ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският Медицински университет с награда от Министерството на образованието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:30 / 28.03.2019Коментари (0)3012
©
Министерството на образованието и науката отличи най-изявените участници в програмата "Хоризонт 2020" на Европейския съюз.

"За да спечелим и осъществим нови успешни проекти е необходима съвместна работа между науката, бизнеса и обществото. Целта ни е до 2020 година да удвоим спечелените средства от 100 милиона лева, а до 2030 година - да привлечем 1 милиард лева в рамките на новата програма "Хоризонт Европа", заяви заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Тя подчерта, че за МОН партньорството с обществото, медиите и всички обществено ангажирани организации е от изключително значение. Със специални сертификати бяха наградени 16 организации в общо девет категории.

Награда за най-активен по отношение на европейските политики получи Медицински университет в Пловдив. Университетът има значителен опит с разработването и изпълнението на международни, национални и с европейско финансиране проекти.

В момента координира или участва в 12 научни, 3 образователни, 1 инфраструктурен, 5 международни проекта и 2 академични мрежи. Съдбата на проектите се базира на успешна екипна колаборация – за МУ-Пловдив е "постулат" значимите научни резултати да са плод на усилията на мултидисциплинарни национални и международни колективи – партньорство с 32 висши училища и научни организации от 15 държави от Европа, САЩ, Азия.

В последните 3 години МУ-Пловдив развива и друг неспецифичен за медицинските висши училища , "клон" в проектното финансиране – научна дейност чрез колаборация с бизнеса - изпълняваме 6 проекта с бизнес-организации - всички в сферата на биотехнологиите, в т.ч. актуалното 3D биопринтиране.

По програма Хоризонт 2020 от 2009 до сега има 6-кратно участие в Нощ на учените с прогресивно нарастващо участие на студенти и млади учени.

Най-значим е делът от инфраструктурни проекта с Европейско финансиране. Безвъзмездната финансова помощ намери ясно изражение при изграждане на 12 научни инфраструктури; осем от тях са в Компонент 3 на Иновационната стратегия за интелигентна специализация - ИСИС: "Индустрия за здравословен живот и биотехнологии", концентрират база и ресурси  за съвременни научни изследвания и са "инкубатор" на млада генерация изследователи, ангажирани в мултидисциплинарни научни задачи, в условия на взаимовръзка и научен обмен. 

Новият проект "Център за компетентност ПЕРИМЕД", който е на стойност 23 млн. лв., 75% - за научно оборудване и научна инфраструктура, е фокусиран към изследвания в областта на персонализираната медицина в онкологията, интензивната медицина, иновативните лекарствени носители за  таргетна терапия, био-инженерни технологии и биосензори.

С интензивно развитие е Симулационният тренировъчен център, който надгражда иновационни образователни технологии и научни изследвания със сферата на симулационното обучение – центърът е инициатор и домакин на две национални конференции по симулационно обучение в медицината с международно участие.

С Европейско финансиране се изгради оптимална подкрепяща среда за младата генерация учени   - два проекта по ОП "Развитие на човешки ресурси"  и   "Наука и образование за интелигентен растеж"  осигуриха условия за изграждане на капацитета им в научната и образователна дейности чрез: материална, консултантска и менторска подкрепа от международно утвърдени учени; финансиране на краткосрочни и дългосрочни мобилности  във високотехнологични европейски  комплекси; подкрепа за научни публикации в списания с IF; достъп до бази данни и научна информация; материали за целите на докторските им програми; висококачествено обучение във вече институционализирани структури.

Националната финансова помощ по линия на Фонд Научни обвързват постиженията на младите и опита на утвърдените изследователи в съвременни приоритетни научни направления, чиито цели и планирани резултати хармонизират с Европейските приоритети – провеждат се фундаментални научно-обосновани изследвания с практико-приложна стойност в обществена полза.

"Наградата и признанието задължават МУ-Пловдив да продължи засилено проектно и програмно финансиране като инструмент за посрещане на обществени предизвикателства, осъществяване на държавни политики, интензифициране на връзките на науката с образованието, бизнеса , комплексната грижа за пациента, и обществото като цяло", заяви зам.-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

Програма "Хоризонт 2020" е най-голямата в областта на науката и научните изследвания не само в рамките на Европа, а в целия свят. Програмата финансира научни проекти, изследователи и иновационни разработки.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: