му като "уестърн психеделичен космически филм“. Историята е базирана на местни митове, факти и въображение, които се развиват в обособено предложение за проект в сферата на изкуството, който да бъде реализиран в програмата на Пловдив ЕСК 2019.

Базираният в Брюксел артист Берт Якобс (1987) работи със скулптора и разказ. Чрез пространствен подход Берт Якобс разглежда различни слоеве на възприятието. Получава магистърска степен по Изящни изкуства (2010г.) от Университета за изкуства "KASK" в Гент.

Хелзинкският артист Ари-Пека Лейненън (1988) работи с аудиовизуални медии, за да изследва сетивността да имаме слух, както и изкуството да слушаме. Има магистърска степен по Звук в новите медии (2015г.) от Университета Аалто за изкуства, дизайн и архитектура.

ADATA AiR е резидентна програма, която предоставя възможност за творчески престой в гр. Пловдив в контекста на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. ADATA AiR е проект на Фондация "Пловдив 2019“, реализиран в партньорство с Гьоте-институт България и Полски институт в София.

Адата е името на речен остров в Пловдив (етимологията на името му идва от турски език - "остров“). В началото на 20-ти век остров Адата е популярен сред пловдивчани като място за среща на пикник, както и като пространство, позволяващо отглеждането на плодове и зеленчуци. Днес островът е занемарен и изоставен район и тежест за своите собственици, а районът е посещаван основно с цел рязане на дървен материал и други незаконни дейности. Мястото е било отдавна почти забравено от гражданите, докато инициативата Европейската столица на културата не го включва като един от фокусите в своята програма, превръщайки го в символно пространство.

Островът вече обозначава не само географското място, което заема, а по-скоро състоянието на изолация и отчуждение, което характеризира за един дълъг период от време обществото ни. Това е причината да изберем Адата за емблема на резидентната програма – като целта е чрез разработването на артистични интервенции, инсталации, обекти, скулптури, сайт спесифик артистични произведения в публично пространство да променяме възприятието за острова.

Виж коментарите (0)

Още по темата (120):
14.03.2024 Държавата отпусна 4 милиона лева за кино в Пловдив, което не работи от десетилетия
13.03.2024 Отлична новина за Пловдив и кино "Космос"
22.02.2024 Пак заговориха за ремонт на кино "Космос" и зоната около него
14.01.2024 Пловдивчани ги налегна носталгията за кино "Космос", повдигнаха отново въпроса за обновяването му
14.11.2023 Пламен Панов: Проектите за кино "Космос" и "Античният форум на Филипопол" трябва да се реализират през този мандат
18.10.2023 Пламен Панов: Кино "Космос" е ключов обект за последващото развитие на културния живот в Пловдив
Още новини от Новини от Пловдив:
В Пловдив водят тримата, измамили жени с над 30 000 лева
Пловдив почернява от полиция
Вход свободен в Музея на авиацията за Деня на храбростта
Професорка осъди УХТ за дискриминация
Кои легенди от музикалната индустрия пристигат в Пловдив и тази г...
Ръст на населението в Пловдив и областта


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).