ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Посланик Алехандро Поланко откри изложба в Пловдив за общия път на Испания и България в ЕС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:50 / 09.02.2024Коментари (0)1583
Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България откри днес в Дома на културата "Борис Христов“ фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“. Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на ЕС и с нея Испанското посолство закри културната си програма за председателството. Експозицията беше изложена в залата на ДА "Архиви“ в София през декември 2023г. Домакин и съорганизатор на представянето на изложбата в Пловдив е Община Пловдив, чрез отдел "Култура и културно наследство“. Сред гостите, уважили събитието, бяха областният управител инж. Илия Зюмбилев, Наташа Костадинова, началник на отдел "Държавен архив“ Пловдив, проф. д-р Стефан Шилев от Аграрен университет Пловдив, ученици и преподаватели от ЕГ "Иван Вазов“ Пловдив, паралелки с изучаване на испански език, граждани и медии. На откриването присъства и г-жа Хайоне Серейхо -заместник-ръководител на посолството на Испания в София.

Приветствие към Негово превъзходителство Алехандро Поланко, екипа от посолството и многобройните гости отправи домакинът на проявата - заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

"Благодаря на Негово превъзходителство и на екипа на посолството, че избраха Пловдив за представяне на изложбата. Имах възможността да я разгледам детайлно. Усещането ми за споделеност и за изключителните двустранни отношения е много силно! Изложбата е със заглавие "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“, но истината е, че нашите две държави имат много общо, години преди членството ни в ЕС. Испания беше държавата, изключително голям радетел за това България да стане член на НАТО. А още през 1998-99г., срещите на високо ниво между Президента Стоянов, Краля на Испания и премиера бяха от изключителна важност за това България да излезе от онзи по-негативен списък, в който бяха бившите соцрепублики и да премине през тежкия посткомунистически период. Фотографиите показват много хубави и споделени моменти, които ни карат да се чувстваме горди! И ако днес се запитаме "Какво е ЕС? Каква е устойчивостта на европейското семейство?“, то отношенията между България и Испания са онзи микромодел, за който са говорили бащите на ЕС, когато са го създавали.

Горд съм, че Пловдив поддържа тези близки контакти и те продължават. Можем да се похвалим с многобройни събития по време на Европейската столица на културата, общата експедиция до Антарктида, прекрасните възпитаници в испанските паралелките в ЕГ "Иван Вазов“, Националния театрален фестивал на испаноговорящите ученици от цяла България, на който бяхме домакин, многобройните концерти, изложби и още много други.

Всичко, което зависи от нас, за да бъдат мостовете и връзките помежду ни силни и здрави, ще го правим и в бъдеще. Пожелавам успех на изложбата! Сигурен съм, че до края на нейното гостуване в Пловдив, тя ще бъде посетена от много, много пловдивчани и гости“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко разказа подробно за експозицията, разделена на три периода: 1989-2007: Предприсъединителния период на демократична България – от първото испанско председателство на Съвета на ЕС до приемането на България в ЕС; 2007-2018: Двете страни като членки на ЕС до първото българско председателство на Съвета на ЕС; 2018-2023: Най-новите кадри от първото българско председателство до последното (пето) испанско председателство на Съвета на ЕС. Изложбата представя моменти от общия път, извървян от двете страни в рамките на ЕС. Тя включва над 60 снимки, запечатали събития от двустранните отношения и културния обмен от 1989 до 2023 г.

Посланик Поланко обърна специално внимание на някои отделни фотографии, разказвайки за събитията, които са запечатани на тях. Сред фотосите в изложбата "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“ могат да бъдат видени архивни кадри от срещи на върха, официални посещения, важни моменти от предприсъединителния процес на България към ЕС, моменти на скръб и радост за двете страни, спортни успехи и културни отличия, любопитни моменти от живота на българските и испанските учени, съседи на Антарктида. Експозицията цитира в десетина панà мисли на 32-ма представители на културния, научния, обществения и политическия живот в България, свързани професионално и емоционално с Испания, сред които Анжел Вагенщайн, Мирослава Кацарова и др. В тях те споделят защо обичат страната, нейния език и култура.

Негово превъзходителство г-н Алехандро Поланко благодари специално за безценното сътрудничество на Държавната агенция "Архиви“, Българската телеграфна агенция (БTA), предоставила по-голямата част от архивните кадри. Фотографии са осигурени също и от Народното събрание, Президентството, Министерския съвет и Министерството на отбраната на Република България.

Думи на благодарност оправи и Наташа Костадинова от "Държавен архив“ Пловдив. Събитието завърши с обща снимка за спомен на официалните лица, възпитаниците и преподавателите от ЕГ "Иван Вазов“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
БК Академик Пловдив
Потресаваща история от Пловдив
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: