ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски студент изригна: "Скубят" ни с всевъзможни такси! Защо?
Автор: Мария Морунова 09:10 / 03.04.2014Коментари (54)19195
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Студент в Медицинския университет възнегодува срещу различните такси, които трябва да бъдат заплатени при отработване на упражнения или при явяване на ликвидация. Чрез Plovdiv24.bg той потърси отговор на въпроса защо се налагат тези такси.

"Всички ние сме държали изпити по биология и химия и сме дали по над 2000 лв. за подготовка, накрая ни приемат държавна поръчка със семестриална такса 475 лв. Но явно това не стига на университета, за да се издържа.

Всеки семестър ние, студентите, трябва да даваме за всеки предмет по 10 лв. за така наречените протоколни тетрадки (т. е. средно по 3-5 предмета, общо 30-50 лв.), които са едни ксерокопирани листчета, навити на спирала. Задължени сме да ги взимаме, защото, ако не го направим, влизаме в папката с "червения подпис".

Мислите си, че това е всичко? Да споменем ликвидациите, които се заплащат по 100 лв. След като говорихме с декана ни беше казано, че това е направено един вид като стимулация да учим. Но явно това не ни стимулира да учим, затова в момента дискутират таксата за ликвидация да се направи 150 лв.

Също така, ако не се явим на упражнение, трябва да го отработваме (да не казвам как се отработва за 30-40 минути и хайде довиждане, при положение, че имаш 3 часа упражнение). Заплащането беше, да беше 2,50 лв. на час. Сега е 20 лв. на час. Т. е., ако студент отсъства от упражнение, което е от 5-6 учебни часа, той трябва да заплати скромната сума от 100-120 лв. 

Това е абсолютна подигравка със студентите. Не знам дали някой ще вземе мерки, но ние за съжаление нищо не правим по въпроса. Силно се надявам някой да вземе отношение по въпроса. Както всичко в нашата държава, предполагам, че и това няма да се промени. Но се надявам поне студентите, колегите да се активизираме и да попречим на тази подигравка с нас"
, пише нашият читател.

Репортер на сайта се свърза със зам.-ректора по учебна дейност на МУ Пловдив проф. Мария Куклева. Тя обясни, че медицинските специалности са регулирани и студентите нямат право да ги изучават задочно, а само редовно. Освен това, според правилника на учебното заведение, студентите нямат право на нито едно неизвинено отсъствие. Именно заради това е наложена компромисната мярка за заплащане при отработването на упражнения. Таксата е 20 лв., а срещу заплащането за студентите се осигурява база, кадри, плащат се и консумативи.

Компромисна мярка е и заплащането на ликвидационната сесия, която стимулира студентите да се подготвят и да взимат изпитите си на редовните сесии.

"Даваме шанс на нередовните студенти да не прекъснат веднага. Целим да повишим дисциплината им по време на обучителния процес", завърши проф. Куклева.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"Таксата е 20 лв., а срещу заплащането за студентите се осигурява Б А З А, кадри, плащат се и К О Н С У М А Т И В И." Рева от смях, плача...
+1
 
 
Аз също съм студентка от МУ-Пловдив. Посещавам си упражненията и лекциите редовно(въпреки,че не винаги има асистент,който да преподава) и не съм имала проблеми с подобен тип такси. Не бих казала,че съм против,тъй като наши колеги от Гърция и Турция (не всички,разбира се) не са редовни. Единственото,което ме изумява е защо това е само в нашия университет? Нека да бъде във всички МУ-та в България,така е по-честно. Мога да ви кажа още много неща,които си знаем само ние,студентите относно преподаването,но това си е България-имаме супер добри преподаватели и катедри,но имаме и такива,на които единствената им цел е да ни източат парите. Дано един се оправим,а дотогава ще разчитаме на съвестните преподаватели и на себе си,разбира се.
+1
 
 
И тези мрънкачи с ликвидациите ще ни лекуват един ден.
на 04.04.2014 г.
+1
 
 
Върви народе възродени, напред науката е търговия (за съжаление, до там я докараха)
+2
 
 
абе едно е да си лекар, друго е да си инженер, и съвсем трето и четвърто е да си педагог, икономист, юрист или бакалавър по нещо си ...
+4
 
 
Който си посещава редовно упражненията и си учи съвестно за изпитите,проблеми няма.
+4
 
 
Учудвам се,че е написано това писмо на български .. все пак става въпрос за студент от МУ ... там българска реч,като изключим "македонския" е много много много рядко срещана.Къде на шега,къде наистина .. Винаги ми е било интересно,как хора който не знаят български,демек чужденци, си взимат изпитите с отличие ??? Отговорете ми на този въпрос и ще ви стане ясно защо скуубят студеденти .. точно така,за кешшш :)
+4
 
 
Неявяването на изпит не винаги е свързано с незнание по предмета, скатаване и отлагане. Понякога е въпрос на стечение на обстоятелствата, което на 100% не е нормално и не следва да се третира така- с заплащане на главоломни такси. Нали е право на студентите да се явяват 3 пъти на изпит.....или се лъжа?
0
 
 
МУ Пловдив е най-добрият медицински университет в България и е на първо място по качество на образованието в Източна Европа. Като порядъчен студент, какъвто впрочем трябва да бъде всеки самоуважаващ се бъдещ медик, съм твърдо ЗА промените. Лично аз и мои колеги, които посещават редовно упражнения и лекции и изпълняват всичките си задължения, никога сме нямали проблеми с такси за отработване. Сериозни проблеми с тези такси имат хора, в чиято бъдеща професионална компетентност аз дълбоко се съмнявам. Засегнатите от новите наредби са хората, които евентуално някой ден ще дават по новините. И то не по добри поводи... Нека всеки, който чете тази статия, си има едно на ум - това е само една гледна точка и то на някой анонимен, предполагам, студент. Достойна постъпка :)
0
 
 
поне кадрите на даржавната порачка,а това са постапилите с наи-висок бал,би тръабвало да са и на даржавна издражка.Нека даржавата да плаща!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: