Потресаващо скудоумие! Теорията на счупените прозорци в действие!

Автор: Васил Динев
Коментари (12)
09:21 / 16.05.2018
16668
Пловдивчанка се свърза с Plovdiv24.bg, за да разкаже: "Здравейте! Кварталът е "Кършияка" - след моста на Герджика... Чували ли сте за теорията на счупените прозорци? Омръзна ми да си мълча и да ги заобикалям. Дамата си паркира и си постоя десетина минути, колкото да си свърши работата необезпокоявана в близката банка. Заобикаляха я детски колички и други шофьори, никой нищо не й каза. За органите на реда - в случай, че има такива, й записах номера РВ 2729 СМ".

Теорията на счупените прозорци твърди, че когато обществото пропуска и не обръща внимание на малките нарушения на реда, като изхвърлянето на боклук на места извън предназначените, вандализъм, пиене на публични места и други, провокира други хора към извършване на подобни или по-сериозни нарушения. Психологическият механизъм за това се илюстрира по следния начин: "Ако за другите може, защо не и за мен?“. При това нивото на нарушаване на правилата става все по-ниско и води рано или късно до по-сериозни нарушения.

И обратно, активната работа по предотвратяването на малките нарушения и наказването на нарушителите даже за най-малките нарушения, създава атмосфера за нетърпимост към всички нарушения (нулева търпимост). Названието идва от примера, който авторите привеждат: "Ако в една сграда е счупен един прозорец, и никой не го ремонтира, то след определено време в тази сграда няма да остане нито един здрав прозорец“ ("Уикипедия")

Виж коментарите (12)

Още по темата (2374):
26.04.2024 Баровци с лъскави коли газят закона в "Капана", заканиха им се лошо
23.04.2024 Пловдивчанин: Безцеремонен тип се направи на мутра, балъците си чакаме
22.04.2024 Счупени чистачки до "Гербера" 2
21.04.2024 Сигнал: Пълен ужас до зала "Строител"
21.04.2024 Читателка: Май законът не важи за всички
13.04.2024 Този шофьор обича да получава фишове: Ще му трябват две заплати
Още новини от Новини от Пловдив:
Студентка разработи симулация за предотвратяване на наводнения в ...
Облачно ще е времето днес в Пловдив
Променят маршрутите на три автобуса в Пловдив
Любими изпълнители ще пеят в Пловдив в подкрепа на обществено зна...
Академичният съвет на АМТИИ-Пловдив избра заместник-ректорите си
Адвокат от Пловдив: Днес се разправях с групичка келеши, гледат т...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).