ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Показаха функциониращ електроавтобус за 20 000 лв. в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:06 / 08.05.2012Коментари (15)12547
© Plovdiv24.bg
Днес показаха на пловдивчани как изглежда и функционира един туристически електроавтобус, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Акцията в Цар Симеоновата градина се проведе във връзка с инициативата на Община Пловдив и Съюза на ландшафтните архитекти - "Седмица на зелената система", която стартира от днес и продължава до 13.05.2012 г.

"Това е 100% електроавтомобил, който се захранва или от електрическата мрежа от 220 волта, или със соларни панели. Във вида, в който е, а именно открит е изключително подходящ за месеците от май до септември. Разполага с 14 места. С едно зареждане се изминават средно 100 км, наличието на соларни панели увеличава пробега, а стойността му е около 20 000 лв.", разказа пред репортер на сайта Борис Червенков, представител на фирмата, сглобяваща моделите.

Той допълни, че електоавтобусите може да заместят автобусите, обслужващи масовия градски транспорт в градовете, който изхвърля много вредни емисии и замърсява околната среда, но това е решение, което трябва да се вземе от ръководствата на общините. 

Вече е влязла в сила употребата на електровозилата като атракциони. Пример за това е гр. Бургас, където такъв туристически електроавтобус се движи в Морската градина и изминава маршрут от 5 км, допълни още Червенков. 

Стана ясно, че общините на няколко града в България като Видин, Бяла, Обзор и Лозенец също са закупили вече електроавтобуси. Освен това, въпросните возила се ползват масово в туристическите комплекси, където частните фирми ги закупуват за вътрешен транспорт. 

"Предвижда се например в "Синя зона" на градовете да бъдат обособени места за зареждане на електроавтомобили, което зареждане трае между 3 и 12 часа. В бъдеще ще има зарядни станции и по магистралите, но при тях този процес ще изисква много по-кратко време", каза още Борис Червенков и уточни, че засега хората купуват електроавтомобили, пригодени за градски условия, които развиват максимална скорост 60 км/ч. 

Кметът Иван Тотев заяви за репортер на сайта, че след като общинската администрация се запознае подробно с офертите на фирмата, сглобяваща возилата, не е изключено да предложат на превозвачите в Пловдив да сменят досегашните автобуси с електоавтомобили. 

Припомняме, че Plovdiv24.bg следи активно темата. На 11 март, тази година публикувахме материала: "Електроавтобуси заменят тролеите в Пловдив? Държиков: Идеята е хубава, но нереалистична". Според наш читател тролейбусният транспорт в Пловдив трябва да се замени с електроавтобуси. 

"По повод на авангардната идея на вашия читател електроавтобуси да заменят тролеите в Пловдив - да, тя е много добра, но нали разбирате, че трябва да сме реалисти. За да стане факт такова нещо, дори целият бюджет на Община Пловдив да вложим, не може да стигне, тъй като цената на тези електроавтобуси е много висока, както и тяхната поддръжка", с усмивка коментира тогава зам.-кметът Александър Държиков.



Още по темата: общо новини по темата: 76
14.03.2024 »
01.03.2024 »
27.01.2024 »
29.11.2023 »
17.06.2023 »
12.06.2023 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 08.05.2012 г.
+6
 
 
Манете го тва бе. От него постоянно ще падат разхайтени школници по пътното платно,ще има и смъртни случаи с прегазени.Пращайте го това в Поморие и Созопол.Нека изработят нещо в завод "Рекорд".
+3
 
 
супер Браво ....... но това ще намали лапаницата на много хора тъй че много бързо ще му намерят някакви косури
+2
 
 
Това рейсче е подходящо за летните курорти.Още дълго време ще трябва да еволюираме докато подобни автобуси тръгнат да обслужват линиите на градски транспорт.И в никакъв случай да не са такива отворени като това на снимката.Не ни трябват още трагедии на пътя с много загинали наведнъж...
+4
 
 
Добра идея би било общината да реши да инвестира в тази насока - електромобилите ще стават все по-търсени. Общината трябва да потърси фирма в бранша, с която да инвестират съвместно в завод за електромобили (а със сигурност има още китайци освен от Great Wall). Тъкмо в града има и технически университет, където би могло да се обучават специалисти в областа. Но това си остава само в света на мечтите... Все пак дано поне да решат някои линии да се обслужват изцяло с електроавтобуси при следващите конкурси, но за целта трябва да изгради и необходимата инфраструктура.
+7
 
 
В Пловдив много неща се пишат,но дори и 3% не са реални,така че когато това стане факт тогава съветвам хората да се радват.
+3
 
 
Страхотна идея!Дай боже да стане реалност в Пловдив!А фирмата,която ги сглобява дано прояви патриотизъм и да свали малко цената или да предложи благоприятни лизингови условия на общината,защото Пловдив има нужда от тези електроавтобуси,за да спечели проекта "Европейска столица на културата 2019"!:)
0
 
 
Александър Държиков много ги знае нещата, малеее каква скъпотия
-4
 
 
Народа няма работа и няма какво да яде, а те електробуси мислят..
+5
 
 
Това като го гледам е прекрасно. Може малко по-обезопасено да се направи и ще е чудно. Няма да я има жегата от 40 градуса в гадния рейс, няма да е и скъпо като транспорт, а и е екологично - какво чакат господа управляващите :) а и за 20-30 бона ще се избие бързо. За лятото е идеално
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: